Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Izremontēt māju par puscenu?

Rīgas dome ir pasludinājusi bezprecedenta akcijas ideju: daudzdzīvokļu mājas varēs saņemt 50% pašvaldības līdzfinansējumu remontdarbu veikšanai. Ko varēs remontēt un kā saņemt naudu – uzziniet vairāk!

Reforma, kuru piedāvā Rīgas dome, vispirms ir vērsta uz to, lai palīdzētu daudzdzīvokļu namu iedzīvotājiem izveidot dzīvokļu īpašnieku biedrības (DzĪB).

■ Priekšlikums ir vienkāršs – ja dzīvojat daudzdzīvokļu mājā, nav būtiski, kas māju apkalpo – pašvaldības uzņēmums “Rīgas namu pārvaldnieks” vai privāta namu pārvalde, ir jāizveido dzīvokļu īpašnieku biedrība. Dome pat ir gatava sniegt maksimālu administratīvu palīdzību biedrības izveidē, piemēram, organizējot bezmaksas kursus māju vecākajiem (tos beiguši jau vairāk nekā 300 rīdzinieku). Šajos kursos tiek sniegtas pamatzināšanas māju apsaimniekošanas juridiskajos un tehniskajos jautājumos.

■ Pēc tam, kad izveidota biedrība, Rīgas dome jūsu mājai nākamo četru gadu laikā piešķir 50% līdzfinansējumu visiem remontdarbiem, kurus veiksiet savā mājā – sākot no pastkastīšu nomaiņas līdz ēkas siltināšanai. Tas nozīmē, ka ar savu uzkrājumu un domes līdzfinansējumu radīsies iespēja nākamo četru gadu laikā remontdarbus veikt uz pusi lētāk vai arī paveikt divas reizes vairāk.

Turklāt, lai dzīvokļu īpašniekiem būtu vienkāršāk nodrošināt savu līdzfinansējuma daļu, visi dzīvokļi pēc dzīvokļu īpašnieku biedrības izveides divus nākamos taksācijas gadus saņems nekustamā īpašuma nodokļa atlaides 90% apmērā.

Kad sāksies programma?

Par jaunajiem noteikumiem, kas skars atlaides nekustamā īpašuma nodoklim, un par līdzfinansējumu namu remontiem Rīgas domes sēdē spriedīs jau maija sākumā. Šie noteikumi tiks attiecināti arī uz tām mājām, kas jau iepriekš ir izveidojušas dzīvokļu īpašnieku biedrības. Mēs noteikti paziņosim, ko nolems domes deputāti.

Numuru arhīvs: spied un lasi!