Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Ar uzlādi – blakus!

Freepik.com

Iedzīvotājiem piedāvā mājas vajadzībām nopelnīt līdz 10 000 eiro: kur slēpjas āķis?

Nesen apsaimniekošanas uzņēmuma Rīgas namu pārvaldnieks interneta vietnē tika publicēta informācija, ka ikvienas mājas iedzīvotājiem ir iespēja nopelnīt līdz 10000 eiro īpašuma remontdarbiem. Lai naudu iegūtu, dzīvokļu īpašniekiem tiek piedāvāts savas mājas teritorijā atvērt elektromobiļu uzpildes staciju.

Darījums pēc būtības ir caurspīdīgs: dzīvokļu īpašnieki ar vairākuma balsojumu apstiprina atļauju zem saviem logiem uzbūvēt elektromobiļu uzpildes staciju, savukārt firma – uzstādītāja maksā viņiem par zemes lietošanu.

Divas uzlādes stacijas vienlaikus

Rīgas namu pārvaldnieks uzskata, ka iedzīvotāji no šādas sadarbības tikai iegūs. Piemēram, pie mājas tiks izbūvētas divas elektriskās uzlādes stacijas, kuras varēs izmantot ne tikai ikviens mājas, bet arī jebkurš Rīgas iedzīvotājs. Kā sola Rīgas namu pārvaldnieks, ienākumi no zemes lietošanas maksas varēšot sasniegt pat līdz 10 000 eiro. Tomēr iedzīvotājiem jābūt piesardzīgiem: lietošanas maksas lielumu noteiks mājas atrašanās vieta, jo lietošanas maksa ir likumā noteikta procenta maksa no zemes kadastrālās vērtības. Skaidrs, ka, ja māja ir ļoti liela un atrodas izdevīgā vietā vai tuvu centram, tad no elektrouzpildes stacijas tā nopelnīs daudz vairāk nekā 8–10 dzīvokļu māja kādā galvaspilsētas apkaimes nostūrī. Apsaimniekošanas uzņēmumā arī uzskata, ka elektroauto uzpildes stacija mājas pagalmā potenciāli paaugstinās dzīvokļu vērtību pārdošanas darījumos.

Līgums uzreiz uz 15–20 gadiem

Lai apspriestu elektrouzpildes stacijas būvniecību savai mājai piegulošajā teritorijā, iedzīvotājiem par savu vēlmi mājas apsaimniekotājs jāinformē pa e-pastu Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.. Pēc tam apsaimniekotājs pats sazināsies ar montāžas firmām, saņems no tām cenu piedāvājumus un sarīkos dzīvokļu īpašnieku nobalsošanu. Stacijas būvniecība tiks uzskatīta par apstiprinātu, ja par to nobalsos dzīvokļu īpašnieku vairākums.

– Līgums par mājas zemes lietošanu būs trīspusējs, tas tiks noslēgts starp mājas pilnvarotajām personām, apsaimniekošanas uzņēmumu un elektrouzpildes stacijas uzstādītāju uz laiku no 15 līdz 20 gadiem, – mums skaidroja uzņēmumā Rīgas namu pārvaldnieks.

Stacijas uzstādītāji apņemas staciju uzbūvēt laikā līdz pusotram gadam no līguma parakstīšanas dienas.

„Cik mēs patiesībā nopelnīsim?”

Zemes lietošanas līgumam tiek piedāvāti divi varianti. Pirmajā variantā uzstādītājs pārskaita uz mājas kontu noteiktu iepriekš saskaņotu summu, piemēram, 5000 eiro, un izmanto mājas zemi visu līguma darbības laiku bez papildu iemaksām. Otrajā variantā dzīvokļu īpašnieki var nobalsot, ka uzņēmums viņiem maksā par zemes lietošanu regulāri, turklāt summa var būt atkarīga no stacijā uzpildīto automašīnu skaita. Jo vairāk automašīnu uzpildās, jo maksa mājas fondā lielāka.

Šobrīd elektromobiļu degvielas uzpildes stacijas mājām piedāvā pieci dažādi uzņēmumi, tostarp tādi lieli spēlētāji kā AS Latvenergo, SIA Ignitis Latvija.

Plusi un mīnusi

Par ko iedzīvotājiem būtu jāpadomā pirms apsaimniekotāja piedāvājuma pieņemšanas?

Pirmkārt, elektromobiļu uzpildes stacija nav kaitīga videi – tā nav liela degvielas uzpildes stacija, kur vienmēr ož pēc benzīna.

Otrkārt, elektrouzlādes stacija neradīs lielu automašīnu plūsmu pie mājas, jo automašīnas uzlāde parasti ilgst no vienas („ātrajā” stacijā) līdz 3–4 stundām.

Treškārt, šādas stacijas ierīkošana tiešām ir izdevīga mājas iedzīvotājiem, ja daļa iedzīvotāju jau izmanto elektromobiļus. Pateicoties stacijai, šādas automašīnas ne tikai neaizņems vietu mājas stāvvietā, bet arī nopelnīs nedaudz naudas kopējā budžetā.

Ceturtkārt, elektriskās uzlādes stacijām ir arī trūkumi. Piemēram, ja mājai ir neliela piegulošā teritorija, tad šāda stacija parastajām automašīnām uzreiz atņems divas vai trīs stāvvietas. Tas var būt īpaši nepatīkami, ja apkārtnē nav elektroauto, kas jāuzpilda, bet stacija tikai aizņem jau tā nedaudzās vietas. Tas nozīmē, ka māju vecākajiem rūpīgi jāvērtē šādas sadarbības plusi un mīnusi. Galu galā projekts patiešām var papildināt mājas budžetu, taču tas var notikt tikai visu apstākļu labvēlīgas sakritības gadījumā.

Numuru arhīvs: spied un lasi!