Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Kā uzdāvināt dzīvokli?

„Gribu norakstīt savu nekustamo īpašumu vienīgajam dēlam. Es viņam uzticos, tāpēc nekādus nosacījumus izvirzīt negrasos. Kā man noformēt dokumentus, vai ir jāiet pie notāra?”

Lai dzīvoklis oficiāli pārietu jūsu dēla īpašumā, darījums jānoformē pie notāra. Ja jūs tiešām vēlaties atdot dzīvokli bez jebkādiem nosacījumiem (piemēram, varat paturēt tiesības lietot dzīvokli līdz mūža galam), tad jūs ar dēlu noslēgsiet dāvinājuma līgumu. Līguma tekstu varat sagatavot paši, bet drošības labad to var uzticēt notāram.

Svarīgi zināt, ka atlīdzību par notāra pakalpojumiem regulē Ministru kabineta noteikumi Nr. 747. Tāpēc varat būt droši, ka par līguma sastādīšanu jums nebūs jāmaksā vairāk par 66,28 eiro. Savukārt līguma apliecināšanai nav noteiktas cenas, atlīdzības takse ir atkarīga no nekustamā īpašuma vērtības, ko arī nāksies norādīt līgumā.

Lai dēls varētu nostiprināt savas dzīvokļa īpašuma tiesības zemesgrāmatā, abām pusēm pie notāra jāparaksta vēl viens dokuments – nostiprinājuma lūgums. Tas maksā 71,30 eiro, ja lūgumu paraksta tikai dzīvokļa bijušais īpašnieks, un 85,25 eiro, ja vajadzīgs arī viņa laulātā paraksts.

Un ir vēl viena izdevumu pozīcija. Ja dāvinājumu saņem bijušā īpašnieka bērns, tad saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr. 1250 par īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā viņam jāsamaksā valsts nodeva 0,5% apmērā no nekustamā īpašuma vērtības. Savukārt kancelejas nodeva par īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā ir 21,34 eiro.

Numuru arhīvs: spied un lasi!