Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Pārrēķins par “neredzamo” īrnieku

“Man pieder dzīvoklis Rīgā, kurā daudzus gadus neviens nedzīvoja. Pēc kāda laika no citas valsts atgriezās meita, deklarējās šajā adresē un sāka maksāt komunālos rēķinus. Drīz viņa ievēroja, ka namu pārvalde Rīgas namu pārvaldnieks sūta rēķinu par atkritumu izvešanu par DIVĀM deklarētām personām nevis VIENU.

Izrādās, ka 2014. gada decembrī Latvijā mainījās Ministru Kabineta noteikumi Nr. 1013, kuri nosaka kārtību par atkritumu maksu. Ja līdz 2015. gada decembrim maksu dalīja vienādās daļās visiem dzīvokļa iemītniekiem, tad ar 2016. gada janvāri pārvaldnieks sāka rēķināt maksu pēc deklarēto personu skaita dzīvoklī. Jo vairāk deklarantu, jo dārgāk!

Tajā laikā, kad mainījās viena metodika uz citu, pārvaldnieks aprēķināja, ka mūsu dzīvoklī deklarēts viens cilvēks. Mums visu gadu rēķināja maksu par neredzamo īrnieku.

Kādā veidā es varu pieprasīt, lai atgriež pārmaksāto naudu? Karina”

Atbild Santa Vaļuma, Rīgas namu pārvaldnieks pārstāve:

– 2014. gada decembra rēķinos namu pārvalde ievietoja informāciju par aktuālajām izmaiņām atkritumu apmaksas kārtībā. Mēs aicinājām klientus sniegt informāciju Rīgas namu pārvaldnieks par dzīvokļos deklarēto personu skaitu. Atkārtoti atgādinājums tika ievietots ikmēneša rēķinos 2015. gada februārī.

Karina visu gadu saņemtos rēķinus apmaksāja, neinformējot par to, ka dzīvoklī mainījies deklarēto personu skaits. Mūsu uzņēmums uzskata, ka nav pamatojuma veikt pārrēķinu. Jāņem vērā, ka 2015. gada novembra rēķinos tika ievietota informācija, ka minētais rēķins uzskatāms par debitoru salīdzināšanas aktu un, ja gadījumā dati nesakrīt, iedzīvotājiem ir jāinformē par to Rīgas namu pārvaldnieks. Karina diemžēl to neizdarīja.

Redakcijas viedoklis. Šis gadījums pierāda, ka rūpīgi jāizlasa dzīvokļu rēķini, pirms tiek veikta apmaksa. Pārvaldnieks ievieto tajos informāciju, kura noteikti jāņem vērā, lai nepaliktu par parādnieku.

Numuru arhīvs: spied un lasi!