Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Maksāsim tikai par savu

123rf.com

Kā ekonomēt apkures izmaksas, ja dzīvojat daudzdzīvokļu mājā?

Latvijā sākusies jauna apkures sezona, un daudzi iedzīvotāji raizējas par iespēju taupīt siltumenerģiju. Kā maksāt tikai par dzīvoklī faktiski saņemto siltumu? Kopā ar ekspertiem viesīsim skaidrību šajā jautājumā.

Ilgāk nekā 30 gadu pieredze

Uzņēmuma Sano valdes loceklis Edvīns Lapinskis stāsta, ka pirmās individuālās siltuma uzskaites sistēmas uzstādītas jau pagājušā gadsimta beigās:

– Mūsu uzņēmums ar ūdens un siltuma uzskaites ierīcēm nodarbojas ilgāk nekā 30 gadus. Ja runājam par siltumu, tad dzīvokļu īpašniekiem ir divas iespējas, kā maksāt tikai par reāli saņemto pakalpojumu. Pirmā – siltumskaitītāju uzstādīšana, ja to atļauj mājas apkures sistēma. Šos mēraparātus var uzstādīt dzīvokļos tikai tad, ja apkures sistēma ir horizontāla (diemžēl vairumam daudzdzīvokļu māju ir vertikāla apkures sistēma – red. piezīme).

Ja mēs runājam par pirmskara vai padomju laika mājām, tad tām piemērota ir otrā iespēja – individuālo siltuma uzskaites sensoru jeb alokatoru uzstādīšana.

Alokatori dzīvoklī tiek uzstādīti katram radiatoram. Tie neuzskaita konkrēto caur šo radiatoru saņemto siltuma daudzumu megavatstundās (MWh), bet gan saņemtā siltuma daļu no kopējā mājas patēriņa.

Kā ietaupīt naudu, uzstādot alokatorus?

– Cik māju jau ir aprīkotas ar šādām sistēmām?

– Tikai mūsu uzņēmums vien alokatorus ir uzstādījis aptuveni 400–500 mājās visā valstī.

– Kādu māju iedzīvotāji ir vairāk ieinteresēti precīzā siltumenerģijas uzskaitē?

– Tā kā alokatorus sākām uzstādīt jau pagājušajā gadsimtā, sākotnēji lielāka interese bija no padomju laikā celto māju iedzīvotājiem. Tagad pārsvarā iedzīvotāji par alokatoru uzstādīšanu balso mājas kompleksās renovācijas procesā, kad ar ES fondu līdzekļu piesaisti saved kārtībā apkures sistēmu. Tas ļauj dzīvokļu īpašniekiem visus darbus paveikt uzreiz, bet maksāt tikai pusi no remontdarbu izmaksām.

Iespējams ietaupīt 20% siltuma!

– Pati esmu dzīvokļa īpašniece, tāpēc uzdošu svarīgu jautājumu: vai alokatoru uzstādīšana tiešām palīdz ietaupīt?

– Jā, protams. Alokators darbojas pēc tāda paša principa kā elektrības vai ūdens skaitītājs. Izejot no mājas, nav nepieciešams, lai dzīvoklī būtu 22 grādu temperatūra, tādēļ termostatā var ieregulēt 18 grādus. Regulējot siltumu dzīvoklī, tiek ietaupīts siltumenerģijas daudzums visā mājā.

– Ko saka jūsu pieredze, cik lielu ietaupījumu iedzīvotāji var sa­sniegt, uzstādot alokatorus?

– Rīgā ir ļoti labs piemērs, kur divas vienā laikā celtas un vienādas sērijas mājas atšķiras ar to, ka vienā ir uzstādīti alokatori, bet otrā ne. Siltuma ietaupījums pirmajā mājā sasniedz 20–25%.

Šis eksperiments ir veikts Rīgas pašvaldības būvētajās sociālajās mājās Ulbrokas ielā.

Mājai nepieciešama atsevišķa pieeja

– Kā saprast, kas mājas iedzīvotājiem ir izdevīgāk – alokatori vai siltumskaitītāji?

– Domājot par individuālas siltuma uzskaites sistēmu ierīkošanu, dzīvokļu īpašnieki vispirms sazinās ar mums vai nu ar pārvaldnieka, vai pilnvarotās personas starpniecību. Saņemot informāciju par mājas apkures sistēmu, mēs aprēķinām, kas ir izdevīgāk. Ir tā, ka ieguldījumiem individuālajā uzskaites sistēmā jābūt saprātīgiem un tiem jāatpelnās pēc iespējas ātrāk.

– Kādi faktori ietekmē izvēli, ja jāizšķiras par vienu no jūsu minētajām sistēmām?

– Ja mājā ir vecā apkures sistēma, tad, uzstādot siltumenerģijas skaitītājus, šāda iekārta ir jāuzstāda uz katra radiatora, un tas izmaksātu ļoti dārgi. Izrādās, ka bez pilnīgas apkures sistēmas pārbūves gandrīz visās vecajās mājās joprojām izdevīgāk ir uzstādīt alokatorus. Bet ir gadījumi, kad iedzīvotāji piekrīt pārbūvēt mājas apkures sistēmu, un tādā gadījumā ir vērts uzstādīt siltumskaitītājus.

– Kura ierīce precīzāk uzskaita dzīvokļa patēriņu siltumskaitītājs vai alokators?

– To noteikt nav iespējams, jo, taupot siltumenerģiju, mēs necīnāmies par uzskaites precizitāti, bet gan par ieguldījumu atpelnīšanu. Nav pieļaujama situācija, kad cilvēki apkures sistēmas pārbūvē iegulda 5000 eiro, bet rezultātā ietaupījums ir tikai 100 eiro.

Jēga ir vienmēr!

– Jūs uzdevāt ļoti labu jautājumu par naudu. Cik liels ieguldījums nepieciešams, lai visus mājas dzīvokļus aprīkotu ar alokatoriem?

– Viens alokators, ieskaitot uzstādīšanu, izmaksā 40 eiro, tas nozīmē, ka vidēji dzīvoklim jārēķinās ar120 eiro. Taču obligāts nosacījums ir termostati katram radiatoram. Ja papildus nepieciešams uzstādīt ne tikai termostatus, bet vēl arī apvadus, tas var izmaksāt vidēji vēl 120 līdz 300 eiro par katru apkures iekārtu.

– Vai ir jēga ierīkot uzskaites sistēmu mājā, kurā tāda nav bijusi un tuvākajā laikā māja neplāno komplekso renovāciju?

– Jā, tam ir jēga, jo apkures sistēmas vienalga būs jāsaved kārtībā. Tikai jāņem vērā, ka siltumapgādes regulēšanas efekts šādās mājās būs mazāks nekā renovētās ēkās.

Jo augstāks tarifs – jo ātrāka atdeve

– 2022. gadā Latvijā bija enerģētiskā krīze, strauji pieauga apkures tarifi. Sakiet, vai tas kaut kādā veidā veicināja iedzīvotāju interesi par alokatoru uzstādīšanu?

– Jā, pirms diviem gadiem saskārāmies ar lielu pieprasījumu pēc uzskaites sistēmām. Cilvēki masveidā centās uzstādīt alokatorus, lai taupītu siltumu. Jo augstāks ir siltumenerģijas tarifs, jo dzīvokļu īpašniekiem ir izdevīgāk regulēt apkures temperatūru un ātrāk viņi saņem atdevi no alokatoru uzstādīšanā ieguldītās naudas.

– Ko darīt, ja mājā ir divi vai trīs dzīvokļi, kuru īpašnieki nepiekrīt uzstādīt uzskaites ierīces?

– Tas nav nekas neatrisināms – īpašnieku kopībai jāpieņem lēmums šiem dzīvokļiem aprēķināt maksu par apkuri atbilstīgi vidējam mājas patēriņam.

Apmānīt nav iespējams

– Vai alokatorus ir iespējams apmānīt, kā vēl nesenā pagātnē iedzīvotāji ietekmēja ūdens skaitītājus?

– Nē, alokatorus apmānīt nevar, jo par jebkuru iejaukšanās mēģinājumu tas signalizē. Pēc tam apsaimniekotājs no dzīvokļa īpašnieka var iekasēt apkures maksu pēc mājas vidējā patēriņa, nevis pēc mērierīces rādījuma.

– Ir dzirdēts, ka daži gudrinieki alokatorus apsedz ar segām, mēģinot ietekmēt to rādījumus.

– Un patiesībā kaitē paši sev, jo alokatori turpina uzskaitīt radiatoram piegādāto siltumu, kas uzklātās segas dēļ nenokļūst telpā.

– Kādā veidā alokatora rādījumi tiek nolasīti?

– Rādījumus attālināti nolasa vienu reizi mēnesī, un tas ir papildu pakalpojums. Piemēram, mūsu uzņēmums šo pakalpojumu nodrošina par aptuveni 1,20 eiro par vienu rādījumu.

Pārvaldnieka praktiskā pieredze

Rīgas apsaimniekotāju asociācijas vadītājs Igors Trubko stāstīja par alokatoru uzstādīšanas pieredzi daudzdzīvokļu mājās galvaspilsētā un Salaspilī:

– Latvijā tiešām pastāv divas oficiālas siltuma patēriņa uzskaites sistēmas: alokatori un siltumskaitītāji. Iedzīvotāji bieži jautā, kas viņiem ir izdevīgāk.

– Ko jūs atbildat?

– Skaidroju, ka siltumskaitītāji tiešām rāda dzīvoklī patērēto siltumenerģijas daudzumu, bet alokatori darbojas pēc cita principa un uzrāda, kādu daļu no kopējā mājas siltuma patēriņa saņēmis konkrētais dzīvoklis.

Tikai, izvēloties vienu vai otru uzskaites sistēmu, nedrīkst aizmirst siltuma uzskaites problēmu mājas stūra dzīvokļos.

– Lūdzu, paskaidrojiet tuvāk!

– Mājā ir stūra un gala dzīvokļi, kā arī dzīvokļi pirmajā un augšējos stāvos, kuru apsildīšanai un nepieciešamās gaisa temperatūras uzturēšanai vajag daudz vairāk siltumenerģijas nekā dzīvokļiem mājas vidū.

Kas notiek? Ja mājā tiek izmantoti individuālie siltumskaitītāji, var izveidoties negodīga situācija, kad stūra dzīvokļu īpašnieki par apkuri būs spiesti maksāt vairāk nekā mājas vidū esošo dzīvokļu īpašnieki. Tieši šī iemesla dēļ siltumskaitītāji tiek uzstādīti galvenokārt jaunbūvētās mājās, kuru būvniecībā ievērotas visas energoefektivitātes prasības.

■ ■ ■

– Vai šāda netaisnība rodas, arī izmantojot alokatorus?

– Ar alokatoriem ir cits stāsts: pirms to uzstādīšanas energoauditors nosaka, cik siltuma nepieciešams stūra dzīvokļiem, bet cik – dzīvokļiem mājas vidū, kas daļu siltumenerģijas saņem caur sienām no kaimiņiem. Tad speciālists izstrādā koeficientu sistēmu, kas piemērojama, aprēķinot apkures maksu katram konkrētam dzīvoklim.

– Tas ir, maksai par apkuri stūra dzīvokļos tiek piemērots maksas samazināšanas koeficients?

– Tieši tā!

– Sakiet, vai ir taisnība, ka alokatori palīdz ietaupīt siltumu un naudu?

– Jā, jebkura uzskaites sistēma daudzdzīvokļu mājās iedzīvotājiem palīdz ietaupīt. Šajā gadījumā tas ļauj īpašniekam regulēt radiatoru temperatūru un, pats galvenais, motivē viņu to darīt, jo dzīvokļa īpašnieks uzreiz redz rēķinu samazinājumu. Kā liecina mana prakse, siltumenerģijas ietaupījums pēc alokatoru uzstādīšanas ir aptuveni 14%.

Turklāt vēl ne tik sen daudzi īpašnieki bez projektiem dzīvokļos uzstādīja milzīga izmēra radiatorus. Apkures sezonā šādos dzīvokļos kļūst karsti, īpašnieki tur vaļā logus un burtiskā nozīmē izmet naudu. Ja dzīvokļos tiks uzstādīti termoventiļi, šie iedzīvotāji radiatoru temperatūru varēs regulēt un neturēt vaļā logus, kas ļaus ietaupīt naudu visiem mājas dzīvokļu īpašniekiem.

■ ■ ■

– Kuru māju iedzīvotāji visvairāk interesējas par individuālo siltuma uzskaites sistēmu uzstādīšanu?

– Mūsu praksē tie ir dzīvokļu īpašnieki no mājām, kurās notiek kompleksā renovācija. Atjaunošanas projekta ietvaros viņi uzlabo siltumizolāciju, sakārto apkures sistēmu un nekavējas ar alokatoru uzstādīšanu. Pateicoties renovācijai, mājā kļūst siltāk un radiatoru termostati palīdz regulēt temperatūru atbilstīgi katras konkrētās ģimenes vajadzībām.

– Vai mājā, kas vēl nav gatava veikt komplekso renovāciju, ir iespējams ierīkot individuālu siltuma uzskaites sistēmu?

– Jā, tas ir iespējams, tikai pirms tam jānovērtē kopējais mājas apkures sistēmas stāvoklis. Piemēram, nav jēgas uzstādīt alokatorus radiatoriem bez termostatiem, jo nevarēs regulēt temperatūru. Savukārt, ja tiks uzstādīti termostati, bet radiatoram nebūs apvada, tad augšējo stāvu iedzīvotāji, regulējot radiatoru temperatūru, apakšējos kaimiņus vienkārši atstās bez apkures.

Numuru arhīvs: spied un lasi!