Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Laiks maksāt nodokli?

„Labdien! Man ir jautājums par kapitāla pieauguma nodokli, kas jāmaksā valstij, pārdodot dzīvokli. 2002. gadā nopirku dzīvokli par 2000 latiem, uzreiz ierakstīju to zemesgrāmatā un deklarēju par savu dzīvesvietu. Nodzīvoju tur līdz 2009. gadam, pēc tam pārcēlos uz dzīvi pie dēla un attiecīgi tur deklarēju dzīvesvietu. Šogad beidzot dzīvokli pārdevu par 12 750 eiro.

Likumā „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” teikts:

„9. pants. Ar nodokli neapliekamo ienākumu veidi

1. Gada apliekamajā ienākumā netiek ietverti un ar nodokli netiek aplikti šādi ienākumu veidi:

...33) ienākums no nekustamā īpašuma atsavināšanas, kas maksātāja īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un vismaz 12 mēnešus pēc kārtas (minētajā 60 mēnešu periodā) līdz atsavināšanas līguma noslēgšanas dienai ir personas deklarētā dzīvesvieta”.

Dzīvoklis bija manā īpašumā vairāk nekā 60 mēnešus un vairāk nekā 12 mēnešus pēc kārtas bija mana deklarētā dzīvesvieta. No tā izdaru secinājumu, ka kapitāla pieauguma nodoklis man nav jāmaksā. Varbūt es kļūdos?” Ar cieņu, Ivars

Kopš 2010. gada Latvijā ir spēkā jauns ienākuma nodoklis, kas jāmaksā, pārdodot dzīvokli. Šo nodokli aprēķina no starpības starp cenu, kas samaksāta, pērkot dzīvokli, un summas, kas saņemta, to pārdodot. Nodokļa samaksas kārtību nosaka likums „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” un Ministru kabineta noteikumi Nr. 899.

Vairākumā gadījumu nodokļa likme ir 15% no starpības, kas veidojas, ja no nekustamā īpašuma pārdošanas cenas atņem summu, kas iepriekš samaksāta par objekta iegādi. Ja tādas starpības nav (piemēram, dzīvoklis nopirkts 2011. gadā par 20 000 eiro un pārdots 2014. gadā par tādu pašu cenu), nodoklis nav jāmaksā.

Likums nosaka gadījumus, kādos dzīvokļa īpašniekam nodoklis nav jāmaksā. Lūk, trīs galvenie izņēmumi:

■ Nodoklis nav jāmaksā, ja nekustamais īpašums maksātāja īpašumā  bijis ilgāk par 60 mēnešiem (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) un vismaz 12 mēnešus pēc kārtas (minētajā 60 mēnešu periodā) līdz pārdošanas brīdim ir bijis personas deklarētā dzīvesvieta. Dzīvesvietas deklarēšanas kritērijs – jebkuri 12 mēneši pēc kārtas pēdējo piecu gadu laikā līdz pirkuma – pārdevuma līguma noslēgšanai.

■ Nodoklis nav jāmaksā, ja nekustamais īpašums maksātāja īpašumā (no dienas, kad reģistrēts zemesgrāmatā) ir bijis ilgāk par 60 mēnešiem un pēdējos 60 mēnešus līdz nekustamā īpašuma atsavināšanas dienai ir bijis maksātāja vienīgais nekustamais īpašums. Šajā gadījumā dzīvoklim vai mājai nav obligāti jābūt deklarētajai dzīvesvietai. Šī norma attiecas uz visu nekustamo īpašumu, arī zemi, mežu, industriālajām būvēm.

■ Nodoklis nav jāmaksā, ja attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā kā maksātāja vienīgais nekustamais īpašums un ja gūtais ienākums no jauna tiek ieguldīts funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā 12 mēnešu laikā pēc nekustamā īpašuma atsavināšanas vai arī pirms atsavināšanas.

Saskaņā ar oficiālajā izdevumā Latvijas Vēstnesis sniegto traktējumu nodokli iespējams samazināt, pierādot kapitālieguldījumus nekustamajā īpašumā, šai gadījumā dzīvoklī.

„Piemēram, dzīvoklis nopirkts 2010. gadā par 25 000 eiro, pārdots par 30 000 eiro. Saimnieks nebija dzīvokli deklarējis par savu dzīvesvietu, un tas nebija viņa vienīgais nekustamais īpašums. Starpība starp pirkšanas un pārdošanas cenu ir 5000 eiro. Tas arī ir ienākums, kas tiks aplikts ar nodokli pēc 15% likmes, un nodoklis būs 750 eiro.

Taču apliekamo ienākumu iespējams samazināt, ja bijušais īpašnieks var pierādīt dzīvoklī veiktos ieguldījumus. Piemēram, nomainīti logi (900 eiro) un ieliktas jaunas durvis (600 eiro). Tad nodoklis jau būs mazāks – 525 eiro. Protams, šie ieguldījumi jāapstiprina ar čekiem”.

Tāpat arī nekustamā īpašuma iegādes cenai bijušais saimnieks var pieskaitīt ar objekta iegūšanu saistītos izdevumus – nodokļus, nodevas un pat hipotekārā kredīta procentus.

Bet tagad atgriezīsimies pie mūsu lasītāja jautājuma. Visdrīzāk jau Ivaram nodokli tomēr nāksies maksāt. Lai arī dzīvoklis viņa īpašumā bijis ilgāk par 60 mēnešiem, viņš savu deklarēto dzīvesvietu tajā anulēja vairāk nekā piecus gadus pirms dzīvokļa pārdošanas. Tomēr gadījumā, ja pārdotais dzīvoklis pēdējo piecu gadu laikā ir bijis Ivara vienīgais īpašums, VID atbrīvos mūsu lasītāju no nodokļa.

Gadījumā, ja nodokli tomēr vajag maksāt, nekustamā īpašuma bijušajam īpašniekam pašam jāpiesakās Valsts ieņēmumu dienestā, jāaizpilda deklarācija un 15 dienu laikā nodoklis jāsamaksā.

Deklarācijas iesniegšanas termiņi:

■ ja ienākums no kapitāla pieauguma pārsniedz 714 eiro – līdz nākamā mēneša 15. datumam;

■ ja ienākums no kapitāla pieauguma ir no 142,30 līdz 711,44 eiro – līdz nākamā ceturkšņa pirmā mēneša 15. datumam;

■ ja ienākums no kapitāla pieauguma ir mazāks par 142,30 eiro – līdz nākamā gada 15. janvārim.

Valsts ieņēmumu dienesta informācijas tālrunis – 67120000.

Numuru arhīvs: spied un lasi!