Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Vai tiešām uzņēmumu Rīgas namu pārvaldnieks gatavojas pārdot?

Facebook.com / Rīgas namu pārvaldnieks

Izpētīsim, kas zināms par Rīgas namu pārvaldnieka un citu pašvaldības uzņēmumu kotēšanu biržā

Rīgas mērs Mārtiņš Staķis paziņojis, ka Rīgas dome ir gatava iekļaut uzņēmumus Rīgas ūdens un Rīgas namu pārvaldnieks to uzņēmumu sarakstā, kuri gatavojas kotēties biržā. Vai tas nozīmē, ka pašvaldības uzņēmumi tiks pārdoti?

Par ieceri apsaimniekošanas uzņēmuma akcijas kotēt biržā Rīgas domes vadība paziņoja jau 2021. gadā, taču uzņēmuma izlikšana biržā nenozīmē, ka pašvaldība gatava izpārdot savas akcijas. Visticamāk, pirmajā posmā Rīgas dome savās rokās atstās vismaz Rīgas namu pārvaldnieka kontrolpaketi.

■ ■ ■

Kā teikts 2023. gada 3. martā uzņēmuma padomes sēdē apstiprinātajā Rīgas namu pārvaldnieka stratēģiskajā darba plānā 2022.–2026. gadam, apsaimniekošanas uzņēmums labākajā gadījumā būs gatavs startēt biržā 2025. gadā. Tieši tik daudz laika prasīs visu procesu racionalizēšana šajā uzņēmumā.

Kopumā Rīgas namu pārvaldnieka akcijas var izrādīties gards kumoss lielajiem investoriem, jo uzņēmums joprojām ir lielākais apsaimniekošanas uzņēmums Latvijā.

■ ■ ■

Lūk, kas zināms par Rīgas namu pārvaldnieka stāvokli uz 2023. gada pirmā ceturkšņa beigām:

■ Uzņēmums pārvalda 3722 dzīvojamās ēkas un ēkas ar kopējo platību vairāk nekā 7,5 miljoni kvadrātmetru.

■ 334 mājās strādā nevis sētnieki, bet speciālas uzkopšanas brigādes.

■ 36 uzņēmuma apsaimniekotajās mājās patlaban notiek renovācija.

■ Kopējā rēķinu summa, ko uzņēmums klientiem izrakstījis 2023. gada martā, ir par 38% lielāka nekā 2023. gada martā.

Rīgas namu pārvaldnieka klientu maksājumu disciplīna gada pirmajā ceturksnī samazinājusies no 83% 2022. gadā līdz 81% 2023. gadā.

■ Iedzīvotāju un partneru parādi uzņēmumam beidzamā gada laikā ir būtiski pieauguši: saskaņā ar marta beigās sniegto pārskatu tie bija aptuveni 30 miljoni eiro, salīdzinot ar 22 miljoniem eiro 2022. gada martā.

Rīgas namu pārvaldnieka peļņa 2023. gada pirmajos trīs mēnešos bija 1,018 miljoni eiro, kas ir vairāk nekā divas reizes lielāka nekā 2022. gada pirmajā ceturksnī (486 tūkstoši eiro).

Bijušais uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Ronalds Neimanis tika atbrīvot no darba „par finansiālo mērķu nepildīšanu”. Viņa vietā nāca Bernhards Maļinovskis, kurš nepārprotami cenšas neuzkāpt uz tā paša grābekļa, tādēļ viņš aktīvi palielina uzņēmuma apgrozījumu, tostarp organizē remontdarbus mājās.

■ Uz 2023. gada 31. martu Rīgas namu pārvaldnieka klienti ir uzkrājuši aptuveni 75 miljonus eiro nākotnē plānotiem remontdarbiem.

Interesanti, ka daudzi uzņēmumam pārmeta remontdarbu neveikšanu 2022. gadā, taču beidzamā gada laikā iedzīvotāju uzkrājumi māju remontiem un renovācijai ne tikai nepieauga, bet pat samazinājās par aptuveni 1 miljonu eiro.

■ 2023. gada trīs mēnešos apsaimniekotājs no uzkrātajiem 868 miljoniem jau paspējis izlietot gandrīz 4,8 miljonus eiro. Piemēram, iedzīvotāji apliecina, ka jaunajā sezonā apsaimniekotājs enerģiski ķēries pie balkonu remontiem, ko līdz šim veica negribīgi vai atlika.

Rīgas namu pārvaldnieka pārskatā par 2023. gada pirmo ceturksni patiešām norādīts, ka ēku konstruktīvo elementu remontam apsaimniekotājs jau iztērējis gandrīz 870 tūkstošus eiro, kas ir divas reizes vairāk nekā 2022. gada attiecīgajā periodā).

Kopumā no uzņēmuma pārskata var noprast, ka 2023. gadā tas iecerējis remontdarbiem aktīvi tērēt iedzīvotāju naudu, kas uzkrāta visos iepriekšējos gados.

■ ■ ■

Rīgas domē apgalvo, ka Rīgas namu pārvaldnieka akcijas varēs iegādāties ikviens dzīvokļa īpašnieks. Vai tam ir jēga? Šāds īpašnieks – akcionārs – nesaņems nekādus atvieglojumus, ne kārtojot mājas apsaimniekošanas jautājumus, ne apmaksājot dzīvokļa rēķinus. Tāpat viņš nevarēs ietekmēt lēmumus par uzņēmuma attīstību, ko pieņems tikai lielie akcionāri vai uzņēmuma kontrolpaketes turētājs.

Šādu akciju iegādes priekšrocība ir tā, ka laika gaitā to vērtība varētu pieaugt, turklāt uzņēmumam krasi jāuzlabo sava darba kvalitāte un jāpārtrauc klientu aizplūšana. Līdz šim tas līdz galam nav izdevies, piemēram, tikai 2022. gadā no Rīgas namu pārvaldnieka pakalpojumiem atteikušās 99 daudzdzīvokļu mājas.

Kopumā pašvaldības plāns par uzņēmuma palaišanu biržā īstenojams tikai tad, ja caurspīdīgāki kļūs apsaimniekošanas pakalpojumi un darbība. Dzīvokļu īpašniekiem Rīgā tas nāks tikai par labu.

Numuru arhīvs: spied un lasi!