Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

„Mums jānomaina 1300 lifti!”

Freepik.com

Kāpēc uzstādīt jaunu liftu atsevišķos gadījumos ir izdevīgāk nekā remontēt veco? Jautājums tika skatīts Saeimā

Kas notiks ar liftiem daudzdzīvokļu mājās Latvijā pēc 2025. gada 1. aprīļa? Šis jautājums ir tik svarīgs, ka to aktualizēja kārtējā Saeimas Mājokļu apakškomisijas sēdē. Izrādījās, ka atsevišķās ēkās lifti jau nākamgad var pārstāt darboties.

Ko nosaka jaunie noteikumi?

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem visiem Latvijas liftiem, kas daudzstāvu mājās uzstādīti līdz 2000. gada 1. septembrim, tuvāko mēnešu laikā jāiztur īpaši nopietna pārbaude. Sertificēti inspektori, kuri atbild par liftu drošības pakāps noteikšanu, secinās, kādi remontdarbi jāveic, lai vecais lifts kaut daļēji atbilstu ES drošības prasībām. 

Piemēram, līdz šim tiek pieļauts, ka, liftam apstājoties, kabīnes iekšējais slieksnis var atrasties līdz 50 mm augstāk vai zemāk par ārējo slieksni. Saskaņā ar jaunajiem noteikumiem augstuma starpība nedrīkstēs būt lielāka par 30 mm, lai pasažieris, izkāpjot no lifta, nejauši nepakluptu un nesavainotos.

Bez šīs ir vēl daudz citas Eiropas prasības, ko namu apsaimniekotājiem nāksies ievērot, modernizējot vecos padomju laikā ražotos liftus. Protams, tas uzlabos liftu drošību, tikai atsevišķos gadījumos rekonstrukcija var izmaksāt līdz pat 30 000 eiro.

Puse liftu jau izturējuši pārbaudi

Kaut arī namu apsaimniekotājiem nopietnu neatbilstību novēršanai doti pieci gadi, nebūtiskas nepilnības var risināt laika periodā no desmit līdz piecpadsmit gadiem.

Izrādās, ka lifts, kas sekmīgi izturēs padziļināto pārbaudi pirms 2025. gada 1. aprīļa, varēs darboties līdz 2040. gadam arī bez īpašiem ieguldījumiem. Cita lieta, ja inspektors lifta pārbaudes laikā atklās nopietnu neatbilstību drošības noteikumiem. Viņam ir dotas tiesības apturēt šāda lifta ekspluatāciju līdz nepieciešamo remontdarbu veikšanai.

Avārijas remonts nepadara liftu jaunāku

Uzņēmuma Rīgas namu pārvaldnieks valdes loceklis Mārtiņš Paurs pastāstīja, ka pēdējos mēnešos problēmas radušās pat ar veco liftu kārtējo remontu:

– Ja mājā ir lifts un tas apstājas, mums ir pienākums to salabot. To var klasificēt kā avārijas remontu, taču, teikšu godīgi, reizēm šādu remontdarbu izmaksas sasniedz summu, par kādu varētu iegādāties jaunu liftu. Pozitīvi ir tas, ka avārijas remontdarbi mums nav jāsaskaņo ar dzīvokļu īpašniekiem, pilnīgi pietiek ar paziņojumu par notikušo avāriju un papildu summu rēķinos, kas, protams, izraisa lielu iedzīvotāju neapmierinātību. Ārkārtas remontdarbu trūkums – palīdzot iedarbināt liftu, tie nepadara liftu jaunāku.

Kopumā Latvijā darbojas aptuveni 3800 liftu, kuriem nepieciešams drošības vērtējums. Pēc Patērētāju tiesību aizsardzības centra datiem, aptuveni 60% no šīm ierīcēm jau ir pārbaudītas.

Nepieciešami 80 miljoni eiro

Kādēļ apaimniekotājs organizē nebeidzamus liftu avārijas remontdarbus, nevis uzstāda mājās jaunas iekārtas? Mārtiņš Paurs skaidro, ka jauna lifta iegādei un uzstādīšanai nepieciešama dzīvokļu īpašnieku vairākuma piekrišana:

– Uzņēmuma Rīgas namu pārvaldnieks apsaimniekoto māju iedzīvotāji vēl nav pieņēmuši nevienu lēmumu par vecā lifta nomaiņu, jo tas ir dārgi. Mūsu apsaimniekotajās mājās ir 1300 veci lifti, kuru nomaiņai nepieciešami 80 miljoni eiro. Visi šie miljoni, tēlaini izsakoties, mums ir jāizņem no dzīvokļu īpašnieku maciņiem.

„Ļaujiet apsaimniekotājam patstāvīgi pieņemt lēmumus!”

Uzņēmums Rīgas namu pārvaldnieks rosina Saeimai likumdošanas ceļā noteikt kritērijus, saskaņā ar kuriem pārvaldniekam būtu tiesības patstāvīgi pieņemt lēmumus par lifta maiņu, neprasot iedzīvotāju viedokli. Viens no šādiem kritērijiem varētu būt lifta cienījamais vecums vai tā neapmierinošais tehniskais stāvoklis.

– Iedzīvotāji jau ir noguruši no nebeidzamas balsošanas, ko esam spiesti rīkot viņu mājās pat par pašiem nesvarīgākajiem jautājumiem, – saka Paurs. – Viņi gaida, ka profesionāls pārvaldnieks spēs pieņemt kādu lēmumu arī viņu vietā.

Turklāt, pēc apsaimniekotāja domām, savlaicīga jaunu liftu uzstādīšana palīdzētu ekonomēt dzīvokļu īpašniekiem naudu.

– Visiem padomju liftiem ir šauras durvis, pa kurām nav iespējams iekļūt, piemēram, ar ratiņkrēslu. Arī tad, ja dzīvokļu īpašnieki šobrīd iegulda tūkstošiem eiro lifta atjaunošanā, tas nepadarīs to plašāku, ērtāku un jaunāku. Un tad, kad valdība pieņems jaunas prasības par liftu pieejamību invalīdiem, iedzīvotājiem atkal būs jātērē nauda, šoreiz nomainot veco liftu pret jaunu.

Pēc šī brīža tirgus cenām jauna lifta uzstādīšana mājai var izmaksāt 50–60 tūkstošus eiro, uzskata uzņēmumā KONE LIFTI LATVIJA. Uz citu pašvaldību fona Latvijā izceļas Daugavpils, jo tur apsaimniekotājiem tomēr ir izdevies noorganizēt liftu nomaiņu vairākās padomju laikā celtajās ēkās.

Numuru arhīvs: spied un lasi!