Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Piesmēķēt atļausiet?!

Unsplash.com

Iedzīvotāji lūdz nesmēķēt atvērtos logos: tas traucē kaimiņiem! 

Imantas apkaimes iedzīvotāja Jeļena Šatalova ir sākusi interesantu diskusiju starp dzīvokļu īpašniekiem. Viss sākās ar sociālā tīkla Facebook profilā Imanta publicēto aicinājumu: „Lūdzu nesmēķējiet pie atvērtiem logiem! Dūmi nonāk citos dzīvokļos, jo šajā laikā visi logi ir atvērti. Cienīsim cits citu!”

Publikācijas komentāros rīdzinieki sadalījās divās grupās: vieni bija kategoriski pret smēķēšanu pie atvērtiem dzīvokļu logiem, citi aizrunājās līdz īpašnieka tiesībām darīt savā dzīvoklī (īpašumā) visu, ko vien iegribas.

„Kamēr nebiju atmetusi smēķēšanu, nespēju aptvert visu šo troksni ap smēķētājiem,” raksta Anastasija, „ taču, kad esmu atradinājusies no dūmu smakas, tā tiešām šķiet pretīga. Nav jēgas lūgt kaimiņus, lai viņi izietu uzsmēķēt ārā. Cilvēki ir vienaldzīgi pret kaimiņiem.”

Rīdzinieks Filips savukārt uzskata, ka cīnīties ar kaimiņiem – smēķētājiem – ir iespējams un ir nepieciešams: „Es jau vairāk nekā desmit mēnešus nesmēķēju. Uzrakstīju iesniegumu policijā par kaimiņu, kura dūmi, nāk manā logā. Un, zināt, viņš vairs nesmēķē.”

Nadežda pastāsta, ka arī viņai ir problēma ar kaimiņu, kurš smēķē: „Es pat esmu gājusi ārā, lai redzētu, pie kura loga smēķē, bet tam nebija panākumu. Kaimiņš tomēr tik bieži vairs nesmēķē, un smirdoņa traucē retāk. Mēģiniet noskaidrot, no kurienes nāk dūmi, un palūdziet kaimiņiem smēķēt uz ielas.”

Marina Vlasova sūdzējās, ka viņas kaimiņi ne tikai smēķē pie loga, bet turpat arī izmet izsmēķus: „Pāris reižu viņi trāpīja uz manas lodžijas un aizdedzināja linoleju. Tas, protams, ir šausmīgi!”

■ ■ ■

Šajā diskusijā vīrieši kopumā bija neitrālāki par sievietēm. Piemēram, Igors Marčenko problēmu saskatīja cigarešu kvalitātē: „Ko var gribēt, ja tagad galvenokārt smēķē cigaretes, kurās ir visa Mendeļejeva tabula, tikai tabakas tur gandrīz nemaz nav, tāpēc arī smaka ir kā sapuvušai grīdas lupatai. No pīpes tabakas vai tabakas uztinamai cigaretei ir radikāli citāda smarža. Pat mahorkai ir patīkama smarža, salīdzinot ar mūsdienu cigaretes smirdoņu.”

Toties Miroslava aktīvi iestājas par smēķētājiem: „Labāk lai smēķē uz balkona, un viss ātri izvēdinās. Citādi apakšējie kaimiņi uzpīpē zālīti aiz slēgtiem logiem, un viss caur ventilācijas kanālu nonāk citos dzīvokļos – arī pie ģimenes ar mazu bērnu vai senioriem.”

Inese uzreiz iesaistās diskusijā, rakstot, ka viņai, lūk, nepatīk štovētu kāpostu un ceptu zivju smaka: „Kāpēc tādā gadījumā kaimiņi neciena manas tiesības un turpina gatavot šos ēdienus?”

■ ■ ■

Kopumā diskusija parādīja, ka rīdzinieki labi izprot savas tiesības. Smēķētāji norādīja, ka likums neaizliedz smēķēšanu pie atvērta loga.

„Vai tiešām tas var būt taisnība?” bija izbrīnīti smēķēšanas pretinieki.

Lai noskaidrotu atbildi, ieskatīsimies Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likumā.

Minētā likuma 10. panta otrajā daļā teikts:

„2. Smēķēt aizliegts:

(..)

6. daudzdzīvokļu dzīvojamo māju kāpņutelpās, gaiteņos un citās koplietošanas telpās;

7. uz daudzdzīvokļu dzīvojamo māju balkoniem un lodžijām, ja kāds no mājas iedzīvotājiem pret to pamatoti iebilst.”

No tā izriet, ka smēķēšana pie atvērta loga vai balkona un lodžijas atvērtām durvīm nav likuma pārkāpums, bet par smēķēšanu koplietošanas telpās, kā arī uz balkona vai lodžijas, ja pret to iebilst kaimiņi, persona var saņemt brīdinājumu vai naudas sodu līdz 100 eiro.

Numuru arhīvs: spied un lasi!