Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Kaimiņš sagrābis kopējo pieliekamo!

„Dzīvojam mājā Vēja ielā 3, un mūsu kāpņu kaimiņš sagrābis kopējo, trim dzīvokļiem paredzēto pieliekamo telpu. Viņš apgalvo, ka savulaik esot to nopircis, bet nekādus pierādījumus nesniedz. Tādi paši pieliekamie ir arī citos stāvos, un cilvēki tos lieto kopīgi. Kā mēs, triju dzīvokļu iemītnieki, varētu civilizēti vienoties par kopējās telpas izmantošanu?”

– Pirmkārt, ja cilvēks tiešām nopircis pieliekamo, tad viņam ir zemesgrāmatas izziņa. Ja viņš tādu dokumentu nevar uzrādīt, tad viņam jāatbrīvo kopīgā telpa. Saskaņā ar Dzīvokļa īpašuma likumu kopīgajām telpām jābūt brīvi pieejamām visiem dzīvokļu īpašniekiem, tās nedrīkst piekrāmēt un pielūžņot.

Tagad par to, kā organizēt kaimiņa „izlikšanu”. Vispirms vajag vērsieties pie pārvaldnieka ar lūgumu sastādīt aktu par kopīpašumā esošās telpas sagrābšanu un dot noteikumu pārkāpējam noteiktu laiku pieliekamā atbrīvošanai. Ja vainīgais uz rakstisko brīdinājumu nereaģē, tad, norādītajam laikam beidzoties, pārvaldnieks var izsaukt darbiniekus, lai mantas no nelikumīgi aizņemtās telpas iznestu un saliktu konteinerā. Rēķins par šo darbu tiks izrakstīts kopīgās telpas sagrābējam.

Te daudz būs atkarīgs no pārvaldnieka, viņa vēlmes sadarboties ar iedzīvotājiem. Ja viņš nevēlēsies rīkoties pēc minētās shēmas, tad mājas iedzīvotājiem vajadzēs sarīkot kopsapulci un ar balsu vairākumu pieņemt lēmumu par kopējās telpas atbrīvošanu un pēc tam kopsapulces protokolā fiksēto uzdevumu nodot pārvaldniekam izpildei. Tikai piebildīšu, ka neapmierinātajiem iemītniekiem vajadzēs vairāk nekā puses mājas (nevis tikai tās kāpņu telpas, kurā atrodas pieliekamā telpa) dzīvokļu īpašnieku balsis. Tādā gadījumā pārvaldnieks telpu atbrīvos piespiedu kārtā par mājas kopējiem līdzekļiem, bet pēc tam vairākuma dzīvokļu īpašnieku uzdevumā var piedzīt šo naudu no vainīgā kaimiņa tiesas ceļā.

Numuru arhīvs: spied un lasi!