Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Kā nomainīt logus, nesaņemot sodu?

“Mēs dzīvojam 602. sērijas mājā Salnas ielā Rīgā. Mēs vēlamies ielikt jaunus plastikāta logus. Taču vecais logs sastāv no divām lielām daļām, bet mēs vēlamies ielikt trīsdaļīgu logu, jo tā ir ērtāk, un uzņēmumi galvenokārt piedāvā šādus projektus.

Tagad dažos mūsu mājas dzīvokļos iedzīvotāji jau uzstāda divdaļīgu logu vietā trīsdaļīgus. Jūsu avīzē mēs izlasījām, ka sods par pārkāpumiem, ja nav ievēroti mājas fasādes risinājumi, var sasniegt 700 eiro.

Mūsu namu pārvaldē Rīgas namu pārvaldnieks deva šādu atbildi: Informējam, ka mūsu uzņēmumam nav logu pases jūsu adresē. Dzīvokļu īpašnieki bez saskaņošanas var izvēlēties sertificētu uzņēmumu, kas maina logus, tikai ar nosacījumu, ka viņi nemaina loga daļu skaitu.”

Dodiet padomu, kā mums rīkoties šajā situācijā, kādu uzņēmumu mums izmantot, lai mēs varētu ielikt trīsdaļīgu logu un tas būtu likumīgi?” Irina

Atbild Ilze Žūka, Rīgas pilsētas būvvaldes pārstāve:

– Celtniecības darbu kārtību Rīgā nosaka Būvniecības likums, Ministru Kabineta noteikumi Nr. 500 “Vispārējie celtniecības noteikumi”, Ministru Kabineta noteikumi Nr. 529 “Būvniecības noteikumi ēkām”, kā arī Rīgas domes noteikumi Nr. 34 “Noteikumi par izmantošanu un attīstību Rīgā”.

Rīgas domes noteikumos Nr. 34 ir teikts sekojošais: “Rekonstruējot atsevišķas ēkas vai to kopumus, aizliegts vienkāršot to fasāžu apdari, dekorus un mainīt sākotnējos logus pret vienkāršotas uzbūves, dekora vai asimetriskiem logiem, kuru ārējais izskats neatbilst raksturam, stilam, proporcijām fasādes dalījumam…”

Savukārt Ministru Kabineta noteikumos Nr. 529 teikts: “39. Ēkas fasādes apliecinājuma karte vai paskaidrojuma raksts nav nepieciešams, ja ēkai, tajā skaitā ēkai, kas atrodas valsts aizsargājama kultūras pieminekļa aizsardzības zonā (izņemot arhitektūras un pilsētbūvniecības pieminekļus), plānota tikai logu nomaiņa, neveicot citus ēkas fasādes būvdarbus, un tiek nodrošināta atbilstība ēkas fasādes koptēlam (loga dalījums un proporcijas, rāmja un no ārtelpas redzamo loga elementu krāsojums un reljefs).”

No šīm normām var secināt, ka likumdošana neļauj realizēt Irinas plānus, kura vēlas nomainīt divdaļīgos logus pret trīsdaļīgajiem. Logiem visā mājā jābūt vienādiem pēc dalījuma, kā arī pēc proporcijām. Lai nepārkāptu šo likumu prasību, iedzīvotājiem jāsaglabā fasādes vizuālais risinājums, kurš ir saskaņots un pieņemts projekta dokumentācijā.

Šo risinājumu iespējams mainīt, vienīgi saskaņojot jauno VISAS ĒKAS vizuālo risinājumu būvvaldē. Lai saņemtu šādu atļauju, nepieciešams visu dzīvokļu īpašnieku atļauja. Visiem dzīvokļu īpašniekiem būs jānomaina logi uz trīsdaļīgajiem.

Numuru arhīvs: spied un lasi!