Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Jaunas caurules – tas ir iespējams!

Mājā nepieciešama visu ūdensvada un kanalizācijas stāvvadu nomaiņa, bet iedzīvotāju uzkrājumi remontdarbiem ir nepietiekami? Izrādās – risinājums ir

Ja dzīvojat mājā, kura būvēta pirms kara vai padomju gados, noteikti būsiet pamanījis, ka ūdens un kanalizācijas stāvvadiem pienācis nomaiņas laiks. Caurules vietām ir sarūsējušas, bet vietām – aizsērējušas. Ja kāda vājāka vieta neiztur, notiek avārija un tiek noplūdināti visi zemāk esošie dzīvokļi. Dzīvokļu īpašnieki būtu priecīgi nomainīt vecos cauruļvadus, tikai nezina, cik tas izmaksās un kā sakrāt nepieciešamo naudas daudzumu. Padomu vaicājām speciālistiem.

Liela pieredze stāvvadu nomaiņā

Uzņēmumam Enesan ir liela pieredze tādu nozīmīgu darbu veikšanā kā ūdensvada, kanalizācijas un apkures sistēmu nomaiņa daudzdzīvokļu mājās.

– Neskatoties uz pandēmiju, mēs novērojam pieaugošu dzīvokļu īpašnieku interesi par veco komunikāciju nomaiņu, – saka uzņēmuma Enesan valdes loceklis Aleksandrs Andreičiks. – Tikai 2020. gadā mēs noslēdzām vairāk nekā 100 komunikāciju nomaiņas līgumu daudzdzīvokļu mājās, turklāt daudzas mājas kļuva par mūsu pastāvīgajiem klientiem.

– Kā tas notiek?

– Parasti tās ir daudzdzīvokļu mājas, kurās jāmaina visi stāvvadu komplekti. Veikt šādus darbus uzreiz ir dārgi, tāpēc mēs piedāvājam veikt komunikāciju nomaiņu pa daļām. Vienā gadā nomainīt stāvvadus vienā kāpņu telpā, nākamajā vasarā – nākamajā.

Jaunas caurules šodien, apmaksa – rīt

– Vairāki apsaimniekošanas uzņēmumi arī piedāvā iedzīvotājiem veikt pilnu darbu kompleksu uz nomaksu, – turpina Aleksandrs Andreičiks. – Tā mēs strādājam, piemēram, ar uzņēmumu Rīgas namu apsaimniekotājs. Tikko beidzām pilnu komunikāciju nomaiņu 60 dzīvokļu mājā Rīgā, Bērzpils ielā 3. Par jaunajiem stāvvadiem iedzīvotāji norēķināsies ar savu apsaimniekotāju, izveidojot kopējos uzkrājumus.

– Vai veicat arī darbus uz trīspusēja līguma pamata ar klientiem, kurus apsaimnieko Rīgas namu pārvaldnieks?

– Protams, turklāt esam novērojuši, ka aktīvajiem māju pārstāvjiem palielinās interese tieši par trīspusējo līgumu noslēgšanu, jo komunikāciju nomaiņa uz šādu līgumu pamata dzīvokļu īpašniekiem izmaksā lētāk.

– Pieņemsim, ka māja ir gatava pasūtīt cauruļu nomaiņu, bet vajadzīgo uzkrājumu nav un namu apsaimniekotājs naudu neaizdod. Vai jūsu uzņēmums var mājai piešķirt iespēju norēķināties pakāpeniski?

– Jā, mums ir līgumi par darbu apmaksu grafiku uz laiku līdz gadam, dažos gadījumos – uz laiku līdz diviem gadiem.

– Cik daudz savas naudas jābūt mājai, lai varētu izmantot jūsu piedāvātās nomaksas iespējas?

– Parasti lūdzam, lai mājas pašas uzkrājums būtu 50% apmērā no darbu vērtības.

Kā strādājat dzīvokļos?

– Ko iesākt, ja mājā sākti darbi, bet viena dzīvokļa īpašnieks nelaiž strādniekus pāri savam slieksnim?

– Tādi gadījumi notiek, tikai spītīgajam dzīvokļa īpašniekam jāuzņemas atbildība par turpmāko avāriju sekām.

– Zinām, ka pat normatīvajos aktos ir noteikts dzīvokļa īpašnieka pienākums koplietošanas inženierkomunikāciju remontdarbu laikā nodrošināt darbu veicējiem piekļuvi mājas kopējām komunikācijām. Ko darīt, ja dzīvokļa īpašniekam nav spēka vai vajadzīgo instrumentu, lai izjauktu rīgipša starpsienas vai nokaltu flīzējumu?

– Mūsu meistari pēc dzīvokļa īpašnieka individuāla pasūtījuma palīdzēs viņam atbrīvot un no jauna aizdarīt nišu, kurā atrodas stāvvadi, kā arī nepieciešamības gadījumā nomainīt dvieļu žāvētāju. Dažkārt apsaimniekošanas uzņēmums, noslēdzot līgumu ar mūsu uzņēmumu, uzreiz paredz šos pakalpojumus pēc pieprasījuma.

– Vai tiešām vienmēr, ja tiek mainītas komunikācijas dzīvokļos, ir jāizjauc starpsienas un jāatver nišas?

– Nē, vienmēr ne. Piemēram, tā sauktajās hruščova projekta mājās sānu dzīvokļu stāvvadiem piekļuve iespējama no kāpņu telpas. Mūsu meistari izmantos jebkuru iespēju, lai pēc iespējas mazāk traucētu dzīvokļu īpašniekus.

– Cik ātri tiek nomainīti stāvvadi atsevišķā dzīvoklī?

– Tas atkarīgs no stāvvadu komplektu skaita. Parasti meistariem nepieciešama viena vai divas dienas, lai nomainītu vienu komplektu, līdz ar to – četras dienas divu komplektu nomaiņai.

– Vai ir iespēja mājā mainīt tikai aukstā vai tikai karstā ūdens stāvvadu?

– Jā, tehniski tas ir iespējams, tomēr daudz ērtāk un arī gudrāk ir mainīt visu komunikāciju komplektu – aukstā un karstā ūdens un kanalizācijas caurules, jo tās atrodas vienā šahtā. Ja nepieciešams atvērt šahtu dzīvoklī, tad labāk to izdarīt reizē un uzstādīt jaunu cauruļu komplektu.

Mājai šāds remonts ir paceļams

– Jūs teicāt, ka dažās mājās cauruļvadu nomaiņa notiek vairākos posmos. Uz kādu termiņu parasti darbi izstiepjas?

– Mums ir daudz klientu, kur dzīvokļu īpašnieki ik gadu sakrāj līdzekļus viena stāvvadu komplekta nomaiņai vienā kāpņu telpā. Tādā veidā vienā līdz diviem gadiem pie jauniem stāvvadiem tiek visa māja.

– Tātad piecstāvu vai deviņstāvu māja gadā var sakrāt pietiekami daudz līdzekļu, lai nomainītu stāvvadus vienā kāpņu telpā?

– Jā, tā ir.

– Bieži mājai nepieciešama arī aukstā un karstā ūdens un kanalizācijas guļvadu nomaiņa pagrabos. No kā labāk sākt – nomainīt stāvvadus vai guļvadus?

– Ja sakrāti līdzekļi tikai daļai no nepieciešamajiem darbiem, dzīvokļu īpašniekiem labāk vispirms pasūtīt guļvadu nomaiņu un tikai pēc tam ķerties pie stāvvadiem. Jebkurā gadījumā situācija ar ūdensapgādi uzlabosies tikai tad, kad mājā pakāpeniski tiks nomainītas visas komunikācijas gan dzīvokļos, gan pagrabā.

– Kurā gadalaikā labāk veikt komunikāciju nomaiņu dzīvokļos?

– Ūdensvada un kanalizācijas maiņu gadalaiki neietekmē – to var darīt visu gadu, apkures sistēmas nomaiņa jāparedz tikai ārpus apkures sezonas.

– Kādus materiālus jūs izmantojat?

– Galīgā izvēle ir atkarīga no pasūtītāja vēlmēm, mēs esam gatavi un protam strādāt ar visdažādāko firmu materiāliem. Ja piedāvājam klientiem materiālus paši, tad tikai tādus, kas pārbaudīti gadiem, piemēram, Aquatherm daudzslāņu plastmasas caurules.

Cenu iespējams fiksēt

– Latvijā strauji pieaug būvmateriālu cenas. Tas skar arī jūsu nozari?

– Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, darbu un materiālu izmaksas patiešām ir pieaugušas. Tas ir nopietns signāls tiem dzīvokļu īpašniekiem, kuri vēl domā, vai ir jāmaina komunikācijas tagad vai jāatliek darbi uz nākotni. Grūti paredzēt, kāds būs cenu pieaugums nākamajā sezonā.

– Pieņemsim, ka mājas aktīvisti jau rīt ierodas pie jums pēc tāmes. Cik ātri jūs esat gatavi sākt darbu?

– Cenu piedāvājumu mājas pārstāvim mēs izsniegsim uzreiz. Tālākais ir atkarīgs no uzņēmuma, kas šo māju apsaimnieko. Ja mājā ir dzīvokļu īpašnieku biedrība, tad saskaņošanas process notiek ļoti ātri, dažos gadījumos mēs sākam darbu mēneša laikā pēc cenas pieprasījuma. Savukārt dažos namu apsaimniekošanas uzņēmumos vienošanās process aizņem vairākus mēnešus. Tā kā jebkurus darbus labāk plānot iepriekš, patlaban māju pārstāvji var vienoties par darbiem ziemā vai pat nākamajā pavasarī.

Kur atrast?

Uzņēmums Enesan atrodas Rīgā, Rītausmas ielā 2. Ar speciālistiem iespējams sazināties pa tālruni 67202036 vai 29680271 vai rakstīt uz e-pastu Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt..

Tāmes izveidošana ir bezmaksas pakalpojums

– Kā jūs aprēķināt cenu piedāvājumu konkrētai mājai?

– Ja runa ir par tipveida māju, tad mēs izsniedzam pārstāvjiem jau gatavu tāmi, jo komunikāciju shēmas sērijveida mājās ir pilnīgi vienādas. Ja tāmes izveidošanai nepieciešama komunikāciju apsekošana, tad mūsu speciālisti noteikti aizbrauc uz konkrēto objektu. Komunikācijas nomaiņas cenas piedāvājuma izveidošana ir bezmaksas pakalpojums.

– Kā rīkoties, ja iedzīvotāji būs piekrituši jūsu piedāvātajai cenai, bet būvdarbu sagatavošanas laikā būvniecības pakalpojumu cenas atkal būs palielinājušās?

– Šo momentu es vēlos paskaidrot atsevišķi. Ja mājas pārstāvji patlaban noslēgs līgumu par darbu veikšanu ar mūsu uzņēmumu, piemēram, 2022. gada ziemā, tad mēs to fiksēsim. Tas nozīmē, ka jebkādas tirgus svārstības neietekmēs mūsu meistaru darbu un viņi veiks stāvvadu nomaiņu par līgumā norādīto cenu.

– Uz kādu termiņu var fiksēt cenu jūsu pakalpojumiem?

– Tas ir atkarīgs no vairākām niansēm, bet mūsu klientu vidū ir daudz māju, kurām ir noteikta cena uz vienu gadu.

Numuru arhīvs: spied un lasi!