Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Apkures sezonas smagais slogs

123rf.com

Cik par siltumu dzīvokļos maksās valsts, bet cik – paši iedzīvotāji? Viss par jauno iedzīvotāju atbalsta programmu

Šonedēļ valdība apstiprināja iedzīvotāju aizsardzības pasākumu plānu energoresursu – elektrības, gāzes, granulu un malkas – ārkārtējam cenu pieaugumam. Jau tapis zināms, cik lielu kompensāciju iedzīvotājiem samaksās valsts, bet nav zināms, cik par apkuri maksās paši iedzīvotāji.

Kurš saņems kompensāciju?

Svarīgi saprast, ka 2022./2023. gada sezonā valsts plāno iedzīvotājiem kompensēt tikai to energoresursu vērtību, kas tiek patērēta apkurei. Tas nozīmē, ka šīs programmas ietvaros māju un dzīvokļu īpašnieki nesaņems palīdzību par to gāzi, kas tiek izmantota ēdiena pagatavošanai, kā arī par elektrību, ko izlieto apgaismojumam.

Skaitļi

Kopējo summu atbalsta pasākumiem plānots palielināt no sākotnējiem 350 miljoniem eiro līdz 442,25 miljoniem eiro.

Elektrība: ir griesti

Jau patlaban elektroenerģija ir stipri sadārdzinājusies, daudzi patērētāji jau saņēmuši brīdinājumu par tarifu paaugstināšanu no 1. septembra līdz 0,23 eiro par kilovatstundu.

Valdība paredz, ka elektrības cena turpinās pieaugt arī apkures sezonas laikā.

Sakarā ar to ir nolemts, ka elektrības izmaksas līdz 0,16 eiro par kilovatstundu būs jāsedz pašiem patērētājiem. Savukārt, tiklīdz enerģijas cena pārsniegs šos griestus, sāks darboties valsts un kompensēs mājsaimniecībām 50% no izmaksu pieauguma virs 0,16 eiro.

Tikai! Savā paziņojumā valdība īpaši uzsver, ka šis atbalsta veids paredzēts mājsaimniecībām, kuras elektroenerģiju izmanto apkurei un tērē vairāk nekā 500 kilovatstundas mēnesī.

Turklāt pirmajām 500 kilovatstundām mājsaimniecībai būs jāmaksā par elektroenerģijas piegādātāja noteikto cenu. Valsts kompensē 50% no elektrības vērtības sliekšņa pārsnieguma tikai patēriņam no 500 līdz 2000 kilovatstundām mēnesī.

Kā redzams, uz ģimenēm, kuras elektrību izmanto tikai apgaismojumam, šis punkts netiks attiecināts.

Gāzes cenas sadārdzinājuma kompensēšana

Iepriekš aprakstītā kārtība attiecināma uz ģimenēm, kas patērē gāzi. Ja mājsaimniecībā ir gāzes plīts un gāzes tēriņš ir 3–6 kubikmetri mēnesī, šīs programmas ietvaros kompensācija nepienāksies un viss būs jāapmaksā pašiem.

Cita kārtība ir mājām un dzīvokļiem, kuros tērē vairāk nekā 21 kubikmetru gāzes mēnesī, kas atbilst mājokļa ar gāzes apkuri vajadzībām.

Gāze jau patlaban salīdzinājumā ar iepriekšējo sezonu sadārdzinājusies par aptuveni 70 eiro par megavatstundu. Valdība ir lēmusi, ka kompensē patērētājiem 50% no fiksētā vērtības pieauguma, tas ir, 35 eiro par megavatstundu.

Interesanta detaļa: mājsaimniecību gāzes tarifs jau ir ievērojami pieaudzis no 1. jūlija. Tā kā daudzi iedzīvotāji par gāzi maksā pēc gada izlīdzinātā tarifa, ir paredzēts kompensāciju izmaksā iekļaut ne tikai apkures sezonu, bet piemērot to no šā gada 1. jūlija līdz 2023. gada 30. aprīlim.

Daudzi cilvēki jautā, ko darīt ar jau saņemtajiem Latvijas Gāzes rēķiniem. Vislabāk tos apmaksāt, jo jau nākamajā mēnesī uzņēmums var veikt pārrēķinu un nosūtīt jums jaunus rēķinus, ņemot vērā valsts atbalstu.

Paredzams, ka šī programmas daļa aptvers gandrīz 65 tūkstošus mājsaimniecību.

Centrālās apkures cenu paaugstināšanas kompensācija

No šā gada 1. oktobra līdz 2023. gada 30. aprīlim tiek plānots arī atbalsts par centralizēti saņemtās apkures izdevumiem. Bez tā nevarēja iztikt, jo jau patlaban tarifi par piegādāto siltumu atsevišķās pašvaldībās vidēji trīs reizes pārsniedz pērn fiksēto slieksni – 68 eiro par megavatstundu.

Nolemts, ka valsts budžets apkures sezonas laikā 2022./2023. gadā izmaksās 50% starpību starp reālo tarifu un iepriekšējā gada vidējo tarifu 68 eiro apmērā par megavatstundu.

Svarīgi atcerēties, ka atbalsts apkures rēķinos tiks piemērots automātiski, tas nozīmē, ka palīdzības saņemšanai nav jāvēršas ne pašvaldībā, ne valsts struktūrā.

Vēl ir jāsaprot, ka uzņēmums Rīgas siltums jau ir brīdinājis par iespējamu apkures tarifa pieaugumu līdz 150 eiro par megavatstundu. Tas nozīmē, ka mūs gaida vairāk nekā divkārtējs pieaugums salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu – plus 82 eiro. No šīs summas valsts kompensēs tikai 41 eiro, paši iedzīvotāji par apkuri maksās 109 eiro par megavatstundu. Pat šādi aptuveni aprēķini rāda, ka jaunie rēķini stipri iecirtīs mūsu makos. Kāds atbalsts vēl paredzēts visnabadzīgākajiem iedzīvotājiem, lasiet nedaudz tālāk.

Briketes un granulas: ne vairāk kā 100 eiro par tonnu

Arī koka briketes un granulas šajā sezonā ir ļoti dārgas, un tās izmanto daudzas ģimenes, kas dzīvo vecās mājās.

Valdība ir nolēmusi, ka palīdzība iedzīvotājiem tiks sniegta, paaugstinoties cenai vairāk nekā par 300 eiro par tonnu. Valsts kompensē 50% no summas virs šī sliekšņa, bet ne vairāk par 100 eiro par tonnu.

Maksimālais apjoms, par kuru viena mājsaimniecība var saņemt atbalstu, ir 10 tonnas.

Mājsaimniecības, kuras apkurei izmanto koksnes granulas un briketes, var iesniegt maksājuma dokumentus pašvaldībā, kura pieņem lēmumu par kompensācijas izmaksu.

Tā kā granulas un briketes mājsaimniecības iepērk savlaicīgi pirms apkures sezonas sākuma, kompensācija attiecas uz iepirkumiem no 2022. gada 1. maija līdz 2023. gada 30. aprīlim.

Paredzams, ka kompensācijas saņemšanai ģimenei nebūs jāuzrāda iegādes čeki, bet precīzi atbalsta nosacījumi būs zināmi vēlāk.

Malka: ne vairāk kā 35 kubikmetri

Tāpat ir paredzēti atbalsta pasākumi mājsaimniecībām, kuras apkurei izmanto malku. Malkai cenu griesti ir noteikti 40 eiro apmērā par brīvbiruma kubikmetru. Ja malka ir lētāka, valsts kompensē 50% no cenu pieauguma, bet ne vairāk kā 15 eiro par brīvbiruma kubikmetru.

Maksimālais apjoms vienai mājsaimniecībai, par kuru var saņemt atbalstu, būs 35 kubikmetri. Tā kā mājsaimniecības iepērk malku savlaicīgi, atbalstu izmantos no 2022. gada 1. maija līdz 2023. gada 30. aprīlim.

Atbalsts izdevumu kompensēšanai tiks īstenots caur pašvaldībām, kuras informēs iedzīvotājus par atbalsta mehānismiem un nepieciešamo dokumentu iesniegšanu. Detaļas pagaidām nav zināmas, par tām paziņosim nākamajā avīzes Darīsim Kopā! numurā.

Dzīvokļu pabalsti: vēl vairāk saņēmēju

Valdība ir pieņēmusi ļoti svarīgu lēmumu iedzīvotājiem, kam ir nelieli ienākumi. Tas ļaus šādām ģimenēm pretendēt uz dzīvokļa pabalsta saņemšanu no pašvaldības.

Kas mainīsies? Paredzams, ka jau no 2022. gada 1. septembra, aprēķinot mājokļa pabalstus visiem pretendentiem, ņems vērā vienoto koeficientu „3”.

Tas nozīmē, ka pēc visu normatīvos noteikto izdevumu par gāzi, elektrību un telefonu apmaksas vienam cilvēkam vai mājsaimniecības pirmajam loceklim jāpaliek 327 eiro. Pieņemsim, ka pēc visu rēķinu apmaksas viņam ir tikai 290 eiro. Tas nozīmē, ka mājokļa pabalsta veidā šim Latvijas iedzīvotājiem ir jāmaksā 37 eiro.

Katram nākamajam ģimenes loceklim pēc komunālo rēķinu apmaksas jāpaliek jau 228 eiro. Piemēram, ja divu cilvēku kopējie ienākumi ir 700 eiro, bet rēķini par dzīvokli, gāzi, gaismu un telefonu ir pārsnieguši 250 eiro, tad mājokļa pabalsts būs 105 eiro (700 – 250 – 327 – 228).

Par dzīvokļa pabalsta saņemšanu jāvēršas savas pašvaldības sociālajā dienestā. Paaugstināti pabalsti būs spēkā līdz 2023. gada 31. maijam.

Būs papildu pabalsti!

Latvijas Pensionāru federācija turpina uzstāt, lai valsts apkures sezonas priekšvakarā visiem senioriem izmaksātu vienreizēju pabalstu 200 eiro apmērā.

Visticamāk, ka šādu pabalstu seniori nesaņems, tomēr valsts ir piedāvājusi ikmēneša pabalstus laikā no 2022. gada 1. novembra līdz 2023. gada 31. maijam.

Valsts pabalsts vecākiem cilvēkiem, personām ar invaliditāti, bez apgādnieka palikušajām personām paredzēts šādos apmēros:

■ 30 eiro mēnesī, ja pensijas, atlīdzības vai sociālā pabalsta apmērs nepārsniedz 300 eiro (neņemot vērā centus);

■ 20 eiro mēnesī – ja to apmērs ir no 301 eiro līdz 509 eiro (bez centiem);

■ 10 eiro – ja to apmērs ir no 510 eiro līdz 603 eiro mēnesī.

Pabalsts bērnam ar invaliditāti būs 30 eiro mēnesī un tiks piešķirts, nenovērtējot saņemto pakalpojumu apjomu.

Pabalsta aprēķināšanai vairumā gadījumu nav nepieciešams iesniegums no saņēmēja. Nauda tiks uzskaitīta automātiski.

Numuru arhīvs: spied un lasi!