Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Kaimiņi kāpņu telpā glabā savas grabažas!

“Kā man rīkoties, ja augšējā stāva kaimiņi kāpņu telpu ir aizkrāvuši ar savām mēbelēm un citiem hlamiem, un visam piedevām – kāpņu telpas durvis arī aizslēdz, kaut arī es tam kategoriski iebilstu? Cik man ir zināms, kāpņu telpu nav atļauts izmantot personīgām vajadzībām, kur nu vēl turēt to aizslēgtu, jo tas ir pretrunā ugunsdrošības noteikumiem.” Autore – anonīma

Uz jautājumu atbild Ingrīda Mutjanko, Rīgas domes Mājokļa un vides departamenta Apsaimniekošanas pārvaldes priekšniece.

– Kāpņu telpa ir visu mājas iedzīvotāju koplietošanas telpa. Tas uzliek par pienākumu visiem mājas īpašniekiem pret koplietošanas telpu izturēties saudzīgi un ievērot tur sanitārās un ugunsdrošības prasības. Kopumā tas nozīmē – ievērot citu iedzīvotāju tiesības. Bez tam dzīvokļu īpašnieki ir atbildīgi, lai to ievērotu arī personas, kas dzīvo viņu dzīvojamā platībā – ģimenes locekļi vai nomnieki.

Dzīvokļa īpašnieks ir atbildīgs par jebkuru kaitējumu, ko tas nodarījis kaimiņam. Ja iedzīvotājiem ir zināms kāpņu telpā sakrauto grabažu īpašnieks, viņiem ir jāvēršas pašvaldības policijā. Kas attiecas uz durvju aizslēgšanu, tad tas ir tiešs ugunsdrošības normu pārkāpums, jo var liegt iedzīvotājiem evakuācijas ceļu ārkārtas situācijas gadījumā. Par šādu pārkāpumu vislabāk ar sūdzību uzreiz vērsties Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā. VUGD inspektors nenodarbosies ar pārkāpēja brīdināšanu un pāraudzinošu pārrunu organizēšanu, bet uzreiz sastādīs aktu un normu pārkāpējam uzliks sodu.

Numuru arhīvs: spied un lasi!