Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Arī ar izslēgtiem radiatoriem telpā +21 grāds!

2019. gadā siltinātas mājas iedzīvotāju personīgā pieredze – par kredītu maksājam 28 eiro mēnesī, bet uz apkuri ietaupām daudzkārt vairāk

Mājas Celtnieku ielā 2 Salaspilī renovācija tika pabeigta 2019. gadā, un šodien iedzīvotāji jau ir pieraduši taupīt siltumenerģiju.

– Deviņstāvu mājas, kurai ir viena kāpņu telpa, renovācijas darbu kopējās izmaksas bija 300 000 eiro, pusi no šīs summas sedza Altum grants, – stāsta mājas vecākā Larisa Markovkina.

Savu izmaksu daļu dzīvokļu īpašnieki sedza ar bankas kredītu uz 15 gadiem. Vidējā ikmēneša kredīta atmaksa divistabu dzīvokļa īpašniekam ir 28 eiro mēnesī. Daļa iedzīvotāju nolēma savu maksājuma daļu (vidēji 4000 eiro par dzīvokli) samaksāt uzreiz. Šīs ģimenes jau četrus gadus bauda priekšrocības, ko sniedz samazināti dzīvokļu rēķini.

■ ■ ■

– Ļoti priecājamies, ka mājas siltināšanu un remontu izdevās noorganizēt pirms būvniecības cenu pieauguma, – saka Larisa. – Par to jāpateicas mūsu bijušajai mājas vecākajai Nadeždai Belousovai.

Nadežda, būdama pēc profesijas projektētāja, iedzīvotāju uzdevumā rūpīgi kontrolēja visus renovācijas darba posmus.

Darba rezultāti ir pārliecinoši – 2021./2022. gada apkures sezonā māja Celtnieku ielā 2 patērēja uz pusi mazāk siltumenerģijas nekā identiskas mājas Salaspilī. Iedzīvotāji stāsta, ka malējos un augšstāva dzīvokļos kādreiz pierastais aukstums ir zudis. Daudzi ir pateicīgi par kosmētisko remontu koplietošanas telpās: „Patīkami ienākt mājā.”

■ ■ ■

Šogad Larisas Markovkinas mājā apkuri pieslēdza divas nedēļas vēlāk nekā kaimiņiem – tikai 1. novembrī. Varēja gaidīt vēl, jo temperatūra dzīvokļos bija pieņemama, taču mājas seniori vērsās pie mājas vecākās: „Laiks pieslēgties!”

Kā stāsta Larisa, visā mājā ir nomainīti radiatori, katrā telpā uzstādīti individuālie siltuma skaitītāji (nejaukt ar alokatoriem), kas uzskaita katras ģimenes saņemto siltumenerģiju ne tikai no radiatora, bet arī no apkures sistēmas stāvvadiem.

– Savā dzīvoklī kopš apkures sezonas sākuma ne reizi neesam ieslēguši radiatorus, – stāsta Larisa. – Mums ir pietiekami daudz siltuma, kas dzīvoklī nonāk caur apkures sistēmas stāvvadu. Dzīvoklī tagad ir +21 grāds.

Iedzīvotāji, kuriem šāda temperatūra šķiet par vēsu, var ieslēgt radiatorus un sasildīt telpas līdz +24 grādiem, bet viņi par apkuri maksās vairāk nekā kaimiņi.

■ ■ ■

Larisa Morkovkina stāsta, ka ne visas dzīvokļu īpašnieku gaidas, kas tika saistītas ar renovāciju, ir piepildījušās.

– Piemēram, es sapņoju, ka pirms došanās uz darbu varētu izslēgt radiatoru un pazemināt temperatūru dzīvoklī līdz +17 grādiem, bet pēc atgriešanās atkal uzsildīt telpas, piemēram, līdz +25 grādiem. Izrādījās, ka ar mūsu apkures sistēmu šādas temperatūras regulēšanas iespējas panākt nav iespējams. Lai to izdarītu, mums būtu jāmaina mūsu vertikālā sistēma uz horizontālo, un tas prasītu milzīgus finanšu ieguldījumus.

Tagad temperatūra dzīvokļos tiek turēta robežās no +21 līdz +24 grādiem.

– Pagājušajā ziemā manam divistabu dzīvoklim lielākais apkures rēķins bija 23 eiro, – stāsta mājas vecākā.

■ ■ ■

Kopumā iedzīvotāji ir ļoti apmierināti ar renovācijas rezultātiem un gandarīti par to, ka pirms četriem gadiem nenobaidījās no izmaksām. Straujais siltuma tarifu pieaugums renovāciju padarīja ļoti izdevīgu, jo finansiālais rezultāts no siltuma ietaupījuma katrai ģimenei pārsniedz bankas kredīta ikmēneša maksājumu apjomu.

Samazinājās arī iedzīvotāju ikmēneša iemaksas mājas remonta fondā. Ja nerenovētās mājās par pieklājīgu uzskata ikmēneša maksājumu no 0,20–0,50 eiro par kvadrātmetru mēnesī, tad mājas Celtnieku ielā 2 dzīvokļu īpašnieki mēnesī uzkrājumiem nākotnē plānotiem remontdarbiem maksā tikai 0,01 eiro par kvadrātmetru.

Kopumā Larisa ir apmierināta ar mājas siltināšanas rezultātiem. Dzīvokļu īpašniekiem, kuri tikai gatavojas sākt renovācijas darbus, viņa sniedz šādu padomu:

– Ir ļoti svarīgi, lai mājā atrastos kompetenta persona, kas orientējas būvniecības jautājumos. Dzīvokļu īpašniekiem un viņu pilnvarotajām personām aktīvi jāpiedalās visu darbu gaitā, jāinteresējas, jājautā, jākontrolē un jāpanāk savs.

Tikai sadarbojoties ar mājas pārvaldnieku, būvnieku un būvuzraugu, renovācija noritēs labi un sasniegs plānoto izmaksu ietaupījumu.

Numuru arhīvs: spied un lasi!