Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Nemaksāsim par kaimiņu

Freepik.com

Kā visai mājai pāriet uz individuālu siltuma patēriņa uzskaites sistēmu?

Siltumenerģijas tarifi Latvijā nav stabili – jau iepriekš nācies pieredzēt, ka apkures un karstā ūdens cena var dubultoties vien dažu mēnešu laikā. Šī iemesla dēļ daudzi iedzīvotāji vēlētos maksāt tikai par to siltumenerģiju, ko viņi faktiski saņem savā dzīvoklī. To iespējams panākt, nodrošinot individuālu siltuma uzskaiti.

Uzņēmums Rīgas siltums sola no šā gada 1. oktobra samazināt siltumenerģijas cenu līdz 76,49 eiro/MWh (bez PVN). Tātad karstā ūdens sagatavošana un apkure maksās par 8% mazāk par pašreizējo tarifu – 82,63 eiro/MWh (bez PVN).

Tomēr arī pēc samazinājuma tarifs paliks augsts, kas ir finansiāli sāpīgi. Kā ietaupīt, samazinot apkures rēķinus? Ir tikai viens risinājums – visus mājas dzīvokļus aprīkot ar siltumpatēriņa skaitītājiem vai alokatoriem.

Skaitītājs nav domāts visiem

Pareizāk to darīt ar dzīvokļu īpašnieku kopsapulces lēmumu un visus mājas radiatorus vienlaikus aprīkot ar termostatiem un individuālām mēr­ierīcēm. Tādā veidā katra mājsaimniecība varēs maksāt tikai par reāli izmantoto siltumu.

Bet, ja skaitītāji un regulatori tiek uzstādīti tikai atsevišķos dzīvokļos, nav iespējams panākt godīgu samaksu par siltumenerģiju.

Kāda ir atšķirība starp divām izplatītākajām individuālajām siltuma uzskaites ierīcēm – siltuma skaitītāju un alokatoru? Kad izvēlēties vienu, kad otru? Atbild Rīgas Tehniskās universitātes profesors Anatolijs Borodiņecs.

– Pieņemsim, ka dzīvokļu īpašnieki ar balsu vairākumu nobalso par individuālo siltuma uzskaiti un pat piekrīt maksāt par termostatu un attiecīgo iekārtu uzstādīšanu. Paskaidrojiet, lūdzu, kādu aprīkojumu izvēlēties – siltumskaitītāju vai alokatoru?

– Klasiskais siltumskaitītājs uzskaita, cik daudz uzsildīta ūdens iztecējis pa caurulēm, kāda bijusi tā temperatūra pie ieejas telpā un pie izejas no tās. Attiecīgi, zinot, cik daudz ūdens plūdis pa caurulēm un par cik grādiem tas ir atdzisis, varam aprēķināt, cik enerģijas kilovatstundās ir nonākušas telpā.

Mājās, kas būvētas ap 2007. gadu, ir iebūvēta jaunās paaudzes apkures sistēma, un tā dod iespēju dzīvokļos uzstādīt klasiskus verificētus siltum­skaitītājus, kas mēra reālo katrā dzīvoklī nonākušo siltuma daudzumu.

– Kā no šādiem skaitītājiem nolasīt rādījumus?

– Tā kā katrs dzīvokļa īpašnieks rādījumus nolasa individuāli, var rasties nepatīkamas situācijas, tāpat, kā to var novērot ar ūdens patēriņu: vieni īpašnieki norāda mazāku patēriņu, savukārt citi sadārdzinājuma gaidās, tieši otrādi, – cenšas lielāku patēriņu uzrakstīt iepriekš. Aprēķina precizitāte ir atkarīga no iedzīvotāju apzinīguma. Taču šīm ierīcēm ir arī attālinātas nolasīšanas iespējas.

– Ja manā dzīvoklī ir siltumskaitītājs un es vienkārši aizveru termostatu un izslēdzu radiatorus, man par siltumu nav jāmaksā?

– Ja izslēgsiet radiatorus, tad arī kaimiņa dzīvoklī kļūs vēsāks (atdzisīs sienas). Kaimiņam sava dzīvokļa apsildīšanai siltums būs jātērē vairāk un attiecīgi arī jāmaksā vairāk.

Taču pēc noteikumiem dzīvokļa īpašniekam nav atļauts atslēgt apkuri. Vēlams, lai temperatūra dzīvoklī apkures sezonā nebūtu zemāka par 16 grādiem. Cits jautājums, protams, ir, kā šie noteikumi tiek ievēroti, un vai ir kāds, kas uzrauga to izpildi.

– Mājas stūros esošo dzīvokļu īpašnieki uztraucas, ka, pārejot uz individuālo siltumpatēriņa uzskaiti, viņiem nāksies pārmaksāt. Galu galā viņiem dzīvokļa apsildīšanai vajag vairāk siltumenerģijas nekā citiem!

– 2021. gada augustā stājās spēkā MK noteikumi Nr. 524 Kārtība, kādā nosaka, aprēķina un uzskaita katra dzīvojamās mājas īpašnieka maksājamo daļu par dzīvojamās mājas uzturēšanai nepieciešamajiem pakalpojumiem grozījumi, kas nosaka siltumenerģijas apmaksas samazināšanas koeficientus atkarībā no dzīvokļa atrašanās vietas mājā (stūra, stūra pirmais vai pēdējais stāvs, vidus, pirmais vai pēdējais stāvs mājas vidū). Pēc šiem koeficientiem arī tiks aprēķinātas galīgās siltuma izmaksas.

Alokatoru var jau, bet...

– Esam izrunājuši jautājumu par siltumskaitītājiem un secinājuši, ka tie pieejami tikai jaunbūvju iedzīvotājiem. Ko darīt padomju laikā celto tipveida māju dzīvokļu īpašniekiem?

– Šādās mājās ar vertikālu apkures cauruļu izvietojumu siltuma skaitītāju vietā var izmantot apkures izmaksu sadalītājus jeb alokatorus. Metode pastāv jau diezgan ilgu laiku, masveidā to sāka izmantot pirms 40 gadiem Vācijā, kad tur sākās enerģētikas krīze.

– Kas ta par ierīci – alokators ?

– Tā ir ierīce, kas, izmantojot divus temperatūras sensorus, fiksē radiatora sildīšanas laiku un ilgumu. Ta ņem vērā, cik ilgi pastāvējusi temperatūru starpība starp to un apsildāmo telpu no mēneša pirmā līdz pēdējam datumam un kāda bijusi šī atšķirība. Tātad alokators neskaita faktisko siltumenerģijas patēriņu tāpat kā klasiskais siltuma skaitītājs. Tas vienkārši zina telpas un radiatora temperatūru un mēneša beigās izrēķina, par kādu daļu no kopējā mājā saņemtā siltuma daudzuma jāmaksā konkrētajam dzīvokļa īpašniekam. Pēc noteikta aprēķina veikšanas katrs dzīvokļa īpašnieks saņems rēķinu par savu siltuma patēriņu.

– Mājas stūros esošo dzīvokļu īpašnieki vai iedzīvotāji pirmajā stāvā noteikti nemaksās daudz vairāk par mājas vidū esošo dzīvokļu īpašniekiem?

– Tieši tā. Alokators redz, ka vienā dzīvoklī radiators bijis nedaudz silts, bet gaisa temperatūra bijusi augsta, piemēram, +22 grādi, kas nozīmē, ka siltuma patērēts maz. Bet citā, gluži otrādi, lai sasniegtu tos pašus 22 grādus, apkuri nācies lietot vairāk. Tomēr, ņemot vērā koeficientus, abu šo dzīvokļu īpašnieki maksās aptuveni vienādu naudas summu, jo viens dzīvoklis atrodas mājas vidū un saņem siltumu no kaimiņiem, bet dzīvokļi mājas stūrī un pirmajā stāvā zaudē daudz siltuma caur sienām. Tāpēc šo ierīci sauc par apkures izmaksu sadalītāju.

– Kā tiek nolasīti alokatora rādījumi?

– Rādījumus nolasa tikai attālināti, izmantojot bezvadu sistēmu. Tas ir apsaimniekošanas uzņēmuma vai mājas pārvaldnieka pienākums.

– Vai siltuma izmaksu sadalītāji ir jāpārbauda?

– Nē, tie nav skaitītāji, tāpēc nav iekļauti valsts metroloģiskajai kontrolei (verifikācijai) pakļauto mērīšanas līdzekļu sarakstā. Bet to kalpošanas laiks ir definēts kā 10+1 gads, pēc tam tie jāmaina.

– Vai var nelikumīgi ietekmēt alokatorus?

– Nē. Teikšu vēl vairāk, – ja ir kāds mēģinājums iejaukties aparāta darbībā, tas par to signalizē atbildīgajam par rādījumu nolasīšanu.

– Kas nepieciešams, lai dzīvoklī uzstādītu alokatoru?

– Pirmkārt, lai nodrošinātu godīgu siltuma sadali, alokatori ir jāuzstāda visos mājas dzīvokļos un uz visiem radiatoriem. Saskaņā ar MK noteikumiem Nr. 524 – alokatoriem jābūt vismaz 70% mājas dzīvokļu. Otrkārt, lai to uzstādītu, radiatoram ir jābūt aprīkotam ar termostatu – tas ir ierakstīts arī normatīvajos aktos, proti, KM noteikumos Nr. 730 Ekspluatējamu ēku energoefektivitātes minimālās prasības.

Seminārs „Individuālā siltuma uzskaite jūsu dzīvoklī”

Numuru arhīvs: spied un lasi!