Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Iedzīvotājus piespiedīs pārbaudīt elektrības vadus?

Latvijā ir stājušies spēkā grozījumi Ugunsdrošības likumā, kuri noteic, ka dzīvokļu un privātmāju īpašniekiem ir pienākums vienu reizi 10 gados pārbaudīt vadu stāvokli savā īpašumā. Šo darbu atļauts veikt tikai sertificētam elektriķim, jo viņam ir tiesības izsniegt pārbaudes aktu.

Ugunsdzēsēji brīdina, ka minēto prasību nepildīšanas gadījumā dzīvokļa īpašnieks var saņemt sodu no 30–280 eiro. Jābrīdina, ka šāda pārbaude ir saistīta ar izmaksām – pārbaude divistabu dzīvoklī maksimāli varētu maksāt 100 eiro.

„Pieļauju, ka to māju dzīvokļu īpašniekiem, kuri kopsapulcē pieņems lēmumu veikt visas mājas elektroinstalāciju pārbaudi, elektriķa vizīte katrā dzīvoklī izmaksās lētāk. Tāpat dzīvokļu īpašnieki var nobalsot, lai šīs izmaksas kā atsevišķa pozīcija tiktu iekļauta ikmēneša rēķinā. Tādā veidā viņiem būs iespēja norēķināties pakāpeniski. Jāņem vērā, ka elektroinstalāciju stāvokli padomju gados celtajās ēkās visticamāk neviens nav pārbaudījis no to uzcelšanas laika, tādēļ likumā noteiktās prasības jāvērtē pozitīvi, jo tās pieņemtas cilvēku drošības dēļ,” vērtē Latvijas Namu pārvaldītāju un apsaimniekotāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Ģirts Beikmanis.

Numuru arhīvs: spied un lasi!