Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Kā uzzināt, kur paliek nauda?

“Kā var uzzināt informāciju par kompāniju, kas apsaimnieko mūsu māju, ja šī apsaimniekošanas organizācija nevar atbildēt ne uz vienu iedzīvotāju jautājumu? Ar cieņu, Gunārs”

Diemžēl Latvijā nav iestādes, kura palīdzētu iedzīvotājiem saņemt informāciju pie pārvaldnieka. Taču risinājums situācijai ir.

Saskaņā ar Dzīvokļa īpašuma likuma 16. pantu dzīvojamās mājas pārvaldnieka izvēle ir dzīvokļu īpašnieku kompetence. Atbilstoši Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 10. pantam dzīvokļu īpašnieku sabiedrība, ievēlot pārvaldnieku, dod viņam pārvaldīšanas uzdevumu. Ar pārvaldnieku tiek noslēgts rakstveida pārvaldīšanas līgums. Atbilstoši minētā likuma 11. pantam šādā līgumā jānorāda termiņi un kārtība, kādā pārvaldniekam ir jāsniedz iedzīvotājiem atskaite par viņam doto pārvaldīšanas uzdevumu. Tajā skaitā pārvaldniekam regulāri ir jāatskaitās, kā viņš izmanto mājas finanšu līdzekļus. Līgumā ir jābūt noteiktam, kā pārvaldnieks sniedz informāciju dzīvokļu īpašniekiem.

Starp jebkuru dzīvojamās mājas pārvaldnieku un dzīvokļa īpašnieku pastāv civiltiesiskas attiecības, kuras regulē noslēgtais pārvaldīšanas līgums. Šajā līgumā ir noteikti abu pušu pienākumi un tiesības, kā arī strīdu izšķiršanas kārtība. Ja pārvaldīšanas līguma slēdzēji nevar vienoties, tie ar atbilstošu prasību var vērsties tiesā.

Kā rīkoties, ja pārvaldnieks nevēlas iedzīvotājiem sniegt informāciju vai atskaiti par viņu līdzekļu izlietojumu? Šādā gadījumā dzīvokļu īpašniekiem ir tiesības izbeigt ar viņu pārvaldīšanas līgumu un ievēlēt citu pārvaldnieku.

Numuru arhīvs: spied un lasi!