Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Rīgā apstājušies 32 lifti. Kad sāksies to remonts?

Unsplash.com

Rīgā turpinās konflikts starp uzņēmumu Rīgas namu pārvaldnieks un SIA Liftu alianse, kā rezultātā pilnībā apturēti  lifti 32 daudzstāvu mājās, bet iedzīvotāji mēnešiem ir spiesti kāpt pa kāpnēm ar kājām.

Tās ir mocības cilvēkiem senioru vecumā!

Redakcijā vērsās iedzīvotāji no mājas Ilūkstes ielā 107 1. korpusa. Šajā deviņu stāvu mājā lifts apstājies jau 27. jūnijā.

– Jums nav ne jausmas, kādas tās ir mocības padzīvojušiem cilvēkiem, kuriem reizēm dienā vairākas reizes nākas kāpt uz augstākiem stāviem, – žēlojas Gaļina. – Mans vīrs ir pārcietis insultu, tādēļ kustas ar grūtībām, es pati pēc gūžas locītavas protezēšanas operācijas eju ar spieķīti.

Gaļina vērsās ar jautājumu par lifta remonta termiņiem, zvanot uz pārvaldnieka informatīvo tālruni 8900, bet dispečere neko konkrētu pateikt nespēja.

– Viņa tikai paskaidroja, ka apsaimniekošanas uzņēmums tiesāsies ar firmu, kas atbild par liftu remontu, taču mūs, iedzīvotājus, neinteresē tiesa, bet pēc iespējas ātrāka lifta darbības atjaunošana, – saka padzīvojusī kundze.

Pirmās sūdzības – jau jūnijā

Atgādināsim, ka pirmās sūdzības par uzņēmumu Liftu alianse, kas saskaņā ar noslēgto līgumu ar Rīgas namu pārvaldnieku apkalpo un remontē liftus pašvaldības uzņēmuma apsaimniekotajās mājās, sākās jau jūnijā.

Iedzīvotāji ziņoja, ka lifti viņu mājās ir apstājušies, savukārt par iespējamo remonta laiku tiek sniegta vispretrunīgākā informācija. Piemēram, uz mājas Pļavnieku ielā 7 Rīgā iedzīvotāju pieprasījumu Liftu alianses birojā atbildēja, ka viņi nevar veikt lifta remontu, jo namu apsaimniekotājs nepārskaita naudu remontam nepieciešamo detaļu iepirkšanai. Apsaimniekošanas uzņēmumā, savukārt, apgalvo, ka Liftu alianse sniedz maldinošu informāciju, jo patiesībā paši ir pārkāpuši līguma noteikumus.

Izmeklēšana turpinās

Šī stāsta sākums jāmeklē sen – 2018. gadā, kad Rīgas namu pārvaldnieks izsludināja vērienīgu konkursu par liftu tehniskās apkopes, kā arī plānoto un avārijas remontdarbu veikšanu.

Konkurss neskaidru iemeslu dēļ beidzās bez rezultātiem, lai gan tajā piedalījās pieredzējuši pretendenti – uzņēmumi Hausmaster un Latvijas lifts-Šindlers, kuriem bija visi nepieciešamie resursi liftu apkalpošanai Rīgas pilsētā esošajās daudzstāvu mājās.

Pēc tam Rīgas namu pārvaldnieks organizēja jaunu konkursu – sarunu procedūru – un vienkārši neaicināja uz to lielus pretendentus. Konkursa rezultātā no 2019. gada janvāra liftu apkalpošana daudzstāvu mājās, kuras apsaimnieko Rīgas namu pārvaldnieks, tika uzticēta uzņēmumam Liftu alianse, kurā tobrīd bija nodarbināti tikai astoņi darbinieki.

Liftu alianse ir ieguvusi tiesības veikt liftu plānveida un avārijas remontdarbus, kā arī to uzturēšanu divu gadu laikā par summu līdz 8,3 miljoniem eiro.

Ņemot vērā šos faktus, policija jau 2019. gada pirmajā pusē sāka izmeklēšanu par krāpšanu lielā apmērā un organizētā grupā. Patlaban izmeklētāji sāk nojaust, ka uzņēmums, kas apkalpo liftus, ir arī mākslīgi paaugstinājis savu pakalpojumu cenas.

Kad remontēs liftus?

Liftu alianses lietā izmeklēšana turpinās, konflikts ar apsaimniekošanas uzņēmumu netiek risināts, bet daudzdzīvokļu māju iedzīvotāji vairs nevēlas kāpt uz devīto stāvu kājām.

– Es vēlos zināt precīzus termiņus, kad namu apsaimniekotājs nodrošinās liftu remontu, – uzstāj Gaļina, mājas Ilūkstes ielā 107 k-1 dzīvokļa īpašniece.

Šis jautājums tika uzdots Rīgas namu pārvaldnieka pārstāvim Kristam Leiškalnam.

– Tiešām, tā ir, ka Liftu alianses vainas dēļ mūsu apsaimniekotajās mājās ir apturēti 32 lifti. Visiem šiem liftiem nepieciešams remonts, – pastāstīja K. Leiškalns.

– Ko apsaimniekotājs dara, lai nodrošinātu klientiem šo pakalpojumu?

– Jau jūlija pirmajā pusē apsaimniekošanas uzņēmums izsludināja konkursu par šo liftu remontu. Diemžēl pieteicās tikai viens pretendents. Kad lieta nonāca līdz dokumentu parakstīšanai, viņš izvirzīja papildu prasības, kas neatbilda līguma nosacījumiem.

– Vai tas nozīmē, ka konkurss par 32 liftu remontu nav beidzies?

– Tā ir, bet augusta pirmajās dienās mēs izsludinājām atkārtotu konkursu, kuram jābeidzas pēc 10 dienām. Ja viss būs kārtībā un mēs saņemsim pieteikumus no pretendentiem, apturēto liftu remonts sāksies pēc 17. augusta.

– Kas notiek ar kompāniju Liftu alianse?

– Šī firma turpina veikt regulāro liftu apkalpošanu, bet apsaimniekošanas uzņēmuma speciālisti no jauna vērtē noslēgtā līguma nosacījumus.

Par tēmu

"2020. gada 2. jūlijā Valsts sekretāru sanāksmē tika izsludināts Ministru kabineta noteikumu projekts Noteikumi par tehnisko uzraudzību un drošības noteikumiem liftiem un vertikālajām celtņplatformām.

Jauno noteikumu mērķis ir definēt precīzas drošības prasības liftiem, kuri atrodas ekspluatācijā vairāk nekā 25 gadus.

Kā ziņo Ekonomikas ministrija, Latvijā tiek ekspluatēti 3734 lifti, kuri savu darbu sākuši pirms vairāk nekā 25 gadiem un kuriem nepieciešama padziļināta apsekošana, lai novērtētu to atbilstību mūsdienu drošības prasībām un noteiktu tiem vajadzīgos uzlabojumus.

Plānots, ka šāda pārbaude noteiktā termiņā būs jāveic katram vecajam liftam.

Patlaban prasības liftiem nosaka Bīstamo iekārtu tehniskās uzraudzības likums. Šādas tehnikas uzraudzību nodrošina Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC), savukārt tehniskās pārbaudes veic iestādes un firmas, kuras ir akreditētas nacionālajā līmenī.

2018. gadā PTAC veica 259 liftu kontrolpārbaudi un 159 gadījumos konstatēja neatbilstības:

■ 15% liftu nebija nodrošināta tehniskā pārbaude;

■ 81% liftu, ņemot vērā neatbilstībām noteiktās prasības, bija bojājumi, kuri varētu padarīt tos nedrošus;

■ 47% pārbaudīto liftu izgāja tehnisko pārbaudi, bet vienalga tiem bija neatbilstības, kas varētu padarīt tos nedrošus lietošanā.

Numuru arhīvs: spied un lasi!