Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Iespējamā ekonomija, atsakoties no gāzes

Rīdzinieki skaita naudu un dalās savā pieredzē

Tie Latvijas iedzīvotāji, kuri mājokļa apsildei un ēdiena pagatavošanai izmanto gāzi, maksā ne tikai par tās faktisko patēriņu, bet arī par gāzapgādes infrastruktūras uzturēšanu. Lielākajam daudzdzīvokļu māju dzīvokļu īpašnieku skaitam fiksētā maksa neatkarīgi no mēneša patēriņa ir 2,42 eiro. Šis rēķins jāmaksā arī tad, ja tiek lietota elektriskā plīts, bet atteikums no gāzes nav noformēts juridiski.

Par atkārtotu pieslēgšanos – gandrīz 26 eiro

„Šovasar savu veco gāzes plīti nomainīju uz jaunu modeli, kuru var darbināt gan ar gāzi, gan elektrību,” sociālajos tīklos rakstīja rīdzinieks Leo. „Laika gaitā kļuva skaidrs, ka, lietojot jauno plīti, vispār vairs neizmantojam gāzi, taču abonentmaksu 2,42 eiro maksājam katru mēnesi. Gribētu saņemt padomu – vai man pavisam atsacīties no gāzes vai tomēr ne? Uzņēmuma Gaso uzziņu dienestā man paskaidroja, ka atslēgums būs par velti, bet atkārtota pieslēgšanās gāzes tīkliem maksāšot gandrīz 26 eiro.”

Vientuļniekam piemērotākā ir indukcijas plīts

Sociālā tīkla Facebook lietotāji pēc Leo jautājuma aizrautīgi dalījās pieredzē. Pazīstamais publicists Jurijs Aleksejevs stāsta, ka no gāzes atteicies jau pirms trim gadiem, kad iegādājies indukcijas plīti: „Ar speciālu mērierīci izmērīju, cik plīts tērē elektroenerģiju. Elektrības cenu salīdzināju ar gāzes cenu, izrādījās, ka manai vientuļnieka dzīvei – reizi dienā vārīti pelmeņi vai cepta ola – elektrības izmantošana ir lētāka tieši uz pusi.” Ruslans aicina izmantot parastu matemātiku: „Pašlaik cilvēks, kaut arī nelieto gāzi, par to mēnesī maksā 2,42 eiro. Atsakoties no gāzes, uz abonentmaksu 11 mēnešos tiks ietaupīti 26,60 eiro. Ja nu kādreiz būs nepieciešamība pievienoties atpakaļ gāzes tīklam par 26 eiro, tad katrs nākamais mēnesis jau ir tīra ekonomija.”

Auksto gaļu labāk vārīt uz gāzes

Darja Dvorecka uzskata, ka viena universāla padoma nav, visu nosaka cilvēka ieradumi: „Ja gāze tik tiešām nav nepieciešama, tad no tās jāatsakās un par atpakaļ pieslēgšanos nav jādomā. Ja gāze varētu būt vajadzīga, tad jādomā par abonentmaksu, jo 2,42 eiro ir tieši viena ļoti laba kafija kafejnīcu tīklā Costa coffe.” Daudzi tomēr ar Darju nebija vienprātīgi – kaut arī abonentmaksa gadā ir tikai 24 eiro, 10 gados tā ir 240 eiro, kas jau ir būtiska naudas summa. Izrādās, ka jautājums par izvēli starp gāzi un elektrību ir raisījis diskusiju arī starp latviski runājošajiem soctīklu lietotājiem.

„Pašlaik mēs ēdienu gatavojam uz gāzes plīts,” stāsta Diāna. „Rēķinā samaksājam ap 20 eiro. Ja gatavotu uz elektriskās plīts, mēnesī maksātu 50 eiro. Elektrība nav izdevīga, ja cilvēks daudz gatavo. Piemēram, buljona pagatavošana aukstajai gaļai var aizņemt četras–piecas stundas. Viennozīmīgi esmu par gāzi.”

Savukārt Jūlija Sadovņikova stāsta, ka jau astoņus gadus izmanto indukcijas plīti. „Ēdiena pagatavošana ir kļuvusi vairākas reizes ātrāka, gatavojot gaiss virtuvē ir tīrs, visas virsmas saglabājas tīras. Savu plīti varu izmantot arī par darba virsmu, ja nu gadījumā tas ir nepieciešams. Labprātīgi pie gāzes lietošanas neatgriezīšos.” Vēl vienu plusu gāzes nelietotāju pusē iezīmē Dmitrijs Koļadko: „Iegādājoties elektrisko plīti, virtuves saimnieks iegūst tiesības legāli pieslēgt tvaiku nosūcēju ventilācijas šahtas izvadam.”

Nevaram gan teikt, ka vienas puses argumenti ņemtu pārsvaru pār otras puses pārliecību. Diskusijā katra puse bija pārliecināta par savu taisnību.

Cik kas maksā?

Uzņēmumā Gaso apstiprina, ka atslēgšana no gāzes klientiem tik tiešām tiek veikta bez maksas. Par pieslēgšanos atpakaļ ir jāmaksā, turklāt izdevumi var pārsniegt iepriekš minētos 26 eiro.

Pakalpojumu izmaksas dabasgāzes padeves atjaunošanai:

■ dabasgāzes padeves atjaunošana, izņemot noslēgu skaitītāja ieejā, – 25,41 eiro (ietverot PNV);

■ dabasgāzes padeves atjaunošana, atverot pazemes gāzesvada noslēgierīci, – 58,08 eiro (ietverot PNV);

■ dabasgāzes padeves atjaunošana, atverot virszemes gāzesvada noslēgierīci, – 60,50 eiro (ietverot PNV);

■ dabasgāzes padeves atjaunošana ar metināšanu (iekšvados) – 135,52 eiro (ietverot PNV).

Papildu izmaksas var veidot materiālu, detaļu un rezerves daļu izmaksas, jo tās pakalpojumu cenā nav iekļautas.

Ja nepieciešams mainīt skaitītāju, pievienot vai atvienot gāzes plīti

Jebkuras ar gāzes aparatūru saistītas darbības – skaitītāju vietas maiņu, plīts atvienošanu vai jaunas pieslēgšanu – drīkst veikt tikai speciālists. Ja cilvēkam nepieciešami turpmāk uzskaitītie pakalpojumi, jāizsauc Gaso speciālists un jābūt gatavam uz šādām izmaksām:

■ dabasgāzes plīts pievienošana ar lokano savienojumu, dabasgāzes padeves atjaunošana – 32,67 eiro;

■ dabasgāzes plīts atvienošana (lokanais savienojums) – 31,46 eiro;

■ dabasgāzes plīts atvienošana (cietais savienojums) – 36,30 eiro;

■ dabasgāzes plīts atvienošana ar metināšanu – 52,03 eiro;

■ dabasgāzes plīts maiņa (lokanais savienojums) – 35,09 eiro;

■ dabasgāzes plīts maiņa (cietais savienojums) – 42,35 eiro;

■ dabasgāzes uzskaites mēraparāta (mājsaimniecības) pārvietošana telpas robežās līdz 3 metriem – 139,15 eiro.

Visas summas norādītas ar pievienotās vērtības nodokli. Darbu gaitā var rasties papildu izmaksas, jo materiālu, detaļu un rezerves daļu izmaksas pakalpojumu cenā nav iekļautas. Kopumā energonesēja maiņa no gāzes uz elektroenerģiju ir ļoti individuāls lēmums un, izdarot izvēli, jāapsver visi ieguvumi un zaudējumi.

Numuru arhīvs: spied un lasi!