Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Vai elektrības lietotājiem būs pieejams jauns atbalsts?

Unsplash.com

„Jūlijā saņēmu rēķinu par jūnijā patērēto elektrību un sapratu, ka nāksies pārdot pēdējās bikses. Ja par maijā patērēto elektrību es samaksāju 14,80 eiro, tad šoreiz piegādātājs vēlas saņemt no manis 28,11 eiro. Abos gadījumos es patērēju tikai 85 kWh mēnesī. Bail jautāt, bet tomēr: es dzirdēju, ka valdība ir pieņēmusi kaut kādu atbalsta programmu iedzīvotājiem enerģētiskās krīzes laikā. Vai šāds atbalsts būs attiecināms arī uz elektrības rēķiniem? Kārlis Rīgā.”

Jūlijā „Darīsim Kopā!” redakcija saņēma īpaši daudz jautājumu par elektrības rēķiniem, bet iepriecinošu ziņu pagaidām nav.

Ekonomikas ministrijas piedāvātais un valdības atbalstītais risinājums energoresursu izdevumu kompensēšanai skar tikai elektroenerģiju, kas tiek izmantota apkurei.

Paredzēts, ka tām mājsaimniecībām, kuras apkurei izmanto elektroenerģiju, valsts no 2022. gada oktobra kompensēs 50% no elektroenerģijas cenas, kas pārsniedz 0,160 eiro/kWh, bet kompensēšanas apmēra slieksnis ir 0,100 eiro/kWh.

Piemēram, ja elektroenerģijas cena sasniegs 0,300 eiro/kWh, kompensēšanai attiecina 50% no starpības starp 0,160 eiro/kWh un 0,300 eiro /kWh,
kas ir 0,070 eiro/kWh un kas pilnā apmērā tiks kompensēta, jo nepārsniedz 0,100 eiro/kWh. Sanāk, ka mājsaimniecībai, kas patērē 100 kWh mēnesī, par 0,300 eiro/kWh valsts kompensēs 7 eiro.

Jebkurai mājsaimniecībai pirmās patērētās 500 kWh būs jāapmaksā atbilstoši elektroenerģijas tirgotāja noteiktajai elektroenerģijas cenai, bet tiks kompensēts tikai patēriņš, kas pārsniedz šo slieksni.

Savukārt plānotā dabasgāzes cena mājsaimniecībām nākamajā apkures sezonā varētu būt apmēram 140 eiro/MWh. Kompensācijas apmērs dabasgāzes izmaksu pieauguma segšanai tiktu aprēķināts, pamatojoties uz starpību starp nākamās apkures sezonas dabasgāzes cenu un pagājušās apkures sezonas dabasgāzes cenu – 68 eiro/MWh. Aptuvenā cenu atšķirība ir 70 eiro/MWh, no kuriem valsts segtu 50% jeb 35 eiro. Pie šāda nosacījuma pašam īpašniekam būs jāmaksā par dabasgāzi 105 eiro/MWh.

Tāpat arī kompensācijas apmērs siltumenerģijas izmaksu pieauguma segšanai varētu būt noteikts 50% apmērā no starpības starp nākamās apkures sezonas siltumenerģijas tarifu un iepriekšējā apkures sezonā noteikto siltumenerģijas tarifa mediānu 68 eiro/MWh. Piemēram, ja pašvaldības siltumenerģijas tarifs nākamajā apkures sezonā būs 150 eiro/MWh (par šādu tarifu brīdina Rīgas siltums), tad kompensācijas apmērs būs (150 – 68) / 2 = 41 eiro/MWh. Paši iedzīvotāji maksās par centrālo apkuri pēc tarifa 109 eiro/MWh, kas joprojām ir daudz lielāks par iepriekšējās sezonas tarifa griestiem (68 eiro/MWh).

Numuru arhīvs: spied un lasi!