Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Gaidām konkrētus skaitļus!

Freepik.com

Saeima ir pieņēmusi likumu iedzīvotāju atbalstam apkures un energoresursu rēķinu apmaksai. Rodas jautājums, kurš palīdzību saņems un kurš ne?

Šogad aukstais laiks sākās jau novembrī, tādēļ daudzi iedzīvotāji ar bailēm gaida nākamos apkures rēķinus. Un ne velti – speciālisti uzsver, ka ārgaisa temperatūras pazemināšanās par vienu grādu siltumenerģijas patēriņa apjomu palielina par 4,6–4,7%.

Pēc meteorologu aplēsēm novembrī vidējā gaisa temperatūra valstī pazeminājās līdz +1,7 grādiem, kas ir par 5,5 grādiem zemāka nekā oktobrī.

Aprēķins liecina, ka decembrī saņemtie apkures rēķini (par novembri) būs vismaz par 125% lielāki nekā oktobrī, kad kurināja tikai pusmēnesi.

Ko darīt iedzīvotājiem, kuriem ir grūti samaksāt komunālos maksājumus? Viņiem ir vairāki jaunumi.

■ ■ ■

Lai turpmāk iespējamā straujā enerģijas cenu pieauguma dēļ Latvijas iedzīvotāji nenonāktu pilnīgā nabadzībā, Saeima novembrī pieņēma Energoapgādes izmaksu valsts atbalsta likumu.

Jaunais likums nosaka, ka valstī jāveido informācijas sistēma, lai automātiski identificētu tās mazaizsargātās ģimenes, kurām gāzes, elektrības un citu energoresursu straujas sadārdzināšanās gadījumā nepieciešama valsts palīdzība.

Rēķinu apmaksas palīdzības sistēma sāks darboties, ja enerģijas izmaksas pārsniegs Ministru kabineta noteiktos griestus. Tiesa, kādi ir griestu apmēri skaitliskā izteiksmē, vēl nav zināms, darbs pie aprēķiniem vēl turpinās.

■ ■ ■

Tiek pieļauts, ka kārtējās krīzes gadījumā valsts palīdzēs trūcīgākajām ģimenēm apmaksāt elektrību, siltumu, gāzi apkurei, kā arī malku, granulas u. c.

Lai iegūtu informāciju par mazaizsargātām ģimenēm, iestādes analizēs datus no Valsts ieņēmumu dienesta, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras un pat Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes datubāzēm. Vērtējot ģimenes materiālo stāvokli, sistēma automātiski summē visu kopā dzīvojošo cilvēku ienākumus.

Tas var būt izšķirošs faktors, ja dzīvokli par savu dzīvesvietu ir deklarējušas personas, kuras tajā faktiski nedzīvo. Pareizāk būtu operatīvi lūgt viņus deklarēt dzīvesvietu tajā adresē, kurā šie radinieki vai draugi faktiski dzīvo.

Svarīgi zināt, ka, aprēķinot ģimenes materiālo stāvokli, tiks ņemtas vērā pensijas, algas un citi ienākumi, ko tās locekļi saņēmuši pēdējo 12 mēnešu laikā.

■ ■ ■

Pagaidām nav skaidrs, kādu ienākumu slieksni Ministru kabinets noteiks tām ģimenēm, kurām pienāksies valsts palīdzība energoapgādes izmaksu kompensēšanā.

Taču jau tagad zināms, ka straujas enerģijas tarifu paaugstināšanas gadījumā šādas ģimenes palīdzību saņems automātiski. Atbalsts attieksies uz centralizēto apkuri, kā arī uz gāzi, ko ģimene izmanto apkurei, un pirmajiem 100 kilovatiem elektroenerģijas. Par malkas un cita individuālā kurināmā daļēju apmaksu iedzīvotājiem, tāpat kā pagājušajā ziemā, būs jāvēršas savā pašvaldībā.

Numuru arhīvs: spied un lasi!