Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Par ko mēs maksājam?

Daži apsaimniekotāji mulsina iedzīvotājus, ieviešot rēķinos papildu pakalpojumus, piemēram, “ekspluatācijas izdevumi” vai “kārtējie remonti”. Vai tas ir likumīgi?

Cik pareizi mājas pārvaldnieks aprēķina apsaimniekošanas un pārvaldīšanas maksu un, galvenais, kā viņš to atspoguļo rēķinā? Šo jautājumu mēs skaidrojām kopā ar Ekonomikas ministrijas ierēdņiem un Rīgas apsaimniekotāju asociācijas vadību.

Viltība vai pārkāpums?

“Labdien, mūsu mājas apsaimniekotājs ir dzīvokļu īpašnieku kooperatīvs,” mums raksta Aļina Mihaleka no Rīgas. “Mēs vienmēr draugiem un paziņām lielījāmies par to, kāds mums labs apsaimniekotājs. Kamēr citās mājās apsaimniekošanas maksa auga, mums tā bija nemainīga – stāvēja uz vietas. Piemēram, manai vecmāmiņai apsaimniekošanas maksa pieauga līdz 60 centiem par kvadrātmetru un par divistabu dzīvokļa apsaimniekošanu bija jāmaksā aptuveni 30 eiro mēnesī. Taču mūsu kooperatīvā cena kā bija, tā arī palika 24 centi par kvadrātmetru mēnesī.

Tā nu es ļoti ilgi lepojos par savu saimniecisko un dāsno apsaimniekotāju, līdz kādu dienu, rūpīgi ieskatījusies rēķinā, pamanīju jaunu aili “Ekspluatācijas izdevumi”. Zinu, ka manas vecmāmiņas rēķinā šāda pakalpojuma nav, bet mēs par šo pakalpojumu maksājam 16 centus par kvadrātmetru mēnesī.

Pētu rēķinu tālāk un nebeidzu brīnīties – ir arī ailīte “Kārtējais remonts”, kas rēķinu palielina vēl par 10 centiem par kvadrātmetru mēnesī.

Tad es atcerējos, ka jūsu avīzē lasīju, ka ekspluatācijas izdevumiem un arī kārtējiem remontiem jābūt iekļautiem maksā par mājas tehnisko uzturēšanu.

Vai patiesībā apsaimniekotājs apzināti un mākslīgi samazina apsaimniekošanas maksu, lai pēc tam to iedzīvotājiem ierakstītu rēķinā pilnīgi nesaprotamās pozīcijās?”

Ekonomikas ministrija: “Aizliegts tas nav!”

Mēs pārbaudījām dažādu apsaimniekotāju rēķinus un secinājām, ka daži tik tiešām rēķinos ieraksta pakalpojumus, kurus saskaņā ar normatīvajiem aktiem būtu jāiekļauj maksā par apsaimniekošanu un pārvaldīšanu.

Piemēram, kāds apsaimniekošanas uzņēmums iedzīvotājiem liek maksāt par ekspluatācijas izdevumiem, cits – par komunikāciju uzturēšanu, trešajam atsevišķā ailē paredzēts maksājums par nelieliem remontdarbiem.

Vai apsaimniekotājam ir tiesības no kopējās apsaimniekošanas maksas izdalīt atsevišķas pozīcijas? Kā pārbaudīt, vai mēs maksājam divas reizes par vienu un to pašu pakalpojumu?

Ekonomikas ministrijā mums atbildēja, ka normatīvie akti nenosaka vienotu rēķina formu par pārvaldīšanu un apsaimniekošanu, tādēļ apsaimniekotājs drīkst izrakstīt rēķinus, uzrādot tajos dažādus pakalpojumus. Galvenais nosacījums – rēķinā minētajiem pakalpojumiem tik tiešām jāatbilst tiem, kurus māja ir saņēmusi apsaimniekotājam dotā pārvaldīšanas uzdevuma ietvaros.

Viss nav tik vienkārši

Rīgas apsaimniekotāju asociācijā uzskata, ka viss nav tik vienkārši.

– Tiksim skaidrībā, kas ietilpst apsaimniekošanas pārvaldīšanas maksā, – iesaka Rīgas apsaimniekotāju asociācijas priekšsēdētājs Igors Trubko. – Saskaņā ar spēkā esošajiem Ministru kabineta noteikumiem šajā maksā ietilpst mājas sanitārās kopšanas un tehniskās apkalpošanas izmaksas, kā arī apsaimniekotāja administratīvie izdevumi, avārijas darbu veikšana un ieguldījums nākamajā periodā plānotajiem remontdarbiem.

Dzīvokļu īpašnieki kopsapulcē var noteikt apsaimniekošanas maksu, bet, ja māja nav pārņemta dzīvokļu īpašnieku valdījumā, to aprēķina pārvaldnieks, vadoties pēc Ministru kabineta noteikumu Nr. 1014 Kārtība, kādā aprēķināma maksa par dzīvojamo māju apsaimniekošanu un pārvaldīšanu nosacījumiem.

Tomēr daži pārvaldnieki tik tiešām no apsaimniekošanas maksas izdala atsevišķas pozīcijas. Kādēļ tā? Domāju, tādēļ, lai iedzīvotājos neradītu neapmierinātību par augstu pakalpojuma cenu. Lūk, piemērs: pārvaldnieks dzīvokļu īpašnieku kopsapulcē apsola, ka apsaimniekošanas maksa nebūs augsta – tikai 0,42 eiro par vienu kvadrātmetru – un noklusē, ka no iedzīvotājiem iekasēs vēl 0,25 eiro par komunikāciju apkalpošanu, taču šai maksai jābūt iekļautai māja tehniskās apkopes izdevumos.

– Vai tā ir apsaimniekotāja izmanība?

– Likums tik tiešām neaizliedz apsaimniekošanas maksu iekļaut vairākās pozīcijās, taču tas maksājumu padara necaurspīdīgu un dzīvokļu īpašniekiem nesaprotamu.

– Tiešām, iedzīvotāji nesaprot, tieši kādus pakalpojumus viņi saņem par apsaimniekošanas maksu un par kādiem būs jāmaksā papildus.

– Lai tiktu skaidrībā, iedzīvotājiem ir ne tikai jāpārbauda rēķins par apsaimniekošanu, bet arī mājas apsaimniekošanas un pārvadīšanas darbu tāme, ko vienu reizi gadā katram pārvaldniekam ir pienākums uzrādīt dzīvokļu īpašniekiem. Tāme ir dokuments, kas atšifrē visus pakalpojumus, kādus apsaimniekotājs ir apņēmies veikt par piedāvāto maksu.

Piemērs: siltumtīklu un lifta tehniskā apkope, objekta signalizācijas nodrošināšana ietilpst mājas tehniskās uzturēšanas pakalpojumos, bet rēķinā var būt izdalīti atsevišķā ailē.

Šādā gadījumā apsaimniekotājam savā ikgadējā tāmē šie pakalpojumi precīzi jāizdala, lai iedzīvotāji pārliecinātos, ka par pakalpojumu nemaksā divas reizes.

Par ko iespējams saņemt papildu rēķinu?

– Patlaban daudzu māju dzīvokļu īpašnieki maina savus pārvaldniekus un, kā likums, cenšas izvēlēties apsaimniekošanas uzņēmumus ar viszemāko piedāvāto apsaimniekošanas maksu. Pēc tam izrādās, ka apsaimniekošanas maksa ir tik zema tikai tādēļ, ka apsaimniekotājs “aizmirsis” iekļaut kārtējos remontdarbus un iedzīvotājiem ikviens remonts jāapmaksā papildus. Vai tas ir pārkāpums?

– Savā namu apsaimniekotāja praksē esmu runājies ar dzīvokļu īpašnieku valdījumā pārņemtu māju dzīvokļu īpašniekiem, kuri kopsapulcē ir nolēmuši ikmēneša rēķinos atteikties no avārijas dienestu pakalpojumu maksas, pamatojot to ar apgalvojumu, ka mājā sen nav notikušas avārijas, tāpēc nav nepieciešamības par to iespējamību regulāri maksāt. Ja šī pozīcija tiek izņemta no apsaimniekošanas tāmes, tad avārijas gadījumā apsaimniekotāja pienākums ir veikt avārijas remontu un par to iedzīvotājiem izrakstīt papildu rēķinu.

– Vai iedzīvotājiem tas ir saprotams?

– Laba apsaimniekotāja pienākums ir informēt dzīvokļu īpašniekus par šādu kārtību, taču problēmas nav tikai ar avārijas darbiem. Pie mums asociācijā cilvēki vēršas ar jautājumiem arī par citām pozīcijām rēķinā. Reizēm dzīvokļu īpašniekiem tiek izrakstīts papildu rēķins par juridiskajiem pakalpojumiem. Lūk, tas nav pareizi.

– Kāpēc?

– Apsaimniekošanas uzņēmuma administratīvajiem pakalpojumiem, tostarp juristu darbam, ir jābūt iekļautam apsaimniekošanas maksā. Apsaimniekotājam laikus jāprot prognozēt šos izdevumus. Ja juristu darbs nav iekļauts apsaimniekošanas maksā, tas ir vistiešākais pierādījums apzinātai apsaimniekošanas maksas samazināšanai. Kolīdz mājā parādīsies parādnieki, apsaimniekotājs dzīvokļu īpašniekiem teiks: “Ja vēlaties, lai mēs šos nemaksātājus sūdzētu tiesā, maksājiet papildus!”

– Tā ir manīšanās?

– Es to nosauktu par faktu sagrozīšanu. Piemēram, ir daudzas dzīvokļu īpašnieku biedrības, kas vispār neparedz iedzīvotājiem maksu par komunikāciju uzturēšanu. Pārvaldnieks paziņo: “Esmu gatavs strādāt par 200 eiro mēnesī, bet pārējo naudu jūs krāsiet nākamo periodu remontiem.” Dzīvokļu īpašnieki, protams, priecājas, jo tā viņi var atļauties krāt remontdarbiem pat 30 centus par vienu kvadrātmetru mēnesī. Pārvaldnieks ir noklusējis, ka šis fonds nebūs neaizskarams, jo tieši no šiem līdzekļiem viņš ir ieplānojis veikt visus nelielos remontdarbus. Ir bijuši gadījumi, kad šādas negodīgas darbības rezultātā māja vispār neko nevarēja sakrāt remontiem, visi līdzekļi tika iztērēti mājas tehniskajai uzturēšanai.

Kā iedzīvotājiem sevi pasargāt?

– Kā pārvaldniekam jārīkojas, lai korekti informētu dzīvokļu īpašniekus?

– Pārvaldniekam godīgi jānorāda, kāda būs pilna apsaimniekošanas maksa. Dzīvokļa īpašniekam savukārt jāsa­prot, ka, katru mēnesi maksājot 0,60 eiro par vienu kvadrātmetru, maksa sadalās šādi: 0,10 eiro – alga pārvaldniekam, 0,15 eiro – darba samaksa sētniekam, 0,20 eiro – mājas tehniskajai apkopei un avārijas dienestu pakalpojumiem un vēl 0,15 eiro – reālam uzkrājumam nākamajos periodos plānotajiem remontdarbiem, ar kuru apsaimniekotājs ir tiesīgs rīkoties tikai ar dzīvokļu īpašnieku piekrišanu.

– Kam pievērst uzmanību, kad pārvaldnieks piedāvā pārvaldīšanas apsaimniekošanas maksas projektu?

– Dzīvokļu īpašniekiem ir ne tikai uzmanīgi jānoklausās apsaimniekotāja mutvārdu piedāvājums, bet arī jāpieprasa tāme rakstveidā, kurā jāpārbauda, tieši kādus pakalpojumus dzīvokļu īpašnieki saņems par savu ikmēneša apsaimniekošanas maksu. Jāpieprasa, lai apsaimniekotājs iekļautu visus nepieciešamos darbus un tad aprēķinātu, kāda būs patiesā mēneša maksa par mājas pārvaldīšanu un apsaimniekošanu.

Turklāt, slēdzot mājas apsaimniekošanas un pārvaldīšanas līgumu, prātīgi ir iekļaut punktu, ka remontdarbiem uzkrātos līdzekļus apsaimniekotājam ir tiesības izmantot tikai ar dzīvokļu īpašnieku vai dzīvokļu īpašnieku biedrības valdes atļauju.

Numuru arhīvs: spied un lasi!