Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Kādēļ neiedeva dzīvokļa pabalstu?

Pixabay.com

„Vēlos padalīties ar savu rūgto pieredzi, varbūt tā kādam Darīsim Kopā! lasītājam noderēs.

Man ir 82 gadi, esmu trūcīgā pensionāre ar ienākumiem 290 eiro mēnesī. Protams, man ir ļoti grūti samaksāt par dzīvokli un komunālajiem pakalpojumiem, tādēļ ļoti nopriecājos, izlasot jūsu laikrakstā, ka 2022. gadā valsts un pašvaldība paaugstinās dzīvokļa pabalstus pensionāriem un invalīdiem.

Pateicoties īpašiem koeficientiem, kurus tagad piemēro, aprēķinot šo pabalstu, vientuļajiem pensionāriem pēc dzīvokļa, gāzes, elektrības un pat telefona rēķinu apmaksas pāri jāpaliek ne mazāk kā 272,5 eiro. Steidzos iesniegt iesniegumu pabalsta saņemšanai Rīgas domes Sociālajā dienestā. Pēc maniem aprēķiniem, pašvaldībai būtu jāapmaksā visi mani komunālie rēķini.

Taču es no Sociālā dienesta saņēmu atteikumu. Kāpēc? Visas manas draudzenes – pensionāres, kuras dzīvo atsevišķi no pieaugušajiem bērniem un mazbērniem, jau sen saņēma šo naudu.

Pēc ilgas skaidrošanās beidzot sapratu, kas ir cēlonis atteikumam. Manā dzīvoklī ir deklarēts mazdēls, kas reāli dzīvo Anglijā. Formāli tiek uzskatīts, ka mēs esam viena ģimene. Tas nozīmē, ka es nekādi neesmu maznodrošināta, bet gan visai turīga vecmāmiņa, jo pie maniem ienākumiem tiek pieskaitīti mazdēla ienākumi.

Izdeklarēt mazbērnu no dzīvokļa žēl. Ja nu viņš tāpēc nevarēs atgriezties Latvijā vai viņam būs nepatikšanas? Izrādās, ka cilvēka dēļ, kurš ir tikai deklarēts manā dzīvoklī, bet tur nedzīvo, es katru mēnesi zaudēju 150–200 eiro dzīvokļa pabalsta veidā. Tagad man priekšā stāv nopietna saruna ar mazdēlu. Uzskatu, ka šajā situācijā viņam ir pienākums palīdzēt man rēķinu apmaksā – tā teikt, Sociālā dienesta vietā.

Citiem pensionāriem es gribu ieteikt vienu: ja jums atsaka pabalstu dzīvokļa rēķinu apmaksai, pārbaudiet, kurš vēl ir deklarēts jūsu adresē. Varbūt šis cilvēks var mainīt dzīvesvietu un jūs sāksiet saņemt naudu.

Anna Tīze Rīgā.”

Numuru arhīvs: spied un lasi!