Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Fiskālā vai universālā?

Unsplash.com

Nākamgad pārskatīs nekustamo īpašumu kadastrālās vērtības, bet nekustamā īpašuma nodokļa maksājums nepieaugs. 

2025. gadā tiks nošķirtas divas nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības, ļaujot tās aktualizēt, vienlaikus nemainot nekustamā īpašuma nodokļa maksājumu, kas nākamgad paliks piesaistīts 2012. gada datiem. To paredz Saeimā galīgajā lasījumā atbalstītie grozījumi Nekustamā īpašuma valsts kadastra likumā.

Likuma grozījumi paredz, ka 2025. gadā tiks šķirtas un būs spēkā divas kadastrālās vērtības – fiskālā un universālā, informēja Tieslietu ministrijā.

Fiskālā kadastrālā vērtība tiks izmantota nekustamā īpašuma nodokļa maksājumiem, nodevu aprēķiniem, nomas maksas noteikšanai. Tā paliks līdzšinējā apmērā, balstoties uz 2012. gada tirgus datiem.

Tādējādi arī nekustamā īpašuma nodokļa maksājumi nepieaugs.

Savukārt universālā kadastrālā vērtība nodrošinās reālāku priekšstatu par īpašuma vērtību. To izmantos zemes likumiskās lietošanas maksas noteikšanai, grāmatvedībā un finanšu pārskatos.

Universālā kadastrālā vērtība tiks noteikta, balstoties uz 2022. gada tirgus datiem.

Vienlaikus turpināsies darbs pie kadastrālās vērtības noteikšanas metodikas pilnveides, lai turpmāk tās atspoguļotu tirgus situācijai atbilstīgāku nekustamā īpašuma vērtību.

„Universālā kadastrālā vērtība turpmāk pildīs savu pamatfunkciju – ikvienam nodrošināt patiesāku priekštatu par sava īpašuma vērtību,” Saeimas paziņojumā skaidroja tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere (Jaunā Vienotība).

„Divas apstiprinātas vērtības nozīmē to, ka mēs apstiprinām jaunas kadastrālās vērtības, dodam laiku nekustamo īpašumu nodokļu politikas veidotājiem pārdomāt savas lietas, saprast, kā panākt, lai cilvēkam nav šoka terapijas no nodokļiem, no vienas puses, no otras puses, – mēs paralēli varam strādāt ar faktisku kadastrālās sistēmas pārbūvi, modernizāciju,” skaidroja Valsts zemes dienesta (VZD) ģenerāldirektore Vita Narnicka.

Numuru arhīvs: spied un lasi!