Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Un ja nu es zaudēju dzīvokli?

„Izlasīju jūsu avīzē, ka Tieslietu ministrija gatavo likumprojektu par dalītā īpašuma izbeigšanu un saskaņā ar to iedzīvotājiem piedāvās izpirkt privātīpašniekiem piederošo zemi zem mājām. Zemes gabala cena it kā līdzināšoties 118 procentiem tā kadastrālās vērtības, bet lēmums par izpirkšanu jāpieņem dzīvokļu īpašnieku kopībai. Mani tas ļoti satrauc! Esmu vientuļš pensionārs, nekāda zeme man nav vajadzīga! Baidos, ka kaimiņi balsos par izpirkšanu, bet es nespēšu samaksāt un beigu beigās par parādu palikšu bez dzīvokļa. Ko man šajā sakarā var teikt Tieslietu ministrija?”

Atbild Tieslietu ministrijas speciālisti:

– Iedzīvotāju satraukums ir saprotams, taču mūsu pētījumi liecina, ka izpērkamās zemes cena, dalīta ar mājā esošo dzīvokļu skaitu, nebūs sevišķi liela. Tā noteikti nepārsniegs paša dzīvokļa cenu! Pēc Valsts zemes dienesta informācijas, maksa vienam dzīvokļa īpašniekam 90 dzīvokļu mājā varētu būt 200–800 eiro atkarībā no dzīvokļa un izpērkamā mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala platības. Savukārt 45 dzīvokļu mājā maksa katram dzīvokļa īpašniekam varētu svārstīties no 400 līdz 1600 eiro.

Piedevām vēl jāņem vērā tas, ka gadījumā, ja dzīvokļa īpašniekam uzreiz nebūs vajadzīgās summas, viņam būs tiesības ar zemes gabala īpašnieku norēķināties 10 gadu laikā no zemes izpirkšanas brīža. Bijušajam zemes īpašniekam nebūs tiesību pieprasīt naudu ātrāk vai šo desmit gadu laikā vērst piespiedu piedziņu pret šāda cilvēka dzīvokli. Sakarā ar to Tieslietu ministrija uzskata, ka lasītājam nav ne mazākā riska zaudēt dzīvokli gadījumā, ja kaimiņi pieņem lēmumu izpirkt zemi.

Numuru arhīvs: spied un lasi!