Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Saule sildīs ūdeni Salaspils iedzīvotājiem

Uzņēmuma Salaspils siltums saules kolektoru parks strādā teicami. Drīzumā paredzama siltuma tarifu samazināšanās

Nesen uzņēmums Salaspils siltums pirmie Latvijā iedarbināja saules enerģijas parku. Pirmie rezultāti ir pārsnieguši gaidīto. Jau tagad ir skaidrs, ka šis drosmīgais projekts nākamajā gadā ļaus samazināt siltumenerģijas tarifu patērētājiem Salaspilī par 8–10% un salaspilieši saņems lētāku siltumu nekā rīdzinieki.

Atgādināsim, ka saules kolektoru parks aizņem 6 hektārus un tajā ir uzstādīti 1720 paneļi. Lai akumulētu no saules iegūto enerģiju, blakus ir izbūvēta siltumnesēja tvertne ar tilpumu 8000 kub.m. Tiek plānots, ka nākamajā vasarā šī sistēma pilsētniekiem nodrošinās karsto ūdeni.

Salaspils siltuma vadītāja Inga Bērziņa-Veita mūsu avīzei stāstīja, ka šis projekts ir realizēts, piesaistot Eiropas Savienības līdzekļus, un izmaksas bijušas vairāk nekā 7 miljoni eiro.

– Kaut gan saules paneļi strādā arī mākoņainā laikā, mēs sistēmu plānojam darbināt vasarā un daļēji arī rudenī. Šajā periodā Salaspilī nevajadzēs dedzināt gāzi vai šķeldu, turklāt siltumenerģija no saules ir ļoti ekonomiska. Mēs esam veikuši ieguldījumus tikai vienu reizi, turklāt saules paneļu darba mūžs ir paredzēts 35 gadiem. Ingas Bērziņas-Veitas plānos ir iespēju robežās atteikties no dedzināmā kurināmā izmantošanas siltumenerģijas iegūšanai: – Ir periodi, kad tīklā nonāk pārlieku liels elektroenerģijas daudzums, ko saražojis jaunizbūvētais avots. Tādos gadījumos uzņēmumam piemaksā, lai tas noņemtu šo avotu. Ja ir lieka elektroenerģija, tad to var akumulēt tilpnē ar siltumnesēju. Ceru, ka jau pēc pieciem gadiem uzņēmums realizēs šo plānu, un tas ļaus iedzīvotājiem atkal pazemināt siltumenerģijas tarifus.

Numuru arhīvs: spied un lasi!