Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Meita dzīvoklī dzīvo, bet maksāt atsakās

“Pēc šķiršanās no vīra, mana meita atgriezās mājās, kur ir deklarēta, taču atsakās maksāt savu komunālo pakalpojumu maksas daļu, atrunājoties ar to, ka viņai tas nav jādara. Turklāt pie viņas jau no rīta ierodas viesis un nedodas prom līdz vakaram. Lūdzu, dodiet padomu, kā tikt galā ar komunālajiem maksājumiem un nepiederošo personu, kas uzturas dzīvoklī?”

Uz jautājumu atbild Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Apsaimniekošanas pārvaldes vadītāja Ingrīda Mutjanko.

– No jautājuma nav īsti saprotams, vai dzīvoklis ir vēstules autores īpašums vai arī ģimene to lieto uz īres līguma pamata. Ja dzīvoklis ir sievietes īpašums, tad jautājumu par rēķinu apmaksu ģimenes locekļiem ir jāatrisina savā starpā. Atbildīgs par laicīgi neapmaksātiem rēķiniem pārvaldnieka priekšā būs dzīvokļa īpašnieks.

Savukārt, ja ģimene dzīvokli lieto uz īres līguma pamata, tad tajā drīkst atrasties tikai personas, kas minētas īres līgumā. Īrniekam ir tiesības šādā dzīvoklī izmitināt savu laulāto, vecākus (arī audžuvecākus), darba nespējīgus brāļus vai māsas, kā arī pilngadīgus bērnus, ja viņiem nav savas ģimenes. Tas ir atļauts gadījumos, kad tam piekrīt visi dzīvoklī dzīvojošie pilngadīgie ģimenes locekļi un par to rakstveidā ir informēts izīrētājs. Ģimenes locekļiem ir tādas pašas tiesības un pienākumi kā pašam īrniekam. Pilngadīgie ģimenes locekļi ir solidāri atbildīgi par īres līguma nosacījumu izpildi, tostarp – savlaicīgu rēķinu apmaksu.

Šeit jāpiebilst, ka sieviete ar varu nevar piespiest savu dzīvoklī deklarēto pilngadīgo meitu maksāt daļu no rēķina summas. Meitai jāsaprot sava atbildība, jo, ja ir sakrājies parāds par dzīvokli, visu ģimeni var no tā izlikt.

Kā risināt jautājumu ar mūžīgi klāt esošo meitas ciemiņu? Vienkāršākais veids – pārrunu ceļš. Tāpat māte var prasīt, lai konfliktu risina tiesa, bet tādā gadījumā vajadzēs sagādāt liecinieku liecības, kuri apstiprinās, ka dzīvoklī regulāri atrodas nepiederoša persona.

Numuru arhīvs: spied un lasi!