Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Spēlējam kopā!

123rf.com

RNA dambretes klubs aicina bērnus un pusaudžus uz izmēģinājuma nodarbībām pie pieredzējušiem treneriem 

Daudzi pieaugušie Latvijas iedzīvotāji ar prieku atceras, kā bērnībā mācījušies spēlēt dambreti. Republikā pastāvēja desmitiem dambretistu klubu, Latvijas spēlētāji izcīnīja augstākās vietas starptautiskās sacensībās. – Paldies dambretei par to, ka attīstīja mums loģisko domāšanu, apsēstību un neatlaidību, – stāsta daudzi uzņēmēji. Kur ar dambreti lai nodarbojas mūsdienu bērni? Viņiem ir labas ziņas – Rīgā ir atvērts jauns dambretistu klubs.

Dambretei Latvijā ir sena vēsture. Spēle minēta 19. gadsimta beigās, bet 1950. gadā visā Latvijā sākās īsts dambretes bums. Klubi un dambretistu sekcijas pastāvēja ne tikai lielajās pilsētās, bet arī ciematos. Piemēram, kādā tautas spēlētāju turnīrā tikai Kuldīgas rajonā 1958. gadā piedalījās gandrīz 60 meistarīgi spēlējoši dambretisti.

■ ■ ■

– Mūsu bērnībā, – saka uzņēmējs Igors Trubko, – mēs varējām mācīties spēlēt dambreti bez maksas, mums bija labākie treneri un iespējas piedalīties sacensībās. Pateicoties dambretei, daudzi no mums dzīvē ir sasnieguši ļoti daudz. Šodien mēs, trenera Emmanuela Merinsa audzēkņu grupa, nolēmām atvērt dambretistu klubu, kurā bērni un pusaudži par samērīgu samaksu varētu nodarboties ar spēles apgūšanu.

Nodarbību telpas RNA dambretes klubam ir Gogoļa ielā 5 Rīgā, tās bez maksas atvēl uzņēmums Rīgas namu apsaimniekotājs. Savukārt jauno spēlētāju audzinātāji būs starptautiskie meistari Raivis Paegle un Jakovs Levins.

■ ■ ■

– Galvenais kluba mērķis ir palīdzēt jauniešiem, – saka Igors Trubko. – Dambrete var būt palīgs, kā bērnam iemācīties plānot un pieņemt savus lēmumus, bet, galvenais, – atbildēt par tiem.

Pēc pieredzējušu dambretistu domām, šī spēle dod lielu ieguldījumu bērna personības veidošanā, turklāt tā vienlīdz labi piemērota kā zēniem, tā meitenēm.

– Vispirms nodarbības notiks vienu–divas reizes nedēļā, – stāsta viens no talantīgākajiem Latvijas spēlētājiem – treneris Raivis Paegle. – Pēc tam, kad jaunie sportisti pieaugs, mēs piedāvāsim blīvāku grafiku.

■ ■ ■

Plānots, ka bērni varēs ne tikai mācīties, bet arī piedalīties starptautiskās sacensībās.

– Tiešām, – saka Raivis Paegle, – Latvijas dambretisti vienmēr bijuši topā. Tikko Eiropas jauniešu čempionātā mūsu spēlētāji ieguva četras zelta medaļas, bet novembrī liela delegācija dosies uz pasaules čempionātu Turcijā, kur nopietni cīnīsies par medaļām.

■ ■ ■

Viens no slavenākajiem Latvijas dambretistu treneriem Emmanuels Merinss, kurš patlaban dzīvo Vācijā, pilnībā atbalsta jauno klubu:

– Tas būs milzīgs ieguldījums bērnu audzināšanā, jo dambrete attīsta apņēmību, pacietību, radošo domāšanu, kas pēc tam bērniem ļoti palīdz dzīvē.

Emmanuels Merinss zina, par ko runā, jo tieši viņš ir izaudzinājis veselu plejādi slavenību, tādus kā pasaules čempionu un divkārtējo Eiropas čempionu Gunti Valneri, Andri Keiselu, Vitāliju Dumešu, Aleksandru Jermakovu, Viktoru Galkinu un Vadimu Boženkovu.

– Esmu pārliecināts, ka jaundibinātā RNA dambretes kluba audzēkņiem būs iespēja piedalīties sacensībās ne tikai Latvijā, bet arī Lietuvā, Polijā un citās valstīs, kur dambretes tradīcijas ir ļoti spēcīgas, – uzskata slavenais treneris.

Sacensības bērniem tik tiešām ir ļoti svarīgas, jo tās palīdz viņiem atklāt pasauli un iegūt patstāvību.

■ ■ ■

– Es teiktu, ka dambrete parāda bērna potenciālu, – uzskata uzņēmējs Hermanis Juzefovičs, viens no Emmanuela Merinsa audzēkņiem un viens no RNA dambretes kluba iniciatoriem. – Spēlējot dambreti, kļūst redzams, kurš no bērniem izrāda potenciāla līdera īpašības, bet kurš vairāk izmanto neatlaidību un pacietību.

Turklāt dambrete palīdz veidot skaistu rokrakstu, jo bērniem pastāvīgi jāpieraksta spēles gājieni.

RNA dambretes klubā gaida bērnus un pusaudžus vecumā no sešiem gadiem un vecākus. Principā apmācību var sākt gan pirmsskolas vecumā, gan vēlāk. Piemēram, viens no slavenākajiem pagājušā gadsimta dambretistiem, trīskāršējais pasaules čempions rīdzinieks Andris Andreiko ar dambreti sāka nodarboties tad, kad viņam jau bija 14 gadu, un ļoti ātri sasniedza galvu reibinošus panākumus.

■ ■ ■

– Mēs piedāvājam bērniem bezmaksas nodarbības, – saka Igors Trubko. – Vecāki, kas bērnus vedīs uz mūsu klubu, varēs viņus uzgaidīt ērtās telpās. Ar laiku mēs plānojam piedāvāt interesantus pasākumus un lekcijas arī pieaugušajiem.

Ja vēlaties savam bērnam attīstīt līdera īpašības, pilnveidot analītisko domāšanu un spēju noticēt sev, atvediet viņu uz RNA dambretes klubu.

Uzzināt vairāk un pierakstīties uz izmēģinājuma nodarbību pie trenera Raivja Paegles var, zvanot pa tālruni 26438871.

Numuru arhīvs: spied un lasi!