Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Kāds nodoklis būs par īrniekiem?

„Izīrēju no vecvecmammas mantoto dzīvokli. Kā godīgs cilvēks par savu darbību paziņoju Valsts ieņēmumu dienestam un maksāju 10% ienākumu nodokli. Sanāk, ka no 200 eiro valstij katru mēnesi atdodu 20. Nesen dzirdēju, ka 2018. gada nodokļu reforma paredz ienākuma nodokli palielināt līdz 20%. Vai tiešām tas tā būs?»

Varam apstiprināt, ka vasarā pozīcijas partijas apsprieda iespēju palielināt nodokli līdz 20% dzīvokļu īpašniekiem, kas savu dzīvokli izīrē. Tādā gadījumā no katriem nopelnītajiem 100 eiro dzīvokļa īpašniekam Valsts kasei būtu jāmaksā 20 eiro. Taču politiķi laikus attapās, ka tas būs jauns slogs iedzīvotājiem, kas, no vienas puses, izraisīs īres cenu kāpumu, bet, no otras, tikai palielinās „pelēkās” naudas apriti valstī.

Valsts ieņēmumu dienestā (VID) saņēmām skaidrojumu, ka 2018. gadā situācija dzīvokļu īpašniekiem paliks bez izmaiņām.

Ja dzīvokļa īpašnieks izvēlas vienkāršoto ceļu un sevi nereģistrē kā saimnieciskās darbības veicēju, tad viņam VID jāpaziņo par noslēgto īres līgumu un, aizpildot gada ienākumu deklarāciju, jāsamaksā valstij 10% no gūtajiem ienākumiem (no tiem mīnusojot samaksāto nekustamā īpašuma nodokli).

Tos dzīvokļu īpašniekus, kuri būs reģistrējuši saimniecisko darbību, gaida vairāk pārmaiņu. Ja viņi no nekustamā īpašuma īres gadā saņem mazāk par 20 000 eiro, tad 2018. gadā nodoklis tiks rēķināts pēc 20% likmes. Ienākumiem no 20 000–55 000 eiro likme būs 23%, bet gada ienākumiem virs 55 000 ienākuma nodokļa apmērs būs 31,4%.

Tajā pašā laikā, ja privātpersonas ienākumi mēnesī ir mazāki par 430 eiro, tad 5% no gūtās īres maksas būs jānovirza pensiju fondā. Papildu iemaksas pensiju fondā būs jāveic arī turīgākiem īpašniekiem, tikai viņi iemaksu lielumu drīkstēs noteikt paši. Personām, kas sevi reģistrējušas kā saimnieciskās darbības veicējus, drīkstēs piemērot neapliekamo minimumu, viņi varēs saņemt nodokļu atlaides un atskaitē iekļaut ar īpašuma uzturēšanu un pārvaldīšanu saistītos attaisnotos izdevumus.

Numuru arhīvs: spied un lasi!