Karstvīns pret gripu
- Detaļas
- Kategorija: Mājai
- Publicēts Pirmdiena, 09 Aprīlis 2012 11:16
Pēc nevalstiskā gripas izpētes centra Potsdamā (Vācija) datiem, viens no iedarbīgākajiem akūtu augšējo elpceļu infekciju jeb saaukstēšanās slimību un gripas profilakses un ārstniecības līdzekļiem, izrādās, ir karsts sausais sarkanvīns.
Eksperimentā, kurā piedalījās vairāk nekā 4500 brīvprātīgo, kas izdzēra par 200 gramiem uzkarsēta sausā sarkanvīna ar garšvielām (karstvīna) dienā, ārsti imunologi konstatēja, ka karstvīns paātrina atveseļošanos un stiprina imunitāti.
Sarkanvīnam, no kā gatavo karstvīnu, piemīt spēcīgs antibakteriāls un antioksidējošs efekts. Vīns satur vairāk flavonoīdu (dabisku organisku savienojumu ar spilgti izteiktu antibakteriālu, antimikrobu iedarbību) nekā citrusaugļi, daudzi citi augļi un ogas, sīpoli, zaļā tēja. Bez tam vīnā esošie flavonoīdi vieglāk atrod pieeju tieši tiem orgāniem, kuriem tie nepieciešami.
Vīns satur vienu no vērtīgākajiem bioflavonoīdiem – kvercetīnu. Tas sastopams arī sīpolos, mellenēs, tējā, vīnogās un palīdz turēties pretī dažādām infekciju slimībām, tai skaitā vīrusu infekcijām. Vēl viens sarkanvīna pamatkomponents – resveratrols – bloķē iekaisuma procesus un paātrina izveseļošanos.
Karstvīnā ir arī virkne citu ingredientu, kam arī piemīt ārstnieciskas īpašības.
Kanēlis. Spēcīgs antioksidants. Kanēļa ēteriskajai eļļai piemīt antimikroba iedarbība.
Krustnagliņas. Krustnagliņu ēteriskā eļļa ir oficiāli atzīts ārstniecības līdzeklis lielākajā daļā attīstīto valstu. Lieto arī kā komponentu pretiekaisuma, pretsāpju ziedēs un balzamos. Veicina atkrēpošanos un mazina temperatūru.
Muskatrieksts. Piemīt ļoti spēcīga stimulējoša un tonizējoša iedarbība. Stiprina atmiņu, nervu sistēmu, ārstē impotenci un citus seksuālas dabas traucējumus, sirds slimības, daudzus labdabīgos audzējus, piemēram, mastopātiju. Lieto imunitāti stiprinošos maisījumos. Nelielās devās – labs nomierinošs līdzeklis, palīdz atslābināties un veicina miegu. Efektīvs līdzeklis pret saaukstēšanās slimībām.
Kardamons. Piemīt nomierinoša, tonizējoša, atkrēpošanu veicinoša, spazmolītiska, sāpes remdējoša, asiņošanu apturoša, fermentatīva, pretsēnīšu iedarbība.
Karstvīnā ļoti spilgti izpaužas visu minēto komponentu ārstnieciskās īpašības. Karsēšanas laikā liekais alkohols no vīna iztvaiko, paliek tikai neliela daļa, kas kļūst par pamatu dziedinošajam eliksīram.
Taču tas notiek tikai tad, ja ir pareizi ievērota karstvīna recepte un sagatavošanas tehnoloģija.