Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Nekaunīga elektrības zagšana ir retums!

123rf.com

Enerģētiķis izstāsta, kāpēc ziemā aug rēķini par spuldzīti koridorā un kā uzzināt, vai kaimiņš ir pieslēdzies jūsu skaitītājam 

Vai mājai nepieciešama koplietošanas elektroinstalācijas stāvokļa revīzija? Pastāv aizdomas, ka kaimiņš zog elektrību? Nepieciešams plānotais vai avārijas remonts? Uzņēmuma Elat Baltic valdes loceklis, enerģētiķis Andrejs Tretjaks paskaidro, kā šādos gadījumos rīkoties pārvaldniekam un iedzīvotājiem.

Ļoti plašs darbu spektrs

– Uzņēmums Elat Baltic darbojas kopš 2019. gada, – stāsta Andrejs Tretjaks. – Galvenais darbības virziens ir būvniecība, bet mēs piedāvājam arī ēku iekšējo energosistēmu apkopi un remontdarbus.

– Kādi koplietošanas elektrotīkla apkalpošanas pakalpojumi var būt nepieciešami daudzdzīvokļu mājā?  

– Šo darbu spektrs ir ļoti plašs, sākot ar gaismas ķermeņu un spuldzīšu nomaiņu un beidzot ar zibensaizsardzības sistēmas uzstādīšanu. Tāpat mēs izpildām koplietošanas elektrosistēmas vadu izolācijas pretestības mērījumus, kas ir obligāta Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta prasība.

– Kāds ir šo pārbaužu praktiskais ieguvums?

– Prakse rāda, ka beidzamajā laikā cilvēki vairāk strādā attālinātā režīmā no mājām, bet mēs novērojam gadījumus, kad notiek nesankcionēta pieslēguma jaudas palielināšana. Tas nozīmē, ka slodze iekšējos tīklos pieaug, kas var izraisīt avāriju un aizdegšanos bojātās vietās, jo ārkārtīgi daudzās daudzdzīvokļu mājās koplietošanas elektroinstalācija nav savesta kārtībā kopš mājas būvniecības laikiem.

Kad rodas ugunsgrēka draudi?

– Ko nozīmē jūsu pieminētā nelegālā jaudas palielināšana?

– Redzat, viena daļa dzīvokļu īpašnieku Rīgā jau ir uzstādījuši automātiskos drošinātājus, bet citi turpina lietot parastos korķus. Ar automātisko drošinātāju viss ir vienkārši: visiem dzīvokļu īpašniekiem atbilstoši līgumam ar uzņēmumu Sadales tīkls ir uzstādīti 16 ampēru automātiskie drošinātāji. Ja kāds nolemj uzstādīt lielākas jaudas drošinātāju, tas uzreiz ir redzams. Ar parastajiem drošinātājiem ir cita problēma: ja īpašniekam 16 ampēru kļūst pa maz, drošinātāju sāk izsist. Tā kā pie mums katrs sevi uzskata par elektriķi, iedzīvotāji uzstāda tā saucamās vaboles, kas ļauj palielināt jaudu, un ieskrūvē drošinātāju atpakaļ.

– Kas tur slikts?

– Pašiem gudrīšiem, protams, tas nav nekas slikts, bet kopējā slodze uz elektrotīklu pieaug, sāk silt kontakti un galu galā vai nu kādā posmā sadeg vads un pazūd elektrības padeve, vai viss beidzas ar ugunsgrēku.

– Vai ugunsgrēks sāksies pārkāpēja dzīvoklī?

– Nav obligāti. Aizdegšanās var sākties jebkurā vietā, kur ir vājš savienojums.

– Ja iedzīvotāji nekrāpsies ar drošinātājiem, tad aizdegšanās nebūs?

– Nē, tas negarantē drošību. Mums jāseko līdzi arī elektrosistēmas vadu stāvoklim dzīvokļos, bet par to Latvijā rūpēties nav pieņemts. Remonta laikā cilvēki bieži nomaina elektroinstalāciju, taču ierīko jaunus savienojumus un palielina slodzi. Šo darbu dēļ var izcelties ugunsgrēks gan dzīvoklī, gan jebkurā koplietošanas elektroinstalācijas posmā. 

– Kā rīkojaties, ja kopējās tīkla revīzijas laikā atrodat vaboles uz drošinātājiem?

– Noformējam defektācijas aktu un paziņojam par to mājas pārvaldniekam, pēc tam viņš pats sāk strādāt ar pārkāpējiem.

Laiks pārbaudei!

– Saskaņā ar ugunsdrošības noteikumiem reizi 10 gados gan dzīvokļu īpašumos, gan māju koplietošanas telpās jāveic elektrības vadu izolācijas pretestības mērījumi, lietojot termokameru. Vai piedāvājat šādu pakalpojumu? 

– Jā, protams, bet iedzīvotāji diemžēl maz par to interesējas, interese rodas, ja viņiem pazūd elektrība, pēkšņi aizdegas elektrosadales skapis vai notiek kas līdzīgs. Lielākajā daļā māju pārbaudes nav veiktas ne reizi.

– Cik maksā šāds pakalpojums atsevišķa dzīvokļa īpašniekam?

– Neatkarīgi no dzīvokļa platības pakalpojums maksā 300 eiro. Pēc pārbaudes rezultātiem mēs izsniedzam dzīvokļa īpašniekam atzinumu un paziņojam par atklātajām nepilnībām. Sertificētā elektriķa atzinumu var pieprasīt, piemēram, noformējot dzīvoklim apdrošināšanu.

Gudrais skaitītājs ir pārāk precīzs?

– Bieži iedzīvotājiem ir aizdomas, ka viņu skaitītājam nelikumīgi pieslēgušies kaimiņi. Vai saskaraties ar šādiem gadījumiem?

– Jautājums ir ļoti interesants. Esmu ievērojis, ka iedzīvotāju runas par nelikumīgu pieslēgšanos sākas pēc tam, kad uzņēmums Sadales tīkls uzstāda viņiem jaunās paaudzes elektrības skaitītājus. Pēc pāris mēnešiem cilvēks saņem rēķinu un ievēro, ka elektroenerģijas patēriņš ir pieaudzis.

– Uzņēmumā Sadales tīkls apliecina, ka gudrā skaitītāja uzstādīšana nevar ietekmēt elektrības patēriņu dzīvoklī. 

– Taču ietekmē. Vecās paaudzes skaitītāji ir mazāk precīzi, tie nav jutīgi, tie neuzskaita, piemēram, elektroniskā pulksteņa, televizora spuldzītes degšanas gaidīšanas režīmā, rozetē atstāta mobilā tālruņa uzlādes iekārtas patērēto elektroenerģiju. Jaunā tipa elektroniskie skaitītāji to visu uzskaita. Dzīvokļa elektroenerģijas patēriņš pēc būtības netiek palielināts, tā uzskaite ir tikai precīzāka, un rēķins var pieaugt aptuveni par 20 kilovatiem mēnesī.

Zagšanu noslēpt ir ļoti grūti

– Vai ar īstiem elektrības zagļiem ir nācies saskarties?

– Ja nelegāls pieslēgums patiešām ir, tad kāpņu telpā to noslēpt nav iespējams, elektriķis visu atklās jau pirmajā pārbaudē. Taču Rīgā ir atsevišķas māju sērijas, kur kopīgā elektrosadales kaste ir novietota zem griestiem. Atverot kasti savā dzīvoklī, cilvēks redz arī kaimiņu vadus un teorētiski var pie tiem izveidot savienojumu. Tāpat arī ar rozetēm: noņemot rozeti savā dzīvoklī, sienā var redzēt kaimiņu dzīvokļa vadus, pie kuriem var pieslēgties. Teikšu godīgi, savā praksē ar tik nekaunīgu zagšanu neesmu sastapies.

– Laiku pa laikam no iedzīvotājiem saņem sūdzības, ka viņi no dušas vai dvieļu žāvētāja saņem strāvas triecienu. Kā rīkoties? 

– Tā ir tā saucamā klejojošā strāva. Lai pilnībā novērstu briesmas, nepieciešams zemējums, kas sērijveida mājās nav paredzēts. Lai ierīkotu pilnvērtīgu zemējumu, nepieciešama mājas renovācija, turklāt katram dzīvokļa īpašniekam elektroinstalācija jānomaina uz trīsdzīslu vadiem. Reālajā dzīvē tas ir sarežģīti: pareizās ierīces ir jānullē, vads jāpievieno elektrosadales skapim un jāpieslēdz tā korpusam. Par visiem 100% problēmu tas neatrisinās, tomēr dzīvību izglābs.

– Pērn Latvijā tika fiksēti vairāki gadījumi, kad no zibens spēriena mājā izsistas visas elektroierīces. Vai no šīm nepatikšanām var pasargāties?  

– Jā, bet tas ir dārgs darbs. Mēs uzstādījām zemējuma kontūru un jaunus zibensuztvērējus tikai vienā daudzdzīvokļu mājā Salaspilī (jauno projektu mājās zibensaizsardzību iebūvē atbilstoši likumam). Es vēlos nomierināt iedzīvotājus: gadījumi, kad zibens iesper daudzdzīvokļu mājās, ir tik ļoti reti, ka tādēļ uzstādīt dārgu zibensaizsardzības sistēmu nav racionāli. Mājas koplietošanas elektrosistēmas neapmierinošais stāvoklis iedzīvotāju drošību apdraud daudzkārt vairāk nekā zibens.

– Vai mājas apsaimniekotājs, dzīvokļu īpašnieku kooperatīvs vai sabiedrība var pie jums pasūtīt vienreizēju mājas koplietošanas elektrosistēmas stāvokļa revīziju?

– Jā, mēs sniedzam šādu pakalpojumu, pēc pārbaudes rezultātiem iesakām novērst atklātās neatbilstības. Mājai daudz izdevīgāk darbus izpildīt kā plānveida remontus, nevis nogaidīt līdz avārijai, kad iedzīvotāji paliks bez elektrības. Nelaimes apmēri ir aptuveni šādi: laikā, kad daudzi strādā attālināti, mājā nav elektrības, nestrādā siltumsūknis, nav ne apkures, ne karstā ūdens. Mūsu praksē bija gadījums, kad māja pēc nopietnas avārijas bez elektrības palika divas dienas, iedzīvotājiem šajā laikā nācās aizbraukt pie paziņām vai radiem. 

Kāpēc ir jāmaksā par kopējo elektrību?

– Mūsu lasītāja no Imantas sūdzas, ka beidzamajā laikā ļoti pieaugusi maksa par koplietošanas elektrību. Kas ietilpst šajā pakalpojumā, un kādēļ maksa par koplietošanas elektrību var palielināties?

– Koplietošanas elektroenerģija nodrošina koplietošanas telpu apgaismojumu, lifta darbību, siltumsūkņa, siltummaiņa darbu pagrabā un telekomunikāciju operatora mājā uzstādīto vājstrāvas tīklu aprīkojumu. 

Maksa par koplietošanas elektroenerģijas patēriņu var un tai pat ir jāpalielinās ziemas periodā, īpaši sala laikā, kad pieaug slodze siltummezglam.

Nelegāla pieslēguma gadījumi pie koplietošanas skaitītāja arī nav izslēgti. Iespējams, piemēram, ka jūsu kaimiņš dārznieks pagrabā ir uzstādījis speciālās augu lampas un sildītāju un slepus audzē stādus. Tomēr esmu pārliecināts, ka elektrības zagšana ir retums.

Ja mājā strauji palielinās elektroenerģijas patēriņš, iesaku veikt kopējo elektroinstalācijas revīziju. Piemēram, elektroinstalācija pagrabos bieži ir sliktā stāvoklī: ja kaut kur ir slikts savienojums, tad vads sāk silt un patēriņš palielinās. Tā ir vienkārša fizika, no kuras mēs nekur neizbēgsim.

Joprojām ir neatbildēti jautājumi?

Uzdodiet tos Elat Baltic speciālistiem pa tālruni 28338151 vai elektroniski, sūtot uz e-pastu Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt..

Numuru arhīvs: spied un lasi!