Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Kaimiņi dzīvoklī grasās atvērt masāžas salonu!

“Rakstu no Preiļiem. Dzīvojam mazdzīvokļu mājā – kopā tikai 12 dzīvokļu un viena kāpņu telpa. Nesen vienistabas dzīvoklī nomainījās īpašnieki. Gluži nejauši uzzinājām, ka jaunie kaimiņi šajā dzīvoklī grasās atvērt masāžas salonu.

Protams, mēs esam pret. Uzrakstījām iesniegumu pašvaldībai, kurā norādījām, ka esam kategoriski pret privātuzņēmuma atvēršanu mājā. Mūsu māja ir privatizēta, visiem dzīvokļiem ir īpašnieki. Zem šī iesnieguma parakstījās desmit dzīvokļu īpašnieki. No domes saņēmām gauži formālu atbildi, kuru sūtīja Būvniecības nodaļa, norādot, ka viņiem pretenzijas pret remontu nav. Un viss! Taču gatavošanās salona atklāšanai turpinās. Ko mums tālāk iesākt, lai mājā nepieļautu šāda salona darbošanos?”

Uz jautājumu atbild Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Apsaimniekošanas pārvaldes vadītāja Ingrīda Mutjanko.

– Iekārtojot daudzdzīvokļu mājā masāžas vai kādu citu salonu, jāpievērš uzmanība tam, vai iestādes apmeklētāji tajā pulcējas, lietojot mājas koplietošanas telpas vai arī ieeja salonā ir atsevišķa. Lai izveidotu atsevišķu ieeju, nepieciešami būvdarbi, kuros neiztikt bez fasādes pārbūves. Tas prasa ne tikai projekta izstrādi, bet arī 100% mājas dzīvokļu īpašnieku piekrišanu.

Savukārt gadījumā, ja apmeklētājiem nāksies izmantot kopējo ieejas mezglu un kāpņu telpu, jāatceras, ka tā ir visu dzīvokļu īpašnieku kopīpašums. Lai pieņemtu lēmumu par kopīpašuma lietošanas kārtības noteikšanu, nepieciešama ¾ dzīvokļu īpašnieku piekrišana. Var gadīties, ka dzīvokļu īpašnieki pieņem lēmumu, ka komercsalona apmeklētāji nedrīkst izmantot mājas ieejas durvis un kāpņu telpu. Patiesībā jaunie kaimiņi, kuri uzreiz sāka attīstīt savu ideju par masāžas salonu izveidi, sāka to no nepareizā gala. Viņiem vajadzēja sākt ar savas idejas saskaņošanu ar pārējiem mājas dzīvokļu īpašniekiem. Ja konfliktsituācija pārrunu ceļā nonāks strupceļā, dzīvokļu īpašnieku kopībai savas tiesības nāksies aizstāvēt tiesā.

Numuru arhīvs: spied un lasi!