Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Kārtējais trieciens iedzīvotāju maciņiem

Freepik.com

Dzīvokļu īpašnieku biedrībām būs jāmaksā lielāki nodokļi! Kam gatavoties?

No 2025. gada 1. janvāra daudzas dzīvokļu īpašnieku biedrības var saskarties ar nodokļu sloga pieaugumu. Šādu iespēju grozījumos likumā Par uzņēmumu ienākuma nodokli paredzējusi Finanšu ministrija.

Šobrīd dzīvokļu īpašnieku biedrībām, kas apsaimnieko dzīvojamās mājas, ir sava veida uzņēmuma ienākuma nodokļa samaksas priekšrocības, salīdzinot ar parastu komerciālu apsaimniekošanas uzņēmumu, skaidro licencēta grāmatvede Taisa Štāle:

– Piemēram, par darbinieku algošanu vienādus nodokļus maksā gan apsaimniekošanas uzņēmums, gan dzīvokļu īpašnieku biedrība. Atšķirīga ir uzņēmumu ienākuma nodokļa aprēķināšanas kārtība.

■ ■ ■

Minētais likums līdz šim paredzēja nodokļu atvieglojumus biedrībām un nodibinājumiem. Biedrības un nodibinājumi izmantoja šo vienkāršoto pieeju, lai maksātu mazāku ienākuma nodokli.

Šī iemesla dēļ Finanšu ministrija vērsa uzmanību uz atšķirībām ienākuma nodokļa piemērošanā biedrībām un komercuzņēmumiem. Likuma Par uzņēmumu ienākuma nodokli grozījumu anotācijā teikts, ka „gan uzņēmumi, gan komersanti vienādi nodarbojas ar saimniecisko darbību, taču maksā atšķirīgus nodokļus, kas rada nevienlīdzīgus konkurences apstākļus”.

Tas attiecas uz situācijām, kad biedrības nopelnītā nauda netiek ieguldīta tās attīstībā vai biedrības statūtos paredzēto darbību īstenošanai, bet kādiem citiem mērķiem.

■ ■ ■

Pirms kāda laika valsts pieprasīja biedrībām reģistrēt savas saimnieciskās darbības mērķi, stāsta Taisa Štāle:

– Dzīvokļu īpašnieku biedrības gadījumā šāds mērķis var būt tai uzticētās daudzdzīvokļu mājas pārvaldīšana, savukārt sporta, mednieku, makšķernieku biedrībām, protams, būs citas saimnieciskās darbības jomas.

Izrādās, ka pēdējā laikā biežāki kļuvuši gadījumi, kad biedrības veic statūtos neparedzētu saimniecisko darbību. Piemēram, sporta biedrība izīrē transporta līdzekļus, dzīvokļu īpašnieku biedrības dāmas cep un pārdod pīrādziņus. Finanšu ministrijā ir aizdomas, ka atsevišķos gadījumos uzņēmēji izvēlas reģistrēt biedrību, nevis komercuzņēmumu, lai izvairītos maksāt ienākuma nodokli un ar dažādiem ieganstiem sadalītu peļņu starp uzņēmuma dalībniekiem. „Šādas biedrības veic nevis saimniecisku, bet reālu komercdarbību un izvairās no nodokļu nomaksas,” uzskata likumprojekta grozījumu autori.

Biedrību dalībnieki var veikt uzņēmējdarbību, taču tā var būt tikai papildinājums, lai sasniegtu biedrības statūtos noteiktos mērķus. Piemēram, uzņēmējdarbība varētu būt saistīta ar biedrībai piederoša īpašuma uzturēšanu un izmantošanu. Taču ienākumus atļauts izmantot tikai biedrības statūtos noteikto mērķu sasniegšanai, nevis sadalīt starp sabiedrības locekļiem.

Taču, ja par biedrības pamatdarbības veidu kļūst saimnieciskā darbība peļņas gūšanai, tad šāda biedrība ar tiesas lēmumu jālikvidē.

■ ■ ■

Grozījumi paredz, ka no 2025. gada 1. janvāra biedrībām un nodibinājumiem bez sabiedriskā labuma organizācijas statusa būs jāmaksā uzņēmumu ienākuma nodoklis (UIN) par veikto saimniecisko darbību. Biedrībām būs jānodrošina atsevišķa uzskaite par ienākumiem no saimnieciskās darbības un ar to saistītajiem izdevumiem.

■ ■ ■

Kas mainīsies biedrībām, tai skaitā arī dzīvokļu īpašnieku biedrībām? Viss nav tik sarežģīti, kā šķiet pirmajā acu uzmetienā, uzskata Taisa Štāle.

– Šobrīd patiešām nodokļu jomā pastāv nevienlīdzība starp komercuzņēmumiem un biedrībām. Aplūkosim šādu piemēru – komercuzņēmumā tā darbinieks izmanto savu mašīnu darba vajadzībām. Tas nozīmē, ka viņam savs transportlīdzeklis jāaprīko ar globālās pozicionēšanas sistēmu (GPS) un jāaizpilda ceļa lapas, lai nodalītu darba un privātos braucienus. Tas prasa gan finansiālu, gan laika ieguldījumu, turklāt uzņēmumam ir papildus jāmaksā transportlīdzekļa nodoklis. Turpretī biedrības līdz šim transporta izmaksas varēja vienkārši norakstīt. Pēc likuma grozījumu stāšanās spēkā biedrībām būs jāpāriet uz transporta uzskaites standarta kārtību.

– Pieņemsim, ka mājā ir nodibināta dzīvokļu īpašnieku biedrība, bet tā nepārvalda māju un tai vispār nav apgrozījuma, tātad arī līdzekļu. Kam gatavoties šādai biedrībai?

– Ja biedrība nepelna un netērē naudu, izmaiņas likumā to neskars.

– Kas notiks ar dzīvokļu īpašnieku biedrību, kas pati māju neapsaimnieko, bet saņem dzīvokļu īpašnieku maksājumus savā kontā, ko pēc tam sadala starp apsaimniekotāju un pakalpojumu sniedzējiem?

– Šie maksājumi nav uzņēmuma ienākumi, tie ir tā saucamie tranzītmaksājumi, no kuriem biedrībai ienākuma nodoklis nebūs jāmaksā – šajā gadījumā izmaiņu nebūs. Pagājušajā gadā tika izveidotas daudzas biedrības, lai piedalītos mājas atjaunošanas programmās un saņemtu kredītus remontdarbiem. Par to darbību arī papildu nodokļi nebūs jāmaksā. Bet, ja šāda biedrība veiks saimniecisku darbību, piemēram, ierīkos maizes ceptuvi bijušajā ratiņtelpā, tad ienākumi no šādas darbības tiks aplikti ar ienākuma nodokli.

– Biedrības bieži saņem nelielas naudas summas par mājas kopīpašuma īrēšanu. Vai šādā gadījumā būs jāmaksā ienākuma nodoklis?

– Pieņemsim, ka biedrība saņem naudu no iedzīvotājiem par autostāvvietu nomu pagalmā un tērē to pagalma labiekārtošanai, biroja mēbelēm, mājas vecākā datoram. Šajā gadījumā ienākuma nodoklis netiks piemērots, jo peļņa tiek ieguldīta biedrības statūtos noteikto mērķu sasniegšanai – savas mājas apsaimniekošanā un labiekārtošanā. Savukārt, ja biedrība šos līdzekļus izmantos alkohola iegādei vai tūrisma ceļazīmei galvenajai grāmatvedei, tad viņiem būs jāmaksā nodoklis.

Ja dzīvokļu īpašnieku biedrībai nebūs ar uzņēmējdarbību nesaistītu izdevumu, tad likuma grozījumi tai neko nemainīs, izņemot atskaitīšanās kārtību.

Bet kopumā sabiedrības, arī dzīvokļu īpašnieku biedrības, pamazām zaudē savas mazās privilēģijas.

– Kas mainīsies īpašnieku biedrībām, kas reāli apsaimnieko savas mājas un gūst no tā peļņu?

– Šīm biedrībām būs mazāk iespēju izvairīties no nodokļu nomaksas. Arī atsevišķi pakalpojumi, piemēram, personīgā transporta izmantošana darba vajadzībām, viņiem iepriekš izmaksāja lētāk nekā parastam apsaimniekošanas uzņēmumam. Tagad šīs atšķirības vairs nebūs, tādēļ no nākamā gada atsevišķām īpašnieku biedrībām būs vai nu jāpaaugstina mājas apsaimniekošanas cena, vai arī jāpārskata savi tēriņi, lai izvairītos no izmaksu pieauguma.

Likumprojekts saņēma asu kritiku

Augusta beigās noslēdzās grozījumu likumā Par uzņēmumu ienākuma nodokli sabiedriskā apspriešana. Savus iebildumus iesniedza aptuveni 50 nevalstiskās organizācijas, starp tām arī Latvijas pilsoniskā alianse (LPA).

LPA pārstāvji norāda, ka „jaunā uzņēmumu ienākuma nodokļa piemērošanas kārtība vājinās nevalstisko organizāciju darbību mūsu valstī”. Galu galā papildu nodokļu slogs kļūs par šķērsli biedrību galveno mērķu sasniegšanai, kā arī nostādīs tās nevienlīdzīgas konkurences apstākļos ar parastajiem uzņēmējiem (kuriem ir tiesības nemaksāt ienākuma nodokli no uzņēmumā reinvestētās peļņas).

LPA ir arī citi iebildumi. Alianses pārstāvji uzskata, ka jebkura biedrība vai nodibinājums veic uzņēmējdarbību nevis ar mērķi gūt peļņu, bet gan lai sasniegtu savus mērķus un nodrošinātu organizācijas pastāvēšanu. Viņi savus ienākumus izmanto pilnīgi citādi nekā parastie uzņēmēji, kuriem ir viens mērķis – ienākumu apmēra palielināšana uzņēmuma īpašniekam. Biedrības bieži vien pelna naudu, lai palīdzētu dažādām sociālajām grupām, piedalītos ES programmās, sniegtu svarīgus pakalpojumus utt. Nodokļa piemērošana slikti ietekmēs visas šīs jomas, kā rezultātā cilvēki var palikt bez pakalpojumiem, kurus neviens uzņēmējs vai valsts iestāde viņiem nesniedz.

Likuma grozījumi būtiski palielinās administratīvo un finansiālo slogu biedrībām, daudzām no tām būs jāalgo grāmatvedis uz pilnu slodzi, norāda Pilsoniskajā aliansē. Tas varētu novest pie mazo biedrību darbības sašaurināšanās, it īpaši laukos, kur resursi jau tā ir ierobežoti...

Numuru arhīvs: spied un lasi!