Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Sods trīsreiz lielāks par parādu

Likumu nezināšana var sagādāt lielas nepatikšanas. Tieši tā notika Rīgā, Dudajeva gatvē dzīvojošajai mūsu lasītājai Katrīnai S. Sirmgalve ilgu laiku atteicās maksāt par ūdens korekciju, bet tā kā nepareizi kārtoja saraksti ar namu pārvaldi, soda nauda ātri vien trīskārt apsteidza pamatparāda summu.

Katrīnai nesen apritēja astoņdesmit gadu, bet viņa vērīgi seko likumdošanai komunālajos jautājumos un zina, ka saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr. 1013 dzīvokļu īpašniekiem ir jāapmaksā ūdens patēriņa starpība atbilstoši skaitītāju rādījumiem. Taču sirds tam pretojas.

– Kā tad rodas šī korekcija? Agrāk ūdensapgādes uzņēmums katram dzīvoklī pierakstītajam cilvēkam aprēķināja pa trim kubikmetriem ūdens mēnesī. Kad dzīvokļos atļāva uzstādīt individuālos skaitītājus, cilvēki sāka taupīgāk tērēt ūdeni. Piemēram, mana ģimene, kurā ir četri cilvēki, tagad par ūdeni maksā trīsreiz mazāk, nekā pirms skaitītāju uzstādīšanas, – saka Katrīna.

Taču pēc tam pilsētas ūdensapgādes uzņēmums paziņoja, ka netic dzīvokļos uzstādīto skaitītāju rādījumiem, un kontroles nolūkā katrā mājā uzlika vienu kopējo ūdens mērītāju. Tagad, ja dzīvokļos uzstādīto skaitītāju rādījumu summa nesakrīt ar mājas kopējā skaitītāja rādījumu, starpība tiek sadalīta proporcionāli ūdens patēriņam dzīvokļos.

– Ministru kabinetam vieglāk likās pieņemt lēmumu par korekciju un likt tautai maksāt par nesaņemtu pakalpojumu, nekā ieviest šai jautājumā īstu kārtību, – sūkstās Katrīna. – Lai tad Rīgas ūdens pats uzstāda mūsu dzīvokļos tādus skaitītājus, kuriem tic, un ievieš tiešos norēķinus.

Katrīnas ieteikums ir pamatots, līdzīgās domās ir arī daudzi speciālisti. Bet šoreiz stāsts par to, ka mazā cilvēka protests atsitās pret papīru sienām.

– Kopš 2007. gada esmu atteikusies maksāt par korekciju, par ko mutiski informēju mūsu pašvaldības namu pārvaldes iecirkņa vadītāju, – stāsta Katrīna. – Nebūtu jau tik grūti samaksāt divus trīs liekus latus mēnesī, bet es gluži vienkārši negribēju pakļauties netaisnīgai kārtībai.

Namu pārvaldes rēķinus Katrīna apmaksāja caur interneta banku, attiecīgajā rēķina rindiņā akurāti norādot, ka no kopējās summas atskaita maksu par ūdens korekciju. Taču namu pārvalde sirmgalves maksājumus uzskaitīja pa savam: saņemto naudu proporcionāli sadalīja pa visām dzīvokļa rēķina pozīcijām. Tāpat pārvaldnieks rīkojās ar parādu, un iznāca, ka Katrīna katru mēnesi mazliet paliek parādā gan par atkritumu izvešanu, gan apsaimniekošanu, gan koplietošanas elektroenerģiju.

Kad parāds bija sasniedzis vairākus desmitus latu, pārvaldnieks sāka Katrīnai piemērot pārvaldīšanas un apsaimniekošanas līgumā paredzētās sankcijas. Kopš tā laika daļa no viņas maksājuma tiek novirzīta kavējuma naudas dzēšanai, tāpēc pamatparāds pieaug arvien ātrāk.

– Aprēķināju, ka nepilnos sešos gados reāli neesmu samaksājusi namu pārvaldei tikai 98 latus, – Katrīna rāda rēķinu izdrukas, – taču soda sankciju un grāmatvedības īpatnību dēļ iznāk, ka šobrīd esmu parādā uzņēmumam Rīgas namu pārvaldnieks veselus 365 latus, no kuriem par kavējuma naudu namu pārvalde atzīst tikai 60 latu.

Mēģināsim noskaidrot, kādu kļūdu pieļāva dzīvokļa saimniece, nolemdama stāties pretī namu pārvaldei. Pirmkārt, viņa rakstiski neinformēja pārvaldnieku, konkrēti kādu rēķina daļu un kāpēc atsakās maksāt, tāpēc Rīgas namu pārvaldnieks atzīst, ka Katrīnai ir vispārīgs parāds par dzīvokli, nevis parāds kādā konkrētā rēķina pozīcijā.

Otrkārt, protestēt pret tarifiem vai konkrētām dzīvokļa rēķina pozīcijām pareizāk būtu otrādi – vispirms samaksāt rēķinu un pēc tam tiesas ceļā pieprasīt, lai daļa maksājuma tiek atzīta par nelikumīgi iekasētu un tiek atmaksāta. Tas pasargās no nepatikšanām ar kavējuma naudu, bet gadījumā, ja tiesas prāva tiek zaudēta, arī no nepieciešamības uzreiz samaksāt vairāku simtu latu lielu rēķinu.

Bez tiesas lēmuma atteikties maksāt daļu dzīvokļa rēķina dzīvokļa īpašnieks vai īrnieks varētu mēģināt tikai gadījumā, ja pārvaldnieks izdara acīm redzamus pierakstījumus, piemēram, iekļauj rēķinā Dzīvojamo namu pārvaldīšanas likumā neparedzētas un ar dzīvokļu īpašnieku kopību nesaskaņotas pozīcijas.

Numuru arhīvs: spied un lasi!