Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Kā invalīdam savākt kaimiņu parakstus?

„Man radās vairāki jautājumi par stāvvietas ierīkošanu invalīdam pie daudzdzīvokļu mājas. Nesen uzzināju, ka uz ielas pie mājas, pēc attiecīga pieprasījuma, autostāvvieta invalīdam tiek ierīkota par valsts līdzekļiem; bet mājas pagalmā – tikai no mājas kopējās uzkrājumu naudas. Vienkāršs piemērs: Rīgā, Salnas ielā 4, stāvvietu pie mājas pilsētai piederošā ielā var iekārtot pēc pirmā invalīda lūguma, bet turpat mājā Salnas ielā 3 – tikai no mājas uzkrājumu naudas, jo ieeja mājā ir no pagalma. 

Lai to izdarītu, vēl jāspēj savākt dzīvokļu īpašnieku parakstus, taču viņi, protams, ir pret. Mēģiniet savākt šos parakstus arī pie slēgtām ieejas durvīm kāpņutelpās. Ko invalīdam darīt? Aptaujas veikšana, izmantojot anketas, arī ir bezjēdzīga. Sagatavotās anketas uzreiz ielido tieši atkritumos.

Jā, un kaut kā dīvaini ir tērēt mājas remontam paredzētos līdzekļus stāvlaukuma labiekārtošanai. Vai tiešām pašvaldība nevar atrast naudu stāvvietu ierīkošanai no kādām izdevumu pozīcijām, piemēram, neparedzētiem izdevumiem? Varbūt iespējams atrast citus avotus. Kāpēc invalīdam ar kustību traucējumiem, kura mājā ieeja atrodas no tā sauktā pagalma, kas patiesībā ir braucama iela, ir jācieš visas šīs neērtības?

Rakstu jums, jo vairs nezinu, kur vērsties, un nedomāju, ka mums ir tik milzīgs invalīdu skaits, ka šo jautājumu nebūtu iespējams atrisināt. Izrādās, ka Rīgā pastāv to iedzīvotāju diskriminācija, kuru mājās ieeja ir no nepareizās puses.

Ar cieņu, Vita.”

Publicējam Vitas vēstuli, lai pievērstu varas iestāžu uzmanību problēmai, jo tās risināšanai nepieciešama politiskā griba.

Patlaban noteikumus invalīda stāvvietas ierīkošanai daudzdzīvokļu mājai funkcionāli piesaistītajā zemesgabalā regulē Dzīvokļa īpašuma likums. Šā likuma 17. panta 71. punktā tik tiešām ir teikts: „Lai pieņemtu lēmumu par autostāvvietas izveidi personām ar invaliditāti, nepieciešams, lai „par” nobalso dzīvokļu īpašnieki, kuri pārstāv vairāk nekā pusi no visiem dzīvokļu īpašumiem.” Ar vairākuma īpašnieku piekrišanu mājas apsaimniekotājs iekārtos autostāvvietu no kopējiem mājas uzkrājuma līdzekļiem.

Savukārt, lai izveidotu invalīdu stāvvietu uz pašvaldībai piederošas zemes, tostarp arī ielas, nav vajadzīga dzīvokļu īpašnieku piekrišana, nepieciešams tikai vērsties Rīgas valstspilsētas pašvaldībā.

Numuru arhīvs: spied un lasi!