Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Iedzīvotāji maksā 7-9 eiro mēnesī

Freepik.com

Māju iedzīvotāji sākuši izmantot Altum aizdevumus, lai uz izdevīgiem procentiem izpirktu īpašnieka zemi

Piespiedu dalītā īpašuma privatizētajās daudzdzīvokļu mājās izbeigšanas likumā teikts, ka dzīvokļu īpašniekiem ir tiesības lemt par īpašnieka zemes atsavināšanu par kadastrālo vērtību, turklāt bez zemes īpašnieka piekrišanas. Taču par zemi jāsamaksā divu gadu laikā. Tā kā reizēm summas var būt diezgan ievērojamas, rodas jautājums – kur ņemt nepieciešamos līdzekļus?

Attīstības finanšu institūcija Altum piedāvā iedzīvotājiem kredītu, lai izpirktu īpašnieka zemi daudzdzīvokļu mājām. Pirmie šādi līgumi jau noslēgti.

Piemēram, divas uzņēmuma Saulkrastu namsaimnieks apsaimniekošanā esošās daudzdzīvokļu mājas zemes iegādei izmantoja Altum aizdevumu.

Vienā gadījumā lēmumu par zemes iegādi pieņēmuši astoņu dzīvokļu mājas iedzīvotāji. Zemes gabala kopējās izmaksas bija 27 tūkstoši eiro, iedzīvotāji bija gatavi maksāt uzreiz 14 tūkstošus eiro, bet Altum aizdevums sasniedza 13 000 eiro. Ikmēneša maksājums mājai sastāda 70 eiro, kas ir nepilni 9 eiro no katra dzīvokļa.

Otrajā gadījumā zemi iegādājās 22 dzīvokļu mājas iedzīvotāji. Viņiem bija jāņem Altum kredīts par visu zemes gabala vērtību – 34 tūkstoši eiro. Tagad mājas iedzīvotājiem kredīta atmaksai katru mēnesi jāmaksā 190 eiro jeb aptuveni 9 eiro dzīvokļa.

■ ■ ■

Jāpiebilst, ka abi aizdevumi tika izsniegti uz 20 gadiem ar fiksētu likmi 2,9% gadā.

– Zemes iegāde īpašumā ļaus labiekārtot māju teritoriju, – skaidroja uzņēmuma Saulkrastu namsaimnieks pārstāvis Alens Horsts. – Vēlamies būtiski palielināt autostāvvietu skaitu, izveidot gājēju celiņus un atpūtas zonu, ierīkot apgaismojumu. Iedzīvotājiem ir svarīgi saprast, ka tagad zeme pieder viņiem un neviens viņiem vairs nevar diktēt noteikumus.

Arī finanšu institūcijā Altum uzskata, ka iedzīvotājiem ir izdevīgi izmantot aizdevumu zemes iegādei, jo tagad to izsniedz ar fiksētu procentu likmi, kas ir pat zemāka par pašreizējo EURIBOR likmi.

■ ■ ■

Plašāk par zemes iegādes programmu pastāstīja Altum Energoefektivitātes programmu nodaļas vadītāja Ieva Verzemniece.

– Kad Altum sāka piedāvāt aizdevumus zemes iegādei?

– Šo programmu sākām īstenot pagājušajā gadā, lai palīdzētu to māju iedzīvotājiem, kam ir tiesības izmantot jauno likumu un izkļūt no piespiedu dalītajām īpašuma attiecībām, bet šobrīd nepietiek līdzekļu, lai samaksātu par zemesgabala izpirkšanu.

– Cik lielu aizdevumu iedzīvotāji var saņemt, un kāds ir atmaksas termiņš?

– Mazākā aizdevuma summa ir 10 000 eiro ar maksimālo termiņu 20 gadi.

– Tagad aizdevumi tiek izsniegti ar gada likmi – 2,9%. Vai likme laika gaitā varētu palielināties?

– Nē, aizdevuma likme ir fiksēta uz visu termiņu – tie ir 2,9% gadā. Pašlaik šīs programmas ietvaros iedzīvotājiem ir pieejami aptuveni 30 miljoni eiro.

– Kas kļūst par aizdevuma nodrošinājumu?

– No dzīvokļu īpašnieku puses aizdevuma nodrošinājums ir komercķīla uz prasījuma tiesībām, kas izriet no darījumiem starp pilnvaroto personu un dzīvokļu īpašniekiem.

■ ■ ■

– Kas nepieciešams, lai māja saņemtu Altum aizdevumu?

– Vispirms dzīvokļu īpašnieku kopsapulcē vai aptaujas veidā (nesasaucot kopsapulci) ir jāpieņem lēmums, kurā par aizdevuma ņemšanu nobalso iedzīvotāju vairākums. Tālāk par atsavināmo zemes gabalu un tā izpirkšanas cenu būs jāpaziņo Valsts zemes dienestam. Visbeidzot, nepieciešams zvērināta tiesu izpildītāja akts par iedzīvotāju lēmumu izmantot izpirkuma tiesības.

– Vai ir māju kategorijas, kurām Altum nav gatavs sniegt šādu aizdevumu?

– Lai saņemtu kredītu, nepieciešams, lai mājas iedzīvotāju kopējie parādi par saņemtajiem pakalpojumiem nepārsniegtu 10% no visu pēdējo 12 mēnešu rēķinu summas. Galu galā iedzīvotājiem ir jāpierāda spēja atmaksāt līdzekļus, turklāt pie Altum var vērsties tikai pēc tam, kad māja ir saņēmusi vismaz vienu atteikumu no citas kredītiestādes.

Uzziņa. Līdz 2023. gada 1. janvārim, kad stājās spēkā Piespiedu dalītā īpašuma privatizētajās daudzdzīvokļu mājās izbeigšanas likums, uz īpašniekiem piederošas zemes atradās 3544 daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas ar 129 918 dzīvokļiem. Aptuveni 30% šo māju atrodas Rīgā, tāpat liels to īpatsvars ir Jūrmalā, Daugavpilī, Jelgavā un Ogrē. Plānots, ka 2024. gadā īpašnieka zemi varēs izpirkt aptuveni 100 mājas.

Numuru arhīvs: spied un lasi!