Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Kā sadalīt dzīvokli pēc šķiršanās?

„Esmu šķīrusies no vīra, bet nekādi nevaru viņu piespiest izvākties no kopīgā dzīvokļa. Bijušais laulātais regulāri rīko strīdus, esam kļuvuši viens otram sveši cilvēki. Kā atrisināt dzīvokļa jautājumu?”

Šķiršanās nav patīkama no emocionālā viedokļa, bet, ja situāciju vēl sarežģī arī materiālie jautājumi… Ja ar emocijām katram jāiemācās tikt galā pašam, tad materiālo jautājumu sakārtošanai palīdz likums.

Civillikums nenosaka, ka dzīvoklis noteikti jāpārdod, lai tā līdzīpašnieki varētu dzīvot šķirti. Ir iespējams vienoties par kopīgā īpašuma tālāko lietošanu (piemēram, par dzīvokļa kopīgu izīrēšanu).

Savukārt, ja viens no kopīpašniekiem, piemēram, bijusī laulātā, vēlas izpirkt otra daļu vai pārdot savu, viņai tas otrai pusei jādara zināms rakstveidā.

Tāpat jāņem vērā, ka bijušais laulātais, iespējams, vispār nedomā risināt dzīvokļa jautājumu, jo vēlas bijušajai sievai bojāt dzīvi. Tādā gadījumā nav cita risinājuma, kā sievietei saņemt dūšu un vērsties tiesā, kur arī tiks izlemts īpašuma liktenis. Tiesa var pieņemt vienu no šādiem lēmumiem:

■ bijušajam laulātajam sava dzīvokļa daļa jāpārdod bijušajai sievai par noteiktu cenu;

■ bijušajai laulātajai jāpārdod sava daļa bijušajam vīram par noteiktu cenu;

■ kopīgais īpašums jāpārdod izsolē, un iegūtie līdzekļi līdzīgās daļās jāsadala līdzīpašniekiem.

Numuru arhīvs: spied un lasi!