Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Nākotne pieder biedrībām?

“Mēs dzīvojam 61 dzīvokļu mājā, esam nodibinājuši biedrību un nu jau astoņus gadus paši sevi apsaimniekojam. Problēmas mums ir tieši tādas pašas, kā kaimiņu mājās, kuras apsaimnieko pašvaldības uzņēmums. Vairāki dzīvokļi ir ieķīlāti bankās, ir arī parādnieki – nemaksātāji. Taču, neskatoties uz to, mūsu māja ir labāk apsaimniekotais īpašums visā Ķengaragā!

Kopš māju apsaimnieko biedrība, dzīvokļu tirgus vērtība ir pieaugusi teju divas reizes – māju regulāri apseko speciālisti, tiek veikti kā profilaktiskie, tā kārtējie remonti. Esam nosiltinājuši mājas četras sienas, izremontējuši jumtu, nomainījuši visus cauruļvadus. Arī kāpņu telpas ir izremontētas, nomainīti logi, uz palodzēm aug puķes, bet pie sienām pakārtas bildes. Uz biedrības rēķina dzīvokļos ir uzstādīti augstākās klases ūdens skaitītāji.

Jā, maksa par apsaimniekošanu mūsu mājā ir augstāka nekā blakus mājās, bet kredītus remontdarbu veikšanai mums nav jāņem. Mums nav dārgi jāmaksā par apkuri, jo dzīvokļos ir sauss un silti.

Pagalms ir savests ideālā kārtībā – tur ir skaistas puķu dobes un bērnu spēļu laukums. Pagalms noasfaltēts, bet celiņi izlikti ar krāsainu bruģi. Un pats galvenais – mums izdevās noorganizēt tikšanos ar Kanādā dzīvojošo zemes īpašnieku un vienoties par zemes zem mājas izpirkšanas nosacījumiem.

Patiesībā ir sāpīgi un pat apvainojoši lasīt avīzēs rakstus, kur stāstīts par dzīvokļu īpašnieku biedrību nekompetenci apsaimniekošanas jautājumos, kas tās noved līdz maksātnespējai.

Mēs uzskatām, ka neviena liela apsaimniekošanas organizācija, kuras saimniecībā ir tūkstoši apsaimniekojamo objektu, kaut vai personīgas ieinteresētības trūkuma dēļ, nav spējīga iedibināt konkrētā mājā tādu kārtību, kā to spēj biedrība. Citu valstu, kaut vai mūsu kaimiņu – Igaunijas – pieredze, arī liecina, ka apsaimniekošanas nākotne ir tieši dzīvokļu īpašnieku biedrībām.”

Aleksandrs

Numuru arhīvs: spied un lasi!