Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

No iedzīvotājiem iekasē atšķirīgu maksu!

“Es nopirku dzīvokli kooperatīvā. Atnācu pie pārvaldnieka noslēgt jaunu līgumu un man piedāvāja padomāt par iestāšanos kooperatīvā. Iestāšanas maksa ir 1,40 eur par dzīvojamās platības kvadrātmetru. Galvenā atšķirība ir apsaimniekošanas maksa kooperatīva biedriem un tiem, kuri nav tā biedri. Kooperatīva biedri maksā par 0,07 eur mazāk par kvadrātmetru, nekā tie, kuri nav kooperatīva biedri. Vai tas ir likumīgi, ka no dzīvokļu īpašniekiem iekasē atšķirīgu maksu? Kādi man būs pienākumi, ja es kļūšu par kooperatīva biedru?”

Jebkura dzīvokļu īpašnieku kooperatīvā sabiedrība darbojas saskaņā ar Kooperatīvo sabiedrību likumu. Galvenais kooperatīva biedru pienākums – ievērot tā statūtus. Kooperatīva biedri var pieņemt lēmumu par biedru maksu, kā arī par atvieglojumu piešķiršanu kooperatīva biedriem. Jautājumus par mājas pārvaldīšanas kārtību pieņem nevis kooperatīva biedru sapulce, bet dzīvokļu īpašnieku kopsapulce (kā redzams, tajā var piedalīties visi dzīvokļu īpašnieki, nevis tikai kooperatīva biedri).

Tas, ka kooperatīvs kā pārvaldnieks uzstāda saviem biedriem mazākus rēķinus nekā pārējiem īpašniekiem, norāda uz to, ka šāds lēmums tika pieņemts, pamatojoties uz Likumu par kooperatīviem. Iznāk, ka nevis pārējie dzīvokļu īpašnieki maksā vairāk, bet kooperatīva biedriem ir piešķirtas atlaides. No šāda viedokļa kooperatīvs rīkojas likumīgi.

Numuru arhīvs: spied un lasi!