Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Apkures sezona – ar zemākiem tarifiem

Pixabay.com

Pateicoties zemajām dabasgāzes cenām, daudzviet Latvijā iedzīvotāji šajā apkures sezonā par siltumenerģiju maksās mazāk – par to paziņo Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā (SPRK).

Tarifi šogad ir samazinājušies aptuveni 30% regulēto siltumenerģijas uzņēmumu, kas nodrošina vairāk nekā 75% no visas sabiedrisko pakalpojumu lietotājiem nodotās siltumenerģijas Latvijā.

Siltumenerģijas tarifi būs zemāki daudzās apdzīvotās vietās Latvijā, to starpā Rīgā – par 23,4%, Daugavpilī – par 14,1% Valmierā – par 16,3%, Cēsīs – par 9,9% Aizkrauklē – par 21%, Ķekavā – par 31%, Piņķos – par 27,8% un citviet.

Vidējais siltumenerģijas tarifs Latvijā samazinājies no 54,51 EUR/MWh uz 52,38 EUR/MWh, atsevišķās teritorijās sasniedzot pat 10 EUR/MWh samazinājumu.

– Pateicoties situācijai kurināmā tirgū, daudziem siltumenerģijas komersantiem šogad ir bijusi iespēja būtiski samazināt siltumenerģijas ražošanas izmaksas un līdz ar to arī tarifus iedzīvotājiem. Dabasgāzes vairumtirgus izmaksas salīdzinājumā ar pagājušo gadu ir samazinājušās teju uz pusi, savukārt šķeldas cenas – par 10–15%, – stāsta Enerģētikas departamenta direktore Līga Kurevska.

Ievērojot tirgus tendences šogad, aptuveni 20 jeb trešdaļa regulēto uzņēmumu iesnieguši tarifu projektus SPRK pārskatīšanai. No tiem 12 komersantiem ir piešķirta atļauja pašiem noteikt tarifus, ja mainās kurināmā vai iepirktās siltumenerģijas cena. Šāda SPRK pieeja tika ieviesta 2017. gadā, līdz ar dabasgāzes tirgus atvēršanu, bet īpaša nozīme tam bijusi šogad. Tā nodrošina iespēju tarifus koriģēt pēc nepieciešamības pat vairākas reizes gadā. Tendence izmantot atļaujas priekšrocības siltumapgādes komersantu vidū pakāpeniski pieaug, ko apliecina arī šogad papildus izsniegtās piecas atļaujas.

Patlaban SPRK izskatīšanā ir 14 komersantu iesniegtie siltumenerģijas tarifu projekti galalietotājiem, daļu no tiem plānots apstiprināt vēl šogad, piemēram, Kocēnu novadā, Grobiņā, Madonā, Saldū, Brocēnos u.c.

Numuru arhīvs: spied un lasi!