Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Vai varu uz sava vārda nostiprināt stāvvietu automašīnai pie mājas?

„Pirms gada iegādājos dzīvokli mājā Rīgā, Zentenes ielā 23. Dzīvokļa īpašuma sastāvā ietilpa arī zemesgabala domājamās daļas. Kā izrādījās – mājai piederošais zemesgabals ir ceļš, kas gar dzīvokļu logiem stiepjas gar māju visā tās garumā. Kā jau it visur arī mūsu pagalmā novietot auto zem logiem vakaros ir visai problemātiski, taču gribētos to turēt tieši zem saviem logiem, ja jau reiz man pieder gabaliņš šīs zemes.

Sakiet, vai es kā īpašnieks varu vienas mašīnas stāvvietu nostiprināt uz sava vārda, nesasaucot pārējo īpašnieku sapulci? Ja tas ir iespējams, kāda ir darbību secība? Kā labāk atzīmēt un „noslēgt” citiem manu vietu, jo mūsu mājai kopumā nav ne aizliedzošo zīmju, ne ierobežojošo krāsojumu uz seguma. Jurijs.”

– Dzīvojamajai mājai piederošais zemesgabals ir vai nu dzīvokļu īpašnieku kopīpašums, vai viņu koplietošanas teritorija, tādēļ atsevišķam dzīvokļa īpašniekam ir jāievēro Dzīvokļa īpašuma likuma 16. pantā noteiktais, ka „vienīgi dzīvokļu īpašnieku kopība ir tiesīga pieņemt lēmumu par kopīpašumā esošās daļas lietošanas kārtības noteikšanu dzīvokļu īpašnieku starpā”. Savukārt šā likuma 17. punktā teikts – lēmuma pieņemšanā atsevišķā dzīvokļa īpašnieks jāatbalsta vismaz 3/4 no visiem dzīvokļu īpašniekiem.

Patvaļīgi aizņemt kādu daļu no koplietošanas zemes ir prettiesiski, jo dzīvokļa īpašniekam nepieder konkrēti iezīmēts zemes gabaliņš, bet gan visas teritorijas domājamās daļas.

Numuru arhīvs: spied un lasi!