Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

„Mani atstāja bez silta ēdiena!”

Freepik.com

Par kādiem grēkiem cilvēkam var atslēgt gāzi? Pamācošs stāsts no Rīgas

Likumu nezināšana neatbrīvo no atbildības, un gāzes skaitītāja uzstādīšanas noteikumu nezināšana var novest pie tā, ka dzīvoklī tiek atslēgta gāze. Sekas ir dzīve bez karsta ēdiena. Taču var gadīties arī tā, ka skaitītāju nepareizi uzstādījis... pats uzņēmums Latvijas gāze. Kā rīkoties šajā gadījumā?

Atstāja bez gāzes!

Ar avīzes redakciju sazinājās seniore, otrās grupas invalīde Ludmila Zaharēviča. Slimības – cukura diabēta – dēļ karsts ēdiens viņai jāēd četras reizes dienā. Taču, rodoties sarežģītai situācijai, šo ārstu rekomendāciju izpildīt ir kļuvis apgrūtinoši, – uzņēmums Gaso ir pārtraucis gāzes piegādi Ludmilas dzīvoklim.

– Mēs ar vīru dzīvojam daudzdzīvokļu mājā Dammes ielā 28, Rīgā. Kādu dienu pamanījām paziņojumu, ka mājā tiks pārbaudītas gāzes iekārtas, tādēļ iedzīvotājiem lūgums atvērt durvis inspektoriem, – stāsta Ludmila. – Mēs ar vīru nospriedām, ka šāda pārbaude ir mūsu pašu interesēs, un, kad inspektori ieradās mājā, atvērām durvis, nebaidoties no sekām.

Pēc pārbaudes Gaso darbinieki senioru pārim izsnieguši dokumentu, kurā teikts, ka ar gāzes iekārtu viņu dzīvoklī viss ir kārtībā. Taču jau nākamajā dienā Ludmilas dzīvoklī atkal ieradušies Gaso tehniķi, paziņojot, ka gāzes skaitītājs ir uzstādīts nepareizā vietā – pārāk tuvu gāzes vadam, tieši virs gāzes plīts, noplombēja skaitītāju un... atslēdza dzīvoklim gāzes padevi.

„Paši uzstādījāt – paši arī atbildiet!”

Ludmila apgalvo, ka gāzes skaitītāju viņu dzīvoklī konkrētajā vietā uzstādījis...uzņēmuma Latvijas gāze pārstāvis pirms 30 gadiem, kad gāzes skaitītāji uzstādīti visos dzīvokļos mājā.

– Taču tagad mums paziņoja, ka esot jāizsauc uzņēmuma meistars, kurš skaitītāju pārvietos. Uz jautājumu – kur tieši, – saņēmu atbildi, ka meistars pats zināšot, – stāsta Ludmila. – Vienīgā problēma ir tā, ka skaitītāja pārvietošana un uzstādīšana citā vietā izmaksā aptuveni 185 eiro. Mums ar vīru tā ir liela nauda, un mēs negrasāmies to maksāt par kļūdas labošanu, kuru pirms 30 gadiem pieļāvis uzņēmuma Latvijas gāze darbinieks.

Būtiska informācija!

Uzņēmums Gaso turpina aktīvi paplašināt savu dabasgāzes sadales sistēmu. Pēdējo trīs gadu laikā izbūvēti gāzes sadales vadi Carnikavas novadā, bet šajā gadā plānots turpināt darbus Kalngalē.

Gāzes pieslēgums ir nodrošināts iedzīvotājiem, kuru īpašumi atrodas:

■ Kalmju ielā, Vārpu ielā, Rudzu ielā, Brīnumu ielā, Druvas ielā un Magoņu ielā Carnikavā;

■ Vētras ielā, Vīolu ielā, Menclaveru ielā, Mencu ielā un Zaļenieku ielā Garupē;

■ Kondora ielā, Kolibri ielā, Erickiņu ielā un Rīmuļu ielā Kalngalē.

Šogad gāzes vadus plānots ievilkt arī iedzīvotājiem, kuru īpašumi Kalngalē atrodas Fazānu ielā, Bērziņu ielā un Strausu ielā.

Gāzes atslēgšanai ir cēlonis...

Lūdzām a/s Gaso Reģionālās vadības nodaļas vadītāja vietnieku Aleksandru Broku paskaidrot mūsu lasītājai, kādēļ gāze tika atslēgta un kur pareizi novietot gāzes skaitītāju.

– Gāzes skaitītāja uzstādīšana nepareizā vietā nav pieļaujama tādēļ, ka var sabojāt mērierīci, tas nav droši, var ietekmēt rādījumu pareizību un palielināt gāzes noplūdes risku, – skaidro Aleksandrs Broks. – Jūsu lasītājas dzīvoklī gāzes skaitītājs tika uzstādīts virs gāzes plīts, tas uzskatāms par pārkāpumu. Saskaņā ar standartu horizontālajam attālumam no gāzes plīts līdz mēr­ierīcei jābūt vismaz 0,2 m, ja vien ražotājs nav norādījis citu attālumu.

– Kas vēl varētu būt par pamatu gāzes atslēgšanai?

– Iemeslu ir daudz

■ Neatļauta dabasgāzes izmantošana bez skaitītāja.

■ Avārijas situācija.

■ Ugunsgrēks.

■ Gāzes piegādes līguma trūkums.

■ Parāds.

■ Patvaļīga gāzesvadu rekonstrukcija.

■ Plombējuma trūkums vai defekts.

■ Mehāniski bojāts skaitītājs ar redzamām neatļautas ietekmēšanas pēdām.

■ Bojāta gāzes iekārta vai nesankcionēta iekārtas nomaiņa bez saskaņošanas ar uzņēmumu Gaso.

„Pieslēdziet gāzes padevi!”

– Cik maksā gāzes pieslēguma atjaunošana?

– Gāzes piegādes atjaunošanas cena ir atkarīga no veiktajiem darbiem

■ Piegādes atjaunošana ar metināšanas darbiem iekšējā tīklā maksā 183,23 eiro.

■ Piegādes atjaunošana, noņemot izolējošo blīvi pie skaitītāja ievada, – 34,42 eiro.

■ Piegādes atjaunošana, noņemot izolējošo blīvi pie skaitītāja ievada un pieslēdzot gāzes plīti (pakalpojuma maksā nav iekļauta elastīgās pieslēgumcaurules cena) – 44,65 eiro.

Atkarībā no situācijas var rasties papildu izmaksas par materiāliem, detaļām un rezerves daļām, kas nav iekļautas pakalpojuma cenā.

„Aizliegtās vietas”

– Kur vēl ir aizliegts uzstādīt gāzes skaitītāju?

– To nedrīkst darīt:

■ vietās, kur horizontālais attālums no gāzes plīts līdz skaitītājam ir mazāks par 0,2 m, ja ražotājs nav norādījis citu attālumu;

■ slēgtā nišā vai skapī, kurā nav augšējās un apakšējās ventilācijas atveres vismaz 5 cm platumā;

■ vietās, kur nav iespējams ērti apsekot skaitītāju un, ja nepieciešams, to nomainīt;

■ vietās, kur skaitītāja rādījumu nolasīšana nav iespējama vai ir apgrūtināta.

„Noteikumi nav mainījušies”

– Mūsu lasītāja apgalvo, ka skaitītāju viņai savulaik uzstādījuši uzņēmuma Latvijas gāze meistari.

– Ziniet, 30 gadu laikā gāzes skaitītāju un gāzes iekārtu uzstādīšanas noteikumi nav mainījušies. Iespējams, lietotāja pārvietojusi nevis gāzes skaitītāju, bet gan gāzes plīti uz ērtāku vietu, tajā brīdī neņemot vērā gāzes iekārtu izvietošanas nosacījumus.

Nepareizi uzstādīta gāzes skaitītāja radītās sekas:

■ nepareiza patēriņa uzskaite;

■ gāzes iekārtas un skaitītāja bojājumi;

■ dabasgāzes noplūdes un sprādziena draudi.

Soda vietā – rēķins!

– Kāds sods būs jāmaksā, ja iedzīvotājs gāzes skaitītāju pārvietojis pats vai uzticējis to izdarīt nekvalificētam meistaram?

Gaso neuzliek sodu, taču atslēdz gāzes padevi, jo pavaļīga skaitītāja pārvietošana ir uzskatāma par nelikumīgu darbību. Skaitītāju pārvietot atļauts tikai sertificētam Gaso darbiniekam vai cita sertificēta uzņēmuma darbiniekam, ja viņam ir atļauja veikt ar gāzes bīstamību saistītus darbus. Ja lietotājs izvēlas cita uzņēmuma pakalpojumus, darbi jāsaskaņo ar Gaso, bet noteiktu darbu veikšanas laikā Gaso pārstāvim jābūt klāt.

Ņemiet vērā, ka tikai Gaso pārstāvim ir tiesības pārtraukt vai atjaunot dabasgāzes padevi, ieskaitot skaitītāja un tam uzstādīto plombu noņemšanu vai uzstādīšanu.

– Cik ātri cilvēkam vajadzētu pārvietot gāzes skaitītāju?

– Nav noteikts termiņš. Taču klientam ir jāzina, ka dabasgāzes padeve netiks atjaunota, kamēr skaitītājs netiks uzstādīts atbilstīgi normatīvu prasībām.

– Vai Gaso speciālisti var sodīt cilvēku, ja viņa dzīvoklī esošajam skaitītājam nav brīvas piekļuves?

Gaso nav pilnvarots sodīt gāzes lietotājus, un sods netiek izmantots. Ja mūsu darbinieki atklāj neatbilstības, kas var izraisīt negadījumu, ugunsgrēku vai kā citādi radīt draudus drošai dabasgāzes lietošanai, dabasgāzes padeve nekavējoties tiek pārtraukta un tiek sastādīts pārkāpuma protokols.

– Vai Gaso speciālisti var sodīt cilvēku, kurš atsakās atvērt dzīvokļa durvis apsekošanai vai citu pārbaužu veikšanai?

– Saskaņā ar MK noteikumiem Nr. 78 iedzīvotājam ir pienākums nodrošināt sadales sistēmas operatoram piekļuvi dabasgāzes apgādes sistēmai. Atteikšanās izpildīt šo prasību sadales sistēmas operatoram dod tiesības nekavējoties pārtraukt gāzes piegādi.

Runājot par sodu tā tradicionālajā izpratnē, pašvaldības policijai ir tiesības sodīt par Ministru kabineta noteikumu prasību neievērošanu. Gadījumos, kad klients nereaģē uz zvaniem, vizītēm vai vēstulēm, Gaso darbinieki zvana pašvaldības policijas pārstāvjiem, lai fiksētu pārkāpuma faktu. Policija šādā gadījumā var uzlikt naudas sodu līdz 30 eiro.

Numuru arhīvs: spied un lasi!