Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Vai ir kādi atkritumu konteineru novietošanas noteikumi?

„Labdien! Vai jūs savā avīzē nevarētu pastāstīt, kādi noteikumi jāievēro, novietojot atkritumu konteinerus pie daudzdzīvokļu mājām Rīgā? Kādā atstatumā no mājas drīkst novietot parastos konteinerus un kādā konteinerus papīru un stiklu savākšanai? Cik metru attālumā konteineram jāatrodas no daudzdzīvokļu mājas logiem? Vai attālums līdz logiem ir atkarīgs no konteinera veida (parastie un šķirotie atkritumi)? Cik metru attālumā no privātās zemes jāatrodas konteineram, ja īpašnieks iebilst pret konteinera novietošanu uz viņa zemes?

Vai zemes īpašnieks var aizliegt novietot uz savas zemes vai tās tiešā tuvumā konteinerus šķirotajiem atkritumiem (plastmasa, papīri, stikli). Kas ir atbildīgs par atkritumiem, ko klaidoņi, rakņājoties konteineros, izmētā ap tiem? Kam šie atkritumi jāsavāc? Un vēl: vai atkritumu konteineri ir jādezinficē? Kam tas jādara un cik bieži? Kam jāraugās, lai konteineri būtu lietošanas kārtībā, un ko darīt, ja konteiners nav cieši aizverams un smird?”

Atbild Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta speciālisti

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu Nr. 906 „Dzīvojamās mājas sanitārās apkopes noteikumi” 9. punktu atkritumu konteinerus, neatkarīgi no konteinera veida – vai tie ir šķirotiem vai nešķirotiem atkritumiem, nedrīkst novietot zem ventilācijas sistēmas āra gaisa ņemšanas vietām. Atkritumu konteinerus IETEICAMS novietot ne tuvāk par 10 metriem no dzīvojamās mājas logiem. Citu nosacījumu nav.

Konteinerus drīkst izvietot tikai ar nekustamā īpašuma, tiesiskā valdītāja vai pārvaldnieka atļauju. Par nomestu sadzīves atkritumu savākšanu atbildīgs ir attiecīgā īpašuma sētnieks. Saskaņā ar Rīgas domes saistošo noteikumu Nr. 90 „Sadzīves atkritumu apsaimniekošanas noteikumi” 25.3. punktu atkritumu apsaimniekotājs nodrošina atkritumu tvertņu labošanu, dezinfekciju (ne retāk kā divas reizes gadā) un nomaiņu.

Numuru arhīvs: spied un lasi!