Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Neraugoties uz iesniegumu, aprēķināja naudas sodu par ūdeni!

„Ik gadus brīdinu namu pārvaldi, ka uz laiku aizbraucu no Rīgas un nevarēšu nodot ūdens skaitītāju rādījumus, bet rēķinus vienmēr esmu samaksājusi. Taču nesen negaidīti saņēmu par ūdeni 100 eiro lielu rēķinu ar paskaidrojumu, ka tas ir sods par to, ka mēs trīs mēnešus neesam iesnieguši paziņojumus par ūdens patēriņu. Strīdi un skaidrošanās neko nedeva, es samaksāju rēķinu, bet... Februārī beigsies skaitītāju derīguma termiņš, tie būs jānomaina. Vai iespējams maksu par ūdeni pārrēķin;at atbilstoši faktiskajam patēriņam un vai būtu iespējams no namu pārvaldes saņemt atpakaļ pārmaksāto naudu? Cik likumīgi rīkojies namu pārvaldnieks, uzliekot man naudas sodu, lai gan laikus tiku brīdinājusi par prombūtni?”

Atbild Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Apsaimniekošanas pārvaldes vadītāja Ingrīda Mutjanko:

– Iespējams, problēma ir tā, ka dzīvokļa saimniece nepareizi noformējusi iesniegumu par pagaidu prombūtni. Saskaņā ar noteikumiem šādu iesniegumu pārvaldniekam var noformēt brīvā formā gan rakstiski, gan elektroniski, un to var iesniegt jebkurā klientu apkalpošanas centrā. Iesniegumā obligāti jānorāda:

■ datums, no kura iestājas prombūtne;

■ ūdens skaitītāju rādījumi attiecīgajā brīdī;

■ kontaktpersona, kura nepieciešamības gadījumā (avārija, noplūde u.tml.) var ielaist dzīvoklī namu pārvaldes darbiniekus.

Svarīgi atcerēties, ka prombūtnes iesniegums derīgs tikai trīs mēnešus! Pēc tam tas obligāti jāraksta no jauna, var elektroniski nosūtīt uz SIA Rīgas namu pārvaldnieks e-pastu. Ja apsaimniekotājs tika savlaicīgi un korekti informēts par prombūtni, nevajadzētu būt problēmām.

Jāievēro, ka iesniegumā par prombūtni obligāti jānorāda ūdens skaitītāju rādījumi, jo pēc atgriešanās no prombūtnes pie jums ieradīsies namu pārvaldes darbinieks – ūdens rādījumu reģistrators, kurš pārbaudīs, vai skaitītāju rādījumi nav mainījušies.

No tā izriet, ka namu pārvaldei nav pamata skaitītāju nomaiņas gadījumā veikt dzīvokļa saimniecei pārrēķinu. Tāda prakse vispār netiek īstenota, tāpēc nav vērts par ūdeni maksāt avansā. Iedzīvotājiem katru mēnesi jānodod pārvaldniekam precīzi nolasīti skaitītāju rādījumi un jāmaksā tikai par izlietoto ūdeni.

Numuru arhīvs: spied un lasi!