Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Apsaimniekotājs demontē slēdzenes koplietošanas durvīs

Iedzīvotāji neapmierināti ar apsaimniekotāja darbinieku rīcību: tagad kāpņu telpas durvis stāv līdz galam vaļā

Kādēļ mājas apsaimniekotājam atslēgu izņemšanai no durvīm dzīvokļu īpašnieku kopības atļauja nebija vajadzīga, bet jaunas slēdzenes bez vairākuma piekrišanas uzstādīt nevar? Noskaidrosim šo jautājumu.

„Dzīvoju 12 stāvu mājā Ķengaragā,” raksta mūsu lasītājs. „Mūsu stāvā ir divi koridori, katrā – pa sešiem dzīvokļiem. Pirms daudziem gadiem mēs, stāva iedzīvotāji, par saviem līdzekļiem uzstādījām jaunas durvis ar slēdzenēm un izdalījām kaimiņiem atslēgas. Vakar atnācu no darba, paņēmu atslēgas, lai, kā ierasts, atslēgtu kopējās koridora durvis, un sapratu, ka nav ko atslēgt: atslēgas nav, tās vietā ir tikai caurums.

Šodien savā pastkastē atradu apsaimniekotāja Rīgas namu pārvaldnieks vēstuli par koplietošanas telpu uzturēšanu atbilstoši ugunsdrošības noteikumiem. Vēstījumā teikts, ka mājā plānota ugunsdrošības pārbaude, kuras laikā piespiedu kārtā tiks atvērtas un demontētas slēdzenes koridoros.

Interesanti, vai Rīgas namu pārvaldnieks pēc tam plāno uzstādīt jaunas slēdzenes, kas atbildīs ugunsdrošības prasībām?”

Situāciju komentē uzņēmuma Rīgas namu pārvaldnieks pārstāvis Krists Leiškalns:

– Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) pārbaudes daudzstāvu mājās veic regulāri. Ja dienesta inspektors atrod pārkāpumu, tad mājas apsaimniekotājam izsniedz priekšrakstu par nepilnību novēršanu.

Viens no zināmiem un izplatītiem pārkāpumiem ir slēdzenes koplietošanas koridoru durvīs. Ja šīs slēdzenes nav iespējams atvērt trīs sekunžu laikā, tiek uzskatīts, ka tās traucē iedzīvotāju evakuācijai ugunsgrēka gadījumā.

Kad mēs saņemam no VUGD šādu priekšrakstu, mūsu pienākums ir to izpildīt bez jebkāda saskaņojuma ar dzīvokļu īpašniekiem, tādēļ konkrētajā adresē mājas apsaimniekotājam nācās demontēt vecās, nedrošās slēdzenes. 

– Vai apsaimniekotājs uzstādīs jaunas atslēgas, kas atbildīs ugunsdrošības noteikumu prasībām?

– Ja VUGD priekšraksta izpildei nav nepieciešama dzīvokļu īpašnieku piekrišana, tad jaunu slēdzeņu uzstādīšana bez dzīvokļu īpašnieku akcepta nav iespējama – runa ir par mājas kopējo līdzekļu izlietojumu. Iedzīvotājiem jāsasauc sapulce vai jāorganizē aptauja un jāpieņem lēmums par to, lai apsaimniekotājs iztērē daļu no mājas kopējiem uzkrājumiem jaunu slēdzeņu iegādei un uzstādīšanai.

– Jūs taču saprotat, ka tas nav iespējams: vienam iedzīvotājam ir vajadzīga slēdzene, citi to uzskata par nelietderīgu naudas tērēšanu. Ko darīt, ja vajadzīgais balsu skaits nesanāk?

– Jā, šāda problēma patiešām pastāv. Risinājums ir praksē pārbaudīts – vienas kāpņu telpas vai viena stāva iedzīvotājiem jāvienojas par drošu atslēgu iegādi un uzstādīšanu par saviem līdzekļiem. Viņiem būs jāsavāc nauda un jāizvēlas firma – atslēgu uzstādītāja.

– Kāda ir garantija, ka mājas apsaimniekotājs pirms nākamās ugunsdrošības pārbaudes nedemontē arī šīs slēdzenes?

– Ja slēdzene atbilst ugunsdrošības prasībām, apsaimniekotājs to noteikti nedemontēs, pat ja tā uzstādīta bez dzīvokļu īpašnieku kopsapulces lēmuma.  

Numuru arhīvs: spied un lasi!