Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Apkure: cik maksāsim?

Rīgā sākusies apkures sezona, sākušies arī satraukumi. Sinoptiķi sola bargu ziemu. Mēģināsim noskaidrot, kādus rēķinus varam sagaidīt no namu pārvaldēm.

Pagājušajā gadā mēs cerējām, ka valdība būs saprotoša: politiķu varā bija PVN samazināt no 12% līdz 5%. Tas automātiski samazinātu komunālos maksājumus visā Latvijā. Diemžēl nodoklis netika samazināts. Šosezon, šķiet, cilvēki vairs nelolo nekādas cerības un gatavojas ļaunākajam.

Patiesībā situācija nemaz nav tik bēdīga, kā var likties. Sinoptiķi gan sola aukstu ziemu, toties kritusies Krievijas gāzes cena, un tā, kā zināms, ir galvenā komponente siltuma tarifā. Jo lētāka gāze, jo mazāk mēs maksājam par siltiem radiatoriem.

Uzņēmums Rīgas siltums apstiprina, ka saskaņā ar plānu tarifi līdz Jaunajam gadam paliks nosacīti saudzējoši. Līdz decembrim megavats siltumenerģijas maksās par 10% lētāk nekā pagājušajā gadā.

10% nav maz, ja atceramies, ka pērnajā ziemā par dzīvojamās platības viena kvadrātmetra apkuri maksājām 1,5–2 latus. Tarifs pazeminājies, ne tikai pateicoties uzņēmumam Gazprom. 2013. gada sākumā pacentās arī pats Rīgas siltums – tas atklāja divas siltumcentrāles, kas darbojas ar atjaunojamu kurināmo – koksnes šķeldu, kas ļāva siltumenerģijas cenu rīdziniekiem samazināt vidēji par 3%.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija apstiprināja AS Rīgas siltums jauno tarifu, kas nozīmēja, ka siltums kļūst par 2,2–4,2% lētāks (atkarībā no dabasgāzes iepirkuma cenas).

Ja vien būs labvēlīgi laikapstākļi un saglabāsies stabila gāzes cena, Rīga šosezon par siltumu maksās par 10–30% mazāk nekā pirms gada. Taču gan daba, gan kurināmā tirgus ir neprognozējami, tāpēc pagaidām vēl ir stipri par agru priecāties.

Numuru arhīvs: spied un lasi!