Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Balkons cieta, cilvēki pagaidām ne!

„Spēcīgs vējš novembra beigās norāva manam balkonam masīvu konstrukcijas daļu. Skārda gabals nokrita zemē un tikai nejaušības dēļ nevienu nesavainoja. Namu pārvaldē man skaidro, ka balkons ir mans īpašums un viņiem tas nav jāremontē. Es tam nepiekrītu. Mājai ir vēl 20 balkonu, un tie jāremontē centralizēti, kamēr nav notikusi nelaime!”

Namu pārvaldē jūs ir dezinformējuši. Saskaņā ar Dzīvokļa īpašuma likumu balkoni un lodžijas ir visas mājas kopīpašums, un tie jāremontē nevis par katra konkrēta dzīvokļa īpašnieka naudu, bet gan izmantojot mājas kopējos uzkrājumus. Ja balkoni ir avārijas stāvoklī, namu pārvaldei tie jāremontē, negaidot, kad iedzīvotāji sakrās vajadzīgo summu. Tiesa, pēc tam pārvaldniekam ir tiesības jau nākamajā mēnesī izrakstīt dzīvokļu īpašniekiem papildu rēķinu un pieprasīt visu remonta izmaksu tūlītēju segšanu.

Taču tas nav izdevīgi ne mājas iedzīvotājiem, ne pašam pārvaldniekam, tāpēc ieteicams vispirms vērsties namu pārvaldē ar rakstisku iesniegumu ar prasību sastādīt aktu par jūsu balkona bojājumiem un likvidēt tos, izmantojot mājas kopējos uzkrājumus. Pēc tam būtu vēlams mājā izveidot aktīvistu grupu, kas parūpēsies, lai namu pārvalde veic pārējo balkonu ekspertīzi un sastāda sākotnējo remonta tāmi. Kad zināsiet, vai jūsu mājas balkoniem nepieciešama steidzama rekonstrukcija un cik tas maksās, jūs varēsiet šo jautājumu piedāvāt apspriest dzīvokļu īpašnieku kopsapulcē un kopā ar kaimiņiem izlemt, ko darīt tālāk.

Jūsu zināšanai: tikai Rīgā vien steidzams remonts nepieciešams aptuveni 900 balkoniem, bet lieta nevirzās uz priekšu tikai tāpēc, ka iedzīvotāji nespēj vienoties par remontdarbu finansēšanu.

Numuru arhīvs: spied un lasi!