Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Kad ūdens starpība ir... pozitīva

“Labdien! Jautājums par ūdens patēriņa starpību aprēķināšanu. Atbilstoši MK noteikumiem 1013, dzīvokļu īpašniekiem var tikt aprēķinātas ūdens patēriņa starpības, gadījumos, kad dzīvokļu īpašumos uzstādīto ūdens patēriņa skaitītāju summa ir mazāka par dzīvojamās mājas ūdens patēriņa skaitītāja rādījumu.

Bet pie noteiktiem apstākļiem šī ūdens starpība var būt arī pretēja, kad dzīvokļos individuālo ūdens skaitītāju rādījumu summa ir lielāka par mājas kopējā ūdensskaitītāja rādījumu, piemēram, gadījumos, kad kāds dzīvokļa īpašnieks nav ziņojis korekto ūdens skaitītāja rādījumu vai kādu laiku nav ziņojis to vispār, bet pēc kāda laika tomēr saņemas un noziņo skaitītāja rādījumu. Noziņotajā rādījumā ir arī patērētais ūdens, kurš iepriekšējos mēnešos ir bijis jau sadalīts starp «nelabajiem» dzīvokļu īpašniekiem, un līdz ar to veidojas pārmaksa par ūdeni.

Vai šādos gadījumos, kad konkrētā mēnesī individuālo dzīvokļu skaitītāju summa ir lielāka par mājas kopējā skaitītāja rādījumu, ir paredzēti kāda veida pārrēķini dzīvojamai mājai vai dzīvokļu īpašniekiem?

Ja ir paredzēts, tad kuriem, jo katru mēnesi ūdens patēriņa starpības var tikt aprēķinātas citiem dzīvokļiem, atkarībā no noteikta nosacījuma pārkāpšanas, kas minēti MK noteikumos.”

Latvijas Namu pārvaldītāju un apsaimniekotāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Ģirts Beikmanis šādu situāciju pieļauj:

– Patiešām, var izveidoties tāda situācija, ka atsevišķo dzīvokļu ūdens patēriņa summa parādās lielāka par kopējā ūdensskaitītāja rādījumu un ūdens patēriņa koeficients ir pozitīvs (nekur nav teikts, ka tam vienmēr jābūt negatīvam, dzīvokļa īpašniekam pierēķinot klāt kādu daļu par individuālo skaitītāju rādījumu summā neiekļauto ūdens patēriņu) – laikā, kad dzīvokļa īpašnieks neziņo sava ūdensskaitītāja rādījumus, viņam piestāda rēķinu, vadoties pēc vidējā patēriņa mājā. Kad trešajā vai ceturtajā mēnesī viņš par rādītājiem ziņo, var izrādīties, ka reālais patēriņš bijis lielāks, nekā rēķināts. Tādā gadījumā mājā parādās “liekais” ūdens un pārvaldnieks taisa parrēķinu visiem mājas iedzīvotājiem.

Numuru arhīvs: spied un lasi!