Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Valsts pagarina atbalsta termiņu

Freepik.com

Vēl vairāk Latvijas iedzīvotāju saņems ievērojamu atlaidi elektroenerģijas apmaksai

Ar savu lēmumu valdība elektroenerģijas lietotājiem pagarinājusi atbalsta saņemšanas periodu. Tas nozīmē, ka maznodrošinātas un trūcīgas personas, pirmās grupas invalīdi, bērnu invalīdu vecāki un daudzbērnu ģimenes līdz 2023. gada 30. aprīlim elektrības apmaksai saņems ievērojamu atlaidi.

Palielināts atbalsts elektrības rēķinu apmaksai Latvijā sāka darboties 2021. gada 1. novembrī. Bija plānots, ka atvieglojums tiks piemērots tikai līdz 2023. gada 1. janvārim, taču valdība ņēma vērā trīskāršo tarifu pieaugumu un nolēma, ka atcelt palīdzību nebūtu humāni.

Tādējādi līdz nākamā gada 30. aprīlim aizsargātie lietotāji varēs turpināt saņemt atlaidi elektrības apmaksai.

Atlaides apmēri ir šādi:

■ trūcīgai vai maznodrošinātai personai – 15 eiro mēnesī,

■ ģimenei, kurā aug bērns invalīds –15 eiro mēnesī,

■ personai ar pirmās grupas invaliditāti vai viņa aizbildnim – 15 eiro mēnesī,

■ daudzbērnu ģimenei – 20 eiro mēnesī.

■ ■ ■

– Augstās energoresursu cenas rada sociālas problēmas, – valdības lēmumu komentē ekonomikas ministre Ilze Indriksone. – Ja cilvēks apmaksā komunālos maksājumus, viņam var nepietikt naudas pārtikai, ziemas apģērbam un citām pirmās nepieciešamības precēm. Tātad valstij būtu jānodrošina aizsargātajiem lietotājiem palielināts atbalsts.

■ ■ ■

Interesanti, ka ne visi elektroenerģijas tirgotāji saviem klientiem ir piemērojuši valdības noteikto atlaidi. To izdarījuši tikai uzņēmumi Tet un Elektrum, taču tagad grozījumi noteikumos paredz, ka atbalsts jāsaņem visu elektroenerģijas piegādātāju klientiem, kuri apkalpo vairāk nekā 10 000 mājsaimniecību. Tas nozīmē, ka, piemēram, Enefit klienti sāks saņemt ievērojamu atlaidi.

Kā ir ar to elektroenerģijas piegādātāju, kuri nevar vai nevēlas saviem rēķiniem piemērot valsts kompensāciju, klientiem? Jaunajā noteikumu redakcijā teikts, ka šādi aizsargātie lietotāji varēs vienpusēji un bez sankcijām pārtraukt līgumu ar pašreizējo piegādātāju.

Svarīgi!

Ja cilvēks pieder kādai no iedzīvotāju kategorijām, kam pienākas daļēja elektrības rēķina apmaksa no valsts, tad viņam šī atlaide tiek piemērota automātiski. Ja nesaprotamu iemeslu dēļ nepieciešamā palīdzība netiek piemērota, precizējoši jautājumi jāuzdod Būvniecības valsts kontroles biroja speciālistiem pa e-pastu aldis.sistēŠī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt. vai zvanot pa tālruni 68206992, 67013369, 67013375.

Numuru arhīvs: spied un lasi!